Szerintetek jogosan megy a cirkusz napok óta azért, mert akarok venni magamnak egy kocsit? Nem mindegy mire költöm a saját pénzem?
Szóval 2 éve diplomáztam és azóta dolgozom, 24 éves vagyok és megkaptam a decemberi bónuszom meg 1,5 év alatt is tettem félre. A jogsim 18 éves korom óta megvan, de szinte nem is használom, csak néha a szüleim autóját.
Most megtehetném, hogy vegyek magamnak egy új, de olcsóbb kategóriájú (kb. 3 milliós) városi kocsit, a pontos specifikációk most lényegtelenek, de mióta felhoztam anyáméknak az ötletet megy a cirkuszolás, ajtócsapkodás.
Először az volt a baja, hogy egyáltalán miért kell ilyen drágán autót venni, miért nem jó a pár százezres használt első kocsinak és miért fontosabb az autó mint a lakásra vagy fontosabb dolgokra való gyűjtés, aztán mondtam neki, hogy nekem gagyi kocsi nem kell és elhordott mindenféle szemétládának.
Aztán azt kezdte el felhozni, hogy nemhogy inkább kifizetném a házon a hitelt, mert hogy miattam vette fel a hitelt apámmal, hogy jól éljek, meg eltartott és 18 évesen elküldhetett volna dolgozni mint őt az anyja és nincs az egyetem.
Eléggé nevetséges, az neki miért lett volna jó?
Egyébként a netet, ruhákat, kajákat magam fizetem, mielőtt ezzel támadnátok.
Rossz hírem van: Te nem engedheted meg magadnak az új autót, nem anyuék miatt, hanem szimplán nem keresel rá eleget.
Nézzük a számok oldaláról.
net, bkv, kaja, pia, buli, teló, ruha legyen havi 100. másfél év alatt bónusszal 3 misi, az évi 2 misi félretett. akkor keresel kb havi nettó 270-et.
Oké, meglesz a kocsid. 10 év múlva vagy 5 év múlva szeretnél újra átülni majd egy újba ? (murphy szerint kb amikor majd inkább a várandós nődet kell eltartanod)
sacckb miután lenullázod magadat, havi 60-90 között fog kerülni az autó. íme, egy kalkulátor a valós költségekről: [link]
mert hogy nem csak annyi lesz, hogy beállsz a kútra, aztán telecuppantod...
Szóval, a havi 160-ból marad 100, esetleg csak 70. Tegyük fel, hogy anyuék házát elárverezik, láttunk már ilyet. Te mégy albiba, valakivel megosztva rezsivel min havi 50. lakásod nem lesz, se bérelt, se saját, lesz egy kocsid, meg kb annyi zseton, hogy kifizess mindent. Félretenni lakásra innentől kezdve már nem fogsz.
Több fizetésre ne számíts, mert előléptetni tuti nem fognak, ha magadtól ezt nem tudtad végig gondolni.
Én a következőt tenném:
lekoccolnék otthonról, bérelnék egy másfél szobás lakást: nappali meg egy háló, bőven jó. 3-4 hónapig vársz, kitapasztalod, mennyibe is kerül valójában az élet.
Aztán megnézed, hogy mennyi megtakarítás marad, mennyit költenél az autóra, és kb kijön, hogy 6-12 havi megtakarításnál drágább kocsit nem vehetsz. Addig meg bérelj azokra az alkalmakra, amikor villantani akarsz, pl esküvőre meg keresztelőre mégy, nyugi, senki se fogja tudni, hogy az a fullos octavia csak pár tíz ezret kóstált a hétvégére.
Ja, bonuszkérdés: gondoltál rá, mi lesz, ha ellopják a vadiúj kisautódat ? olyat vegyél, ami ha megsemmisül, akkor se véreztet ki. Mert lehet, hogy 2 hónap múlva már munkakereső leszel, és jól jönne 2-3000 EUR, hogy lepattanj az országból.
Kérdező, 19.-ből idézek(te írtad elvileg a GYIK szerint):
"Az albérletet többen is említettétek mint alternatíva, csak sok értelmét nem látom, mert nem szeretnék egyedül élni és itt is eléggé külön vagyok, saját lakás jó lenne, de az amúgy se 3 millió, esetleg nyitok majd egy lakástakarék-pénztárt, de egy kocsi azért már illene 24 évesen, nem sok olyan munkatársamról tudok, aki buszozik a munkahelyére. "
Albiba többedmagaddal is tudsz költözni. Mi most összefogtunk anyuékkal, és családi házban élünk már 7. éve(jövőre lesz 8.), azelőtt egy lakót betondzsungelében éltünk 2 egymás melletti panellakásban, azért váltottunk ide, mert összetéve amink volt a szülőkkel + meghaltak a nagyszülők és az örökségből tudtunk erre váltani.
Az utolsó nagyon jókat írt. A kocsi (ellentétben a lakással) nem tartja meg az értékét, hanem 5-10 év alatt teljesen elveszti. Az okosok szerint 2 éves kocsit érdemes venni, azt még nem kell félévente szerelőhöz hordani de sokkal olcsóbb.
Persze attól még anyád stílusa kifogásolható, de én se örülnék a helyében.
nem autot kéne venned, hanem elkoltozni otthonrol.
egyébként szerintem is elobb lakàsban kellene gondolkodnod.. akkor vegyél 3 millios autot, ha legalàbb még 3 millio marad mellette..de ha lenullàzod magad, pl. marad 200 Ezer forintod..akkor inkàbb hagyd a francba az autot..mert nem sok értelme lesz./ jaaa és szerintem vérciki, hogy 3 millios kocsit vennél és anyad meg eléd teszi az ételt és mossa a gatyàidat.
"nem hinném, hogy ma magyarországon 24 évesen olyan ciki lenne szülőknél lakni..."
Tudod, kérdező, itt minden 16 éves veri a mellét, hogy ő felnőtt. Neki jogai vannak. Rühellek magammal példálózni, de még nem voltam 16, amikor már a magam lábára kellett állnom. Magam fizettem a már középiskolát is, úgy, hogy éjjel vagont raktam. (Feketén, persze, és fél pénzért) Később az egyetemet is hasonló módon végeztem. 24 évesen nősültem, és elárulom, albérletben kezdtünk. Majd ha te ott laksz, családod, gyereked lesz, akkor tudod meg, mennyit is áldoztak rád a szüleid. Hujjognak itt a fiatalok, hogy a szülők vállalták a gyereket, kötelességük eltartani. De nekik persze nincs semmi kötelességük. (Azon kívül, hogy itt kérdezgetik, hogy most lehet-e terhes a barátnőjük, vagy sem.)
Nem kell gagyi kocsi? Hát ne vegyél.
"nem hinném, hogy ma magyarországon 24 évesen olyan ciki lenne" tömegközlekedni.
Mégis mekkora az a hitel?
Én a kérdező helyében fizetném a törlesztő felét, plusz haza adnám amit jelenleg is.
Nem vennék új kocsit, hanem egy jó állapotú, nem öreg, használtat. Saját lakásra gyűjtenék azonnal. Addig is albérlet.
Egyértelmű, hogy anyuka azért akadt ki, mert az önállósodás helyett felvágni akar az új kocsival (szinte semelyik kolléga nem jár tömegközlekedéssel)
Szerintem meg igen is ciki 24 éves otthon lakni,úgy hogy van munkád.
Én 21 éves korom óta dolgozom. 23 évesen költöztem össze a párommal,vettünk egy lakást.
Most vagyok 26 éves és most veszem meg életem első kocsiját.
Szerintem kicsit gondolkozz el a fontossági sorrenden.Nem a kocsi a fontos,hanem az,hogy előbb elköltözz és külön élj!
26/N
"de pl. autó nélkül át sem tudna költözni." "
Én rendeltem egy költöztető céget, 15 ezerből meg volt, és nem vettem eme jeles alkalomra egy 3 millás autót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!