Kiskoru gyereket nevelo szulok, van e vegrendeletetek, amiben a "gyerek felett is" rendelkeztek?
Amikor kicsi volt, akkor szoban rendeztuk a csaladban, hogy abban az esetben, ha velunk tortenik valami, hova keruljon a gyerek. Azert tettuk ezt mert inkabb a hugomhoz szerettuk volna hogy keruljon, ne pedig a nagyszulokhoz. Veluk sincs baj, de egy gyereknek jobb egy fiatal szulo.
Mindenkinek elmondtuk szoban a csaladban, ez elegedno volt.
Ma mar 10 eves a gyerek, es egyedul is el fogja tudni donteni mit szeretne adott esetben.
Anyukámék is szóban megbeszélték, mivel anya szeretné, hogy ha velük történik valami, akkor ne az idős nagyszülőkhöz kerüljön a kicsi, hanem hozzám (20 év van a tesóm és köztem). Lehet, hogy anya ezt a végrendeletébe is beleírta, nem tudom, akkoriban módosította, amikor megszületett a kicsi, szóval lehet, hogy hivatalosan is van nyoma.
26N
NIncs, és nem is lesz, mert ha lenne, az sem érvényes a törvények szerint.
A gyerek nem vaggyontárgy, az elhelyezésröl a gyámhatóság dönt.
Alapesetben a rokonok (apa/anya, nagyszülöl, nagynénik/nagybácsik) azok, ahol megpróbálják öket elhelyezni (Amennyiben vállalják), idegenekhez nem.
Az egyetlen, akit lehet tenni, hogy ha valakit ki akarsz zárni ebböl a sorból, akkor azt megondkolva a gyámhatóságnál elöre bejelented.
De azt nem szabhatod meg, hogy a gyerek hová kerüljön, márcsak azért sem, mert egyáltalán nem biztos, hoyg az adott esetben vállalja, illetve olyan anyagi/jogi helyzetben lesz, hogy vállalhatja.
" Főleg, ha a nagyszülők szeretnék továbbnevelni a gyereket, akkor nem biztos, hogy bevallják, hogy kijelentetted még életed során"
Szerencsere a mi csaladunkban ez nem volt problema, tudom hogy mindenki tiszteletben tartotta volna a keresunket. Mivel elmondtuk minden erintettnek szemelyesen, ezert annyira le sem tagadhattak volna.
Ma inkabb az lenne a gond, hogy kulfoldon elunk, a lanyom gyakorlatilag itt nott fel, itt vannak a baratai, nemetul jobban beszel mint magyarul, de a rokonsag Magyarorszagon van. Oriasi tores lenne neki meg az is ha kirangatnak a megszokott kornyezetebol, raadasul nem is hiszem hogy Magyarorszagon lenne ertelmes jovoje.
De erre jelenleg nem tudom a megoldast, csak azt hogy meg par evig nem kell meghalni :) Utana meg mar megall majd egyedul is a laban.
Nálunk, azaz a férjem nővérééknél ez szóba került. Nekik van egy 7 éves kislányuk és azt szeretnék, hogy ha velük történne valami, akkor hozzánk kerüljön a kislány. Férjemék és a kislány apukájáék is négyen vannak testvérek. Azért gondoltak ránk, mert a kislány a szülei után hozzám ragaszkodik a legjobban. Ha esetleg mi nem tudnánk vállalni (természetesen mindent megtennénk ha arra kerülne a sor), akkor viszont az anyai nagyszülők.
Nekünk még nincs gyerekünk, de ha történne velünk valami, akkor jelenleg úgy gondolom, hogy a húgom lenne a legjobb pótanyuka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!