Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Újratemetés? Kinek mi a...

Újratemetés? Kinek mi a véleménye?

Figyelt kérdés
Édesanyám 8 éve halt meg. Nagyon hirtelen jött, semmi előjele nem volt, reggel holtan találtuk. Apa a nővérem és én annyira sokkot kaptunk, és annyira nem akartuk elfogadni, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen temettük el. Összesen négyen voltunk a temetőben, csak a nagymamám volt velünk. Tudat alatt nem akartunk nagy felhajtást, vendégeket, mert akkor szembesülnünk kellett volna a ténnyel, hogy meghalt. Kb gyorsan letudtuk a temetést...Azóta sem dolgoztuk föl rendesen, apám gyorsan beleszaladt új kapcsolatba, hogy ne kelljen a gyászt megélnie, nálam és a nővéremnél jött házasság, gyerekek, tehát a figyelmünket le is kötötte más, igazából sosem éltük meg rendesen az ő elvesztését. Most 8 év után érzünk emiatt hiányt, most vagyunk készek rá, hogy végső búcsút vegyünk. Már azt is sajnáljuk, hogy nem volt nagyobb temetés, hiszen rengeteg barátja, kollégája volt, sok tanítványa, akik nagyon szerették. Nekünk is jobb lett volna, ha ott vannak, talán segítettek volna feldolgozni, és sajnáljuk, hogy nekik sem adtuk meg a lehetőséget arra, hogy elbúcsúztassák. Apám megtudta, hogy létezik egy temető hajó a Dunán. A hamvakat papírurnában úszó virágkoszorúba teszik, így rakják vízre. A hamvak lesüllyednek, és mindenki dobhat mellé virágot a vízbe. Emellett a hajón lehet tort tartani. Nekem tetszik az ötlet, csak nem tudom, mennyire furcsa/morbid/érzelemmentes ez 8 év után erre meghívni másokat. Ti élnétek egy ilyen lehetőséggel? 8 év után elmennétek egy szeretett barát temetésére?
2014. nov. 12. 11:34
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

En ezzel ugy vagyok, hogy ha egyszer mar meghaltam, akkor a hozzatartozoim koltsek inkabb ertelmesebb dologra a penzuket, hiszen nekem mar mindegy lesz.

A holtakat meg nem kell bolygatni, hadd nyugodjanak bekeben.

2014. nov. 12. 11:37
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Én meglepődnék, ha 8 év után ilyenre hívnának.

Azt akkor kellett volna, mostmár késő.

A holtat megbolygatni nem szabad.

Egy emlékezést tarthattok, ha nagyon akartok, de már teljesen felesleges, sőt nem csak hogy felesleges de abszurd így utólag. Hidd el, mindenki csak csodálkozna és már nem úgy élnék át.

Szerintem ne csináld. Hagyjátok végső nyugalmában anyukátokat.

2014. nov. 12. 11:38
 3/11 anonim ***** válasza:
95%

Magát az újratemetést nem tartom jó ötletnek. Esetleg a halálának évfordulóján mondatnék érte egy misét (ha vallásosak vagytok), azt meg lehet hirdetni előre újságban is akár.

A dunai temetés szép, de 8 év után nem tartanám jónak...

2014. nov. 12. 11:38
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Én békén hagynám, nem haborgatnam. De nem hiszem, hogy az itt adott válaszok befolyásolni fognak benneteket, az sem lenne jó.
2014. nov. 12. 11:41
 5/11 anonim ***** válasza:
84%

Én is úgy érzem, hogy a felhajtásra, a szertartásra szükség van, mert ez segít elfogadni a tényt. Amíg nincs valaki "rendesen" elbúcsúztatva, az ember úgy érzi, csak eltűnt.

Ne nevezzük újratemetésnek, legyen ez egy un. Búcsúztató.

Ha mindenképp úgy érzitek, hogy ez jót tesz a lelki nyugalmatoknak, akkor én elmennék, nem találok benne kivetnivalót.

2014. nov. 12. 11:41
 6/11 anonim ***** válasza:
57%

Miert ne lehetne egy uj bucsuztato hamvak nelkul pl fenykeppel ?

nehogy mar kiassatok a halottat mert ettol itt helyben rosszul leszek.

Az en ferjemet hamvasztottuk es a mai napig nincs eltemetve o igy szerette volna a nappaliban van a kulon sajat maga keszitetett kezmuves urnaja ami ey szivet jelkepez.

2014. nov. 12. 11:47
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Emlékezzetek meg róla máshogyan, az újratemetés nem volna jó ötlet.
2014. nov. 12. 11:47
 8/11 anonim ***** válasza:
78%
Es mit szol/szolna mindehhez apukad uj parja?
2014. nov. 12. 11:52
 9/11 anonim ***** válasza:
55%
Ezt nem ujratemetesnek hivnam hanem megemlekezesnek.
2014. nov. 12. 11:53
 10/11 anonim ***** válasza:
72%

Én inkább tartanék egy tort, vagy egy megemlékezést, esetleg ha vallásosak vagytok, egy misét kérnék a lelki üdvéért. De kiásatni, és újra temetni, mégha csak vízbe is, szerintem a halott nyugalmának megzavarása. És meglehetősen bizarr.

Ismerősöm viszonylag fiatalon halt meg. Pár évvel később a gyerekei tartottak egy emléksétát, ahova meghívták az ismerősöket. Sétáltak, beszélgettek.

2014. nov. 12. 12:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!