A feketétől nem lesz jobb a közérzete, nem gyászol jobban, mintha felvenné a kék melegítőjét otthon és a sárga pólóját. Utcán sem kell feketében közlekedni. Egy ismerősöm az édesanyja halálakor egy fekete szalagot tűzöttt a kabátja hajtókájára, de ha ez sincs, akkor sem gondolnám, hogy az illető nem gyászol. Csak éppen a fekete ruha a külvilágnak szól, én pedig nem akarok másokat a saját gyászommal terhelni.
2014. okt. 1. 13:04
12/26 anonim válasza:
Az egyik noi kollegam (roma), o egy evig feketeben jart es most nyaron jart le az ev, de meg sokszor jon feketebe.
2014. okt. 1. 13:09
13/26 anonim válasza:
Régen 1 èv volt a gyász, azért, hog az esetleg a férj halála után születő utód hovatartozása ne legyen kétes. 1 év után újraházasodtak hagyományosan. A gyászruha ennélfogva csupán jelzésértékű volt a társadalom felé, hogy az adott nő nem szabad. Ilyenkor sok szociális vagy társasági tevékenység is tilos volt, pl. A tánc is.
Ma addig viseled, ameddig te azt jónak làtod, nincs semmiféle megkötés.
2014. okt. 1. 13:11
14/26 anonim válasza:
Az én édesapám sok évvel ezelőtt október végén halt meg, és a májusi ballagásomra én csak annyit kértem édesanyámtól, hogy ne feketében jöjjön el. Szóval ez 6-7 hónap volt.
2014. okt. 1. 13:19
15/26 anonim válasza:
Nagymamám nagypapám halála után 1 évig járt feketében, elvileg az volt régen a szokás. De szerintem az idősebbeken kívül senki sem tartja. A vége felé már mondogatta is, hogy nagyon várja, hogy újra színesben járhasson.
2014. okt. 1. 13:30
16/26 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Mindenkinek ment a zöld kezecske!
2014. okt. 1. 13:33
17/26 anonim válasza:
Én nyolc hónapig hordtam, aztán letettem. Szívemben továbbra is gyászoltam/ gyászolok.
2014. okt. 1. 13:37
18/26 anonim válasza:
Szerintem egy évig szokás és illik is megtisztelni vele a házastársat. Esküvőre se megy a mennyasszony feketébe.
2014. okt. 1. 13:57
19/26 anonim válasza:
Anyum halála után ami 4 hónapja volt,én 1 hónapig jártam teljesen feketében,de nagyon nem éreztem magam jól,melegek is voltak,és a 2 kisgyerekem mellett nem akartam feketébe járni.Én nem azzal gyászolok,mindennap eszembe jut az anyum és gondolok rá sokat,nem a ruhával fejezem ki.Persze rikítós ruhákat nem hordok.
2014. okt. 1. 14:21
20/26 anonim válasza:
Nővérem férje 2 éve halt meg. Egy percig nem hordott feketét. Viszont azóta sem volt senkije, még most is gyászol. Pedig életerős, határozott csaj egyébként. Nem a ruha teszi a gyászt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!