Anyám elcseréli a családi házunkat egy kisebbre, és az értékegyeztetés után fentmaradó összeget akarja kettéosztva nekünkadni, de mást nem. Lehet ez?
Ritka nagy összhang a válaszokban... Kérdező, ez neked jelent valamit?
Sok pénz a 750 ezer, nekem most nincs annyi, és hát anyám se már. De ha választhatnék melyik legyen inkább....
mikor meghalt az édesapám, a családiházunkat eladtuk. anyum lakott benne egyedül. eladtuk, de elötte irtunk egy ajándékozási szerzödést, hogy én és a bátyám a ránk esö részt neki ajándékozzuk, abbol a pénzböl ö vett egy kis lakást. a maradék pénzböl meg kipotolta (potolja) a nyugdiját.
öszintén, meg se fordult hasonlo a fejünkben, mint neked.. teljesen normális dolognak tartottuk, tartottam, hogy mi, gyerekek, neki ajándékozzuk a ránk esö részt. hisz nekünk már csak ö maradt, és a legfontosabb, hogy minél tovább legyen még köztünk.
kérdezö..sajnálom az édesanyádat..mit érezhet vajon most ö, milyen szomoruságot és csalodottságot, hogy két ilyen pénzéhes, számito gyereke van.
Normál esetben az új házban is azok a tulajdoni hányadok, mint a régiben, a fele édesanyádé, a másik fele meg a kettőtöké.
A különbözetet is úgy kellene elosztani, tehát te most csak 1,5 millióra lennél jogosult, meg a tesód is. Édesanyádé meg 3 millió. amit arra költ, amire akar.
Szóval a helyedben én nagyon megköszönném, ha ennél többet ad, hiszen akár magára is költhetné, elutazhatná és nem szólhatnál egy szót sem.
Ezt csinálnám a Te helyedben:
Adjátok el készpénzért a házat, és osszátok el a pénzt a megfelelő arányban. Édesanyád meg vegyen olyan házat vagy lakást a rá jutó pénzből, amilyet szeretne, és ti is csináljatok a pénzzel azt, amit szeretnétek.
Ezt csinálnám anyád helyében:
Kislányom/Kisfiam, vagy belementek ebbe a megoldásba, vagy a saját tulajdonrészemet eladom vagy végrendeletben másra hagyom, és akkor az én részemből halálom után nem kaptok pacikukit sem!
#24-es vagyok
Jogászkánt írtam, amit írtam, de úgy látszik ez nem mindenkinek szimpatikus.
Emberként meg azt mondom, ne feledjétek (és örüljetek neki), hogy édesanyátok még él.
(Adózásilag lehetnek még zavaros dolgok, de ez az ingatlan szerzésének dátumától függ).
Nos, csak a jogi oldalát nézve.
A házat a ti beleegyezésetek nélkül nem adhatja el.
ha úgy döntetek, hogy eladjátok, akkor kaptok érte 15 milliót.
Ennek a fele anyukádé, a másik fele kettőtöké. De a feléből nem telik ki az új ház.
Így lehetne azt, hogy az új ház fele is anyukátoké lesz, a másik fele a tietek, és a különbözet 6 millióból 3 anuykádé, a másik 3 millión pedig a tesóddal osztoztok.
Persze ha eladjátok, nektek nem kötelességetek az új házba beszállni, kérhetitek a 3,75 milliót.
De most komolyan, azon 750 ezren vagytok oda?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!