Miért nézik le az emberek azokat, akik nem érettségiztek?
A barátomnak nincs érettségije, pedig lenne esze hozzá, de abbahagyta a sulit, mert a szülei engedték neki. Az apja lelépett, az anyja és a nagyanyja neveli, akiknek hát, nincs túl sok céljuk az életben, és hagyják eltengődni. De dolgozik, és adja haza a pénzt, a maradékból meg a saját számláit fedezi.
Én közben egyetemista vagyok, és érzem, hogy mindenki "jobbat" akarna nekem, pedig nagyon aranyos. Ettől viszont én is elbizonytalanodom, és piszkálom, bántom, pedig nem érdemelné meg és ha kettesben vagyunk akkor az olyan jó, de az emberek elcseszik ezt az érzést. Amúgy "sikeresen" megromlott a kapcsolatunk, nem biztos, hogy ezek miatt, de szerintem közrejátszott benne. Megcsalt, (de szex nem volt) és nem tudom mi tévő legyek.
Ő volt az első pasim, mert annyira úgy éreztem, hogy nekünk muszáj összejönni, mintha minden úgy alakult volna, hogy összehozzon minket. Jó volt, és nem tudom mit csináljak, hogy ne hallgassak azokra, akik lenézik. Nem tehetek róla, ilyen vagyok, túl sokat adok az emberek véleményére. Nem tudom, tudtok-e tanácsot adni, csak jó volt kiírni magamból. Azért mégis köszi, ha tudsz valami épkézláb tanáccsal szolgálni.
Az én véleményem az, hogy ha egy embernek van szakmája és rendesen dolgozik rendben van. De vannak olyan emberek, akik nyugdíjig iskolába járnak és nem dolgoznak, mellette még buták is maradnak. Vagy egy munkatársam 3 diplomája van, de teljesen sötét, látszik rajta, hogy nem is érdeklni semmi csak van. Van munkája, jó pénze és iszap módjára létezik.
A kérdező problámájához szólva: saját ill. barátok, ismerősök tapasztalai alapján az ilyen kapcsolat hosszútávon nem működik. Egy idő után minden lángolás elmúlik, átalakul. Más a kollektíva, más a napi probléma, más a világnézet. Tényleg nem bántásképpen, de sajnos ez van... ha nem az elején jön ki a különbség, akkor pár év után. Esetleg házasság, gyerekvállalás után, amikor családi életet éltek.
Nos, a volt barátom 16 volt amikor meghalt az apukája az anyja meg kidobta otthonról. Otthagyta a sulit és elment dologzni a testvére éttermébe. És nem volt butább, vagy kevesebb ember azért mert nincs papírja. Azóta nagyon sikeres, és több pénzt keres, mint egy átlagember, aki éjjel-nappal tanul. Szerintem sem papír függő.
Hozzátenném, a takarítónőknek kell érettségi. Ezt személyes tapasztalatból írom, a szüleim cége ezzel foglalkozik. "Jobb" helyeken OKJ-s oklevelet is kérhetnek, mint higéniai asszisztens. Itt tartunk most.
Szóval, kedves kérdező, ne érintsen ez a dolog kényelmetlenül. Ha Te képes vagy ezzel együttélni, akkor ne hallgass másokra. Ha pedig úgy érzed, hogy pár év múlva "szégyellni" fogod, mert Te sikeres és befutott vagy, akkor vess véget a kapcsolatnak időben.
Sok sikert!
engem is lenéznek, 22 éves vagyok és estin most vagyok végzös. El kellett mennem dolgozni fiatalon és munka mellett nekem az esti se ment! Nem vagyok hülye, de egyszerüen nincs annyi energiam! 3x ugrottam neki a 11dik osztálynak, aztán legutóbb mikor anyu mondta nekem, hogy jó inkább valahogy kihúzza ezt a 2 évet csak csináljam meg az érettségit. Most ott tartok, hogy egyetemben gondolkodom, mert szerencsére van egy párom, aki azt mondta, hogy még 5 évig eltart amíg befejezem az egyetemet. Dehát basszus! Anyu kolleganöi is lenéznek amiért 22 évesen nincs érettségim... szerintem ne foglalkozz azzal, hogy van-e ilyen átkozott papirja a parodnak vagy nincs. Nem ez dönti el. Hanem az értelmi színvonala. Énis sok diplomásnál lényegesen intelligensebb vagyok így érettségi nélkül is! Ahogy egyik elöttem válaszolo irta, szerintem is ha nagyon zavarja akkor menjen el esti suliba, könnyebb mint a nappali és nem is kell mindennap bejárnia! Mások véleménye pedig ne érdekeljen ha szereted a párod! Sok sikert!:)
22/L
Egyet értek azokkal, akik szerint nem indok meg "lustaság" de azért ha a családjában és ismerősei között senki sem motiválta ilyesmire, mert ők sem túlképzettek, akkor azért nem olyan könnyű szerintem azt érezni, hogy ezt nekem igenis meg kell csinálnom.Én meg igazán sosem mondtam neki, mert nem akartam megbántani, mert úgy éreztem, hogy ez nem indok, hogy ne szeressem. De azért belül mégis bánt a dolog.
Meg 3 műszak mellett gondolom ez az esti képzés sem igazán menne, nem? Bár nem tudom, hogy van ez.
Tudom, hogy más a példa, de szerintem a kommentedre választ ad:
Kövér vagyok. Soha senki nem mondta a környezetemben, hogy fogyjak le. Soha senki sem bátorított rá, hogy fogyjak. Szerinted ettől még nem látnak az emberek kövérnek? Számít az, hogy a környezetem mit sem tett? Az eredmény ugyanaz. Nem az én hibám, hogy kövér vagyok, hanem a környezeté? Dehogynem! Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa és senki más nem irányíthatja az életedet, csak te. A barátod eldöntötte, hogy nem folytatja az iskolát. Az ő döntése volt, ő rajta múlt minden, mert - ha jól értem - nem anyagi okai voltak ennek a döntésnek. Miért nem megy vissza tanulni estin? Sosem késő...van neki szakmája vagy csak a félbehagyott középiskola? Mert legalább legyen szakmája neki. Én abszolút nem nézem le, akinek szakmája van, sőt! Az nagyon hasznos, de akinek semmi nincs (így végülis csak a 8 általánost tudja felmutatni), azt én nem nevezném egy motivált, dolgos, jövőre gondoló egyénnek. Nagyon sok új munkahely lehetőség nyílik ki annak, akinek van egy érettségije vagy később sokkal könnyebben tud tovább tanulni, mert a jövőt nem lehet tudni...nem biztos, hogy majd mindig a jelenlegi munkahelyén tud maradni, és akkor mihez kezd? Nem lehet a jövőt csak a szerencsére alapozni, hogy "majd lesz, ami lesz". Ha valamit tesz az ember érte, sokkal valószínűbb, hogy sikeresebb lesz.
Nem a lenézésről van szó. Dehogy, miért lenne rosszabb ember. Ezt csak azok szokták mondani, akinek nincs érettségije, és kikéri magának, hogy ő ettől nem rossz ember. Holott senki nem mondta hogy rossz ember.
Az érettségi letétele egy általános műveltségi színvonalet feltételez. Legalábbis ez lenne az értelme. Tehát, ha valakinek nincs, arról az emberek feltételezik, hogy a tudása igencsak hiányos. Például találkoztam olyan 20 éves pasival, akivel általános dolgokról beszéltünk és röhögve kérdezte, hogy és hol van Erdély. Halál komolyan... most erre mit mondjak?
Az intelligencia más dolog, az nem egyenlő a műveltséggel.
A szüleid és barátaid akiknek nem tetszik a fiú nemcsak azért nem tetszik mert otthagyta a sulit. Valószínűleg látják a hiányosságait, és azt hogy pl ha lesz gyereketek mit fog neki tovább adni, vagyis mit nem. De a barátod fiatal, még benőhet a feje lágya. Nekem is van rokonom, akinek iskolázott szülei vannak, de a srác makacs volt és otthagyta a sulit és elment dolgozni. Aztán pár év múlva rájött hogy marhaság volt, elvégezte estin a gimit és leérettségizett. és még főiskolára is beiratkozott. De azt hiszem azt abbahagyta mert nem ment neki.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden diplomás pasi jó társad lehet, mert nagyon számít az hogy mit hoz otthoról az illető. Lehet nagyon okos de közben egy tapló. Viszont az is igaz, hogy ha műveletlen, akkor meg te fogod cikinek érezni, hogy pl nem tudod elvinni a barátaid közé mert oltári marhaságokat beszél.
Mikor 22 éves voltam, volt egy barátom, érettségi nélkül. Nagyon kedves pasi volt, nagyon jó volt a szakmájában, udvarias volt, minden. Rettentően vonzódtam hozzá, elkezdtünk járni. Aztán 2 hónap múlva azt vettem észre, hogy semmi értelmesről nem tudok vele beszélni, mert nem tud mit hozzáfűzni. Csak a kocsija lehetett a téma, meg hogy milyen hülye a főnöke.
Egyébként még egy, a férifakat nagyon tudja zavarni, ha a nő magasabban iskolázott, különösen ha két szinttel feljebb van. nem is téged fog ez a tény zavarni, hanem őt. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy megcsalt. Azért csalt meg, mert úgy érzi, hogy nem való hozzád, mert te "több" vagy nála. Ami nem igaz, de ő attól még így érezheti. És hiába mondod neki, hogy ez nem számít neked. Mindig közétek fog állni, hacsak nem veszi rá magát hogy tanuljon. De ha makacs, csak azért se fog elmenni.
De jól gondold meg hogy kezdesz-e vele megint, mert nyilvánvaló, hogy ha neked bármikor a jövőben jobban alakul (több fizetés, több dícséret, jobb munka..) folyton meg fog csalni. Nem bírja elviselni hogy valamiben jobb vagy nála. Én már csak ezért is otthagynám, mert ahhoz meg érzelmi intelligencia kell, hogy elfogadjam hogy a párom valamiben jobb, és netán még örüljek is ennek és bátorítsam. Ha ez a pasidban nincs meg, akkor örök életében egy lúzer és keserű ember lesz.
31/N
azért nézik le, mert a legtöbb ember bizonyítványhoz méri az intelligenciát.
Páromnak sincs éerttségije, mégis jobb szakember, mint egy agyontanult diplomás és simán kenterbe vágja az éleseszűségével.
Nekem van érettségim, diplomám nincs, mégis több ember dolgozik a kezem alatt diplomával, mint sima érettségivel.
A tanultság egy dolog, ha ehhez nem párosul talpraesettség és tehetség semmit nem ér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!