Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek normális, hogy...

Szerintetek normális, hogy nem hajlandó felköszönteni névnapon?

Figyelt kérdés

Párom nem magyar. Nem ünneplik a névnapot, amivel természetesen nincs semmi probléma. Viszont mi "ünnepeljük" nem bált csinálunk de egy cserepes virág és egy boldog névnapot címmel felköszöntjük egymást.

Tegnap volt anyukám névnapja. Fél órát könyörögtem, hogy mondjon annyit neki, hogy boldog névnapot.

Én megértem, hogy nem ünneplik de most két szóba nem hal bele...

2014. jún. 2. 09:31
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
45%

Feri,Feri, te már megint hazudozol

"De az apukája szokásait "tartják" ő is itt él Magyarországon már 25 éve magyar feleséggel tehát már beilleszkedett ide"

Krvra beilleszkedett. Nagyon kemény jövő vár rád, ha nem hagyod el. K Ő B U N K Ó ! ! ! !

2014. jún. 2. 10:14
 22/35 anonim ***** válasza:
88%
SZerintem különböző háttérrel jött emberek kapcsolata akkor lesz élhető és boldog, ha megtanulnak alkalmazkodni egymáshoz. Nem képmutatás olyan dolgot ünnepelni, ami a mi kulturánkban nincs, ha a másik oldalnak fontos. Nem másik vallási szokásra akartad rávenni, az képmutatás lenne. EZ meg egy szál virág és képeslap annak, akinek ez fontos. Szerintem messzebbről és komolyabban el kell beszélgetni arról, hogy a két világot hogy lehet összesimítani. Mert maholnap neki lesz valami fontos, ami neked semmit nem jelent... és jönnek a gondok! Mert akkor nem lenne ennyire elfogadó, szerintem. N30
2014. jún. 2. 10:59
 23/35 anonim ***** válasza:

Szerintem ez nem akkora nagy dolog, hogy ne lehetett volna legalabb szoban felkoszonteni anyukadat. Ha nem is unnepli, akkor is egy szep gesztus lett volna, ennyi. Foleg, hogy Te is tamogatod, segited ot az o unnepeiken.

En kulfoldon elek, parom kulfoldi, de pl mult szombaton volt anyukam nevnapja. Mar par nappal elotte mondtam neki, hogy lesz, meg majd be megyek a varosba viragot venni. Minden szolas nelkul, vette a csokit o is anyukamnak, aztan megkert, hogy tanitsam meg arra,hogy 'Boldog nevnapot' magyarul.:D

Most persze, ez nem nagy dolog, meg sok helyen nem is unneplik, stb, de ha neked fontos lett volna, akkor lehetne egy picit alkalmazkodobb szerintem.

2014. jún. 2. 11:31
 24/35 anonim ***** válasza:
54%

Vegyük észre, hogy egy itt élő, félig másik kultúrából érkező ember teszi ezt. Hogy kérsz valamit és nem hajlandó, mert az "ő szokásai szerint ez nincs"...

A szokásai vezérlik? egy huszonéves embert? Agy és szívhalott. Ha később,pl. majd kéred, hogy főzzön egy teát, mert beteg vagy - majd a szokásai szerint leröhög. A szokása -vedd észre- az ő kénye-kedvét szolgálják, természetesen nem Allahot.

A gyakorin leröhögött, folyton gúnyolt kereszténység egyik nagy tanítója, Meister Eckhart (XIV.sz-i szerzetes) mondta: "Ha elmélyülten tanulok, dolgozok, de bekopog egy szegény éhes ember, azonnal főzök neki egy levest."

Mindig az adott pillanat adja, mi a fontos, mi a helyes cselekedet, nem a "szokások" és nem az én kényelmem.

2014. jún. 2. 11:55
 25/35 anonim ***** válasza:
37%

"Te sem ünnepled vele a hanukát. Kvittek vagytok."

Amúgy valahol igaza van. Mivel azt írod, böjtöl meg ilyenek, az ő vallási és egyéb szokásait te nem értheted meg európaiként. Mert mi nagyon alkalmazkodó, simulékony olvasztótégely közösség vagyunk, európaiak, de ők nem.

Az, hogy neked nem gáz kimondani akár azt, hogy boldog hanukát, az nem azt jelenti, hogy másnak sem sok kimondania.

Én református vagyok, nem járok templomba, meg vagyok ugyan keresztelve, mégsem tudnám kimondani azt pl. egy pap előtt, hogy a gyerekeimet katolikus hitben nevelem fel. Mert egyszerűen az ember öklendezik az ilyesmitől.

2014. jún. 2. 13:14
 26/35 anonim ***** válasza:
77%

Én megérteném, ha nem akarna egy vallási ünnepet megtartani, mert idegen a vallásától. Vagy ha egy olyan kulturális rendezvényen kellene részt vennie, ami neki kellemetlen, annyira idegen a kultúrájuktól.

De könyörgöm, itt csak egy udvariassági gesztusról lett volna szó, ami a másiknak jólesik és két szót kell hozzá kinyögni, ennyi. Vajon miféle meggyőződést, vagy komoly elvet sérthet ez?

Gondolom ez az eset úgy történt, hogy direkt anyukád névnapjára mentetek át, te felköszöntötted, ő meg nem. Szerintem ez illetlenség. Mi sem nagyon tartjuk a névnapokat, sőt, szinte egyáltalán, de ha elmegyek valakihez, aki éppen a névnapját ünnepli, nekem természetes, hogy megköszöntöm.

2014. jún. 2. 13:23
 27/35 anonim ***** válasza:
55%
Azért a névnap mégiscsak a keresztény szentek neveinek napjából ered (vagy hogy fogalmazzam meg ezt, de értitek, mire gondolok). Neki ez bőven lehet vallási ünnep, vagy olyasmi, amit az ő felfogása szerint nem enged a vallása. Ez érthető indok is lehet, én nem akadnék ki ilyenen.
2014. jún. 2. 13:30
 28/35 anonim ***** válasza:

Még annyi, hogy ha mégis olyan lennék, hogy ennyire borzalmasan sértené az elveimet és a kulturális meggyőződésemet, hogy valakinek boldog névnapot kívánjak, nem tolnám oda a képem a névnapján, hogy amíg a többiek felköszöntik, én nagy némán demonstráljam, hogy "nézzétek, én nem vagyok hajlandó... nem, nem és nem".

Szépen otthon maradnék amíg a párom és a család felköszönti a rokont.

Biztos nem kísérném a páromat az anyukáját felköszönteni, hogy lássák: én mennyire nem köszöntöm fel.

Ha nem akarok ilyenben részt venni, evidens, hogy nem is megyek el.

2014. jún. 2. 13:30
 29/35 anonim ***** válasza:

De ha annyira szélsőségesen vallásos, hogy ezt vallási indokok miatt nem teszi, az nem sérti a vallási meggyőződését, hogy egy olyan ember a párja, aki nem gyakorolja az ő vallását?

Na, mindegy, a lényeg, hogy ha sérti a bármilyen meggyőződésemet egy névnap ünneplése, vagy egy ehhez kapcsolódó jókívánság, nem megyek el magára a névnapra sem!

2014. jún. 2. 13:33
 30/35 anonim ***** válasza:
Én sem mennék el amúgy, persze, és fogalmam sincs a vallási meggyőződéséről, csak írtam egy számomra elfogadható magyarázatot (tehát nem feltétlenül csak különcködik, vagy bunkón elutasító). Ha az én férjem lenne az illető, biztos, hogy már nagyon régen átbeszéltem volna vele ezt az egészet.
2014. jún. 2. 13:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!