Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A családban most születik egy...

A családban most születik egy kislány, hagyományosan Anna lenne a nevem, de az anya cirkuszol?

Figyelt kérdés
Nővérem hamarosan életet ad kislányának, aki az apjának a családjában az első unoka és náluk az a szokás, hogy az elsőszülött lánygyereket Annának nevezik el, az első fiút Sándornak. Nővéremék már 10 éve vannak együtt, már öt éve meg van beszélve, hogy ha lány születik, akkor az az Anna nevet fogja viselni, ha fiú, akkor a Sándort. Tesómnak mindkét név tetszett, így boldogan belement az egyezségbe, azonban történt vele valami, amit még nekem sem árul el, de lényeg, hogy összekapott egy nővel nagyon csúnyán, akit Annának hívnak, szerintem a férjével volt évekkel ezelőtt egy afférja, amit később "megbocsájtott". Azóta, ha meghallja ezt a nevet összerezzen, ideges lesz, negatív dolgokat ébreszt benne, az ő szavait idézve: "Hánynom kell." A férje nem örült annak, hogy felhozta, hogy esetleg más nevet is adhatnának, de még nagyobb problémát jelent, hogy az anyós-após, akik nagyon tisztelik ezt a hagyományt, szinte biztos, hogy vérig fognak sértődni. Szerintetek mit lehet tenni ilyen helyzetben? Joga van az anyának megtörni az ígéretét ha a saját gyereke nevéről van szó, vagy önző dolog lenne tőle és jobban tenné, ha beletörődne?
2014. ápr. 28. 00:55
1 2 3 4 5
 11/41 A kérdező kommentje:
A pampogosat nem Arglossnak szántam, a félreértések elkerülése végett.
2014. ápr. 28. 02:19
 12/41 anonim ***** válasza:
98%

Neked van gyermeked? El tudod képzelni, hogy milyen érzés az, ha olyan néven szólítod, amitől "hánysz", ami valami nagyon komoly sérelmet ébreszt benned?

Én személyesen is ismerek egy lányt, akit hasonlóan családi nyomásra olyan névre kereszteltek, amit az anyja nagyon nem akart. Hát, nem lett jó vége, és hidd el.

Amikor a nővéred az "ígéretet tette", még nem így álltak a dolgok. Érdekes, hogy szemet hunysz az "afféros" dolog felett. Ha neked kéne a párod szeretője vagy más "afférja" után elnevezni a gyereked, tényleg boldogan megtennéd? Ugyan már...

2014. ápr. 28. 02:37
 13/41 anonim ***** válasza:
100%
-és (nem lett jó vége, hidd el)
2014. ápr. 28. 02:38
 14/41 anonim válasza:
28%
Ne legyen akkor Anna, hanem Aniko,Hanna, Panna, ezek viszonylag hasonlitanak az Anna nevre. Masik lehetoseg meg az, hogy legyen a gyerek masodik keresztneve az Anna es a problema megoldva, mert azt ugyse szokta hasznalni senki, viszont a nagyszulok megnyugodnak, hogy a "hagyomany tovabb el ".
2014. ápr. 28. 03:30
 15/41 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem akarja akkor ne tegye.Nem kell túl lihegni,egyszerűen meg mondja nem az a név lesz.Se első se 2-diknak nem adnám a gyerekemnek egy szerető nevét,még papíron sem a békesség kedvéért sem!Ez ha tetszik nekik jó,ha nem úgy is jó!Miért kéne egy nőre emlékeznie lépten nyomon egy életen át?Akit még gyülől is na ne
2014. ápr. 28. 05:36
 16/41 anonim ***** válasza:
29%

:)

Nálunk feles megoldás van erre, az a szokás, hoyg direkt NEM adják ugyanazt a keresztnevet, de valami hasonlót. nálunk (is) az An- kezdetű női nevek elterjedtek, úgyhogy javaslom vagy az Anna egyik magyar becézőjét (Panna, Panka, Panni, ...) vagy külföldi becézőjét, rokon nevét (Hanna, Johanna, Anikó, Anita, ...), vagy bármilyen más An- kezdetű nevet.

Az is lehet az oka, hogy ez már nem az első kislány, akit vár, hanem az első kislány már elment.. sok az egy-két hetes várandósság, amit nem is észlelnek, de az anya tudattalanjában úgy van, hogy ez a név már valakié - az első kislányé.

2014. ápr. 28. 05:54
 17/41 anonim ***** válasza:
95%

A nagyszülőknek nincs joga megszabni a gyerek nevét. Ők annak idején éltek a névválasztás lehetőségével. Ha megsértődnek az az ú bajuk. Mi is határozott név elképzeléssel álltunk neki a "gyerekkészítésnek" , aztán kismama koromban éreztem hogy nem a bennem növekvő életnek nem lenne jó az előre meghatározott név. Erre csak az Anya érez rá , mert ő alkot akkor egy testet és érzést a kicsivel. A rokonság beletörődött, és azóta mindenki látja hogy az új név valóban kifejezi a gyerekünket, és illik hozzá. A régen válaszott név túl rideg lett volna neki. Sok okosságot olvastam róla anno, ahol azt írták hogy a baba is képes az anya érzésein keresztül így kommunikálni.

Tehát ebben az esetben leginkább az Anya tudja mi a legjobb név a gyereknek.

2014. ápr. 28. 05:54
 18/41 anonim ***** válasza:
26%

Mit lehet tenni - el lehet menni Hellinger-féle családállításra, hogy kiderítsék az ellenállás igazi okát, és azt feloldani, és ha nem feloldható, megmondani a nagyszülőknek.

Egyébként én úgy gondolom, a családnevet ha a papa adja, akkor a keresztnevet az anya. Tehát én nem fogadtam volna el, hogy teljes egészében a férjem családja határozza meg a gyerek nevét - még akkor sem, ha nekem is tetszenek azok a nevek.

2014. ápr. 28. 05:58
 19/41 anonim ***** válasza:
100%

Hal Istennek a gyerek neve egy olyan kerdes, amiről egyedül a szulo dont. En eleve bele se mentem volna egy ilyen nevekről szolo beszélgetésbe. Majd en meg az apuka eldöntöm.

Az is érthető, ha valaki meggondolja magat. Nekem is nagyon tetszett anno a Gréta, aztán volt szerencsém egy kibírhatatlan természetű kis pitsahoz ezzel a névvel es onnantol felkerült a tilos listára.

2014. ápr. 28. 06:12
 20/41 anonim ***** válasza:
100%

Ha annak idején leültek erről beszélni, ahol a nővéred elfogadta, hogy a gyereknek Anna lesz a neve, akkor esetleg most üljenek le újra, és mondja el a nővéred, hogy azóta változás van, mert megtudta, hogy a férje egyik volt barátnőjét Annának hívták, így rossz érzése van a névvel kapcsolatban, s emiatt már más nevet szeretne.

A gyerek nevét a szülők adják, rájuk tartozik, a szülőkkel beszélni róla is csak a korábbi egyezség miatt érdemes.

2014. ápr. 28. 06:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!