A családban most születik egy kislány, hagyományosan Anna lenne a nevem, de az anya cirkuszol?
Neked van gyermeked? El tudod képzelni, hogy milyen érzés az, ha olyan néven szólítod, amitől "hánysz", ami valami nagyon komoly sérelmet ébreszt benned?
Én személyesen is ismerek egy lányt, akit hasonlóan családi nyomásra olyan névre kereszteltek, amit az anyja nagyon nem akart. Hát, nem lett jó vége, és hidd el.
Amikor a nővéred az "ígéretet tette", még nem így álltak a dolgok. Érdekes, hogy szemet hunysz az "afféros" dolog felett. Ha neked kéne a párod szeretője vagy más "afférja" után elnevezni a gyereked, tényleg boldogan megtennéd? Ugyan már...
:)
Nálunk feles megoldás van erre, az a szokás, hoyg direkt NEM adják ugyanazt a keresztnevet, de valami hasonlót. nálunk (is) az An- kezdetű női nevek elterjedtek, úgyhogy javaslom vagy az Anna egyik magyar becézőjét (Panna, Panka, Panni, ...) vagy külföldi becézőjét, rokon nevét (Hanna, Johanna, Anikó, Anita, ...), vagy bármilyen más An- kezdetű nevet.
Az is lehet az oka, hogy ez már nem az első kislány, akit vár, hanem az első kislány már elment.. sok az egy-két hetes várandósság, amit nem is észlelnek, de az anya tudattalanjában úgy van, hogy ez a név már valakié - az első kislányé.
A nagyszülőknek nincs joga megszabni a gyerek nevét. Ők annak idején éltek a névválasztás lehetőségével. Ha megsértődnek az az ú bajuk. Mi is határozott név elképzeléssel álltunk neki a "gyerekkészítésnek" , aztán kismama koromban éreztem hogy nem a bennem növekvő életnek nem lenne jó az előre meghatározott név. Erre csak az Anya érez rá , mert ő alkot akkor egy testet és érzést a kicsivel. A rokonság beletörődött, és azóta mindenki látja hogy az új név valóban kifejezi a gyerekünket, és illik hozzá. A régen válaszott név túl rideg lett volna neki. Sok okosságot olvastam róla anno, ahol azt írták hogy a baba is képes az anya érzésein keresztül így kommunikálni.
Tehát ebben az esetben leginkább az Anya tudja mi a legjobb név a gyereknek.
Mit lehet tenni - el lehet menni Hellinger-féle családállításra, hogy kiderítsék az ellenállás igazi okát, és azt feloldani, és ha nem feloldható, megmondani a nagyszülőknek.
Egyébként én úgy gondolom, a családnevet ha a papa adja, akkor a keresztnevet az anya. Tehát én nem fogadtam volna el, hogy teljes egészében a férjem családja határozza meg a gyerek nevét - még akkor sem, ha nekem is tetszenek azok a nevek.
Hal Istennek a gyerek neve egy olyan kerdes, amiről egyedül a szulo dont. En eleve bele se mentem volna egy ilyen nevekről szolo beszélgetésbe. Majd en meg az apuka eldöntöm.
Az is érthető, ha valaki meggondolja magat. Nekem is nagyon tetszett anno a Gréta, aztán volt szerencsém egy kibírhatatlan természetű kis pitsahoz ezzel a névvel es onnantol felkerült a tilos listára.
Ha annak idején leültek erről beszélni, ahol a nővéred elfogadta, hogy a gyereknek Anna lesz a neve, akkor esetleg most üljenek le újra, és mondja el a nővéred, hogy azóta változás van, mert megtudta, hogy a férje egyik volt barátnőjét Annának hívták, így rossz érzése van a névvel kapcsolatban, s emiatt már más nevet szeretne.
A gyerek nevét a szülők adják, rájuk tartozik, a szülőkkel beszélni róla is csak a korábbi egyezség miatt érdemes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!