Hitelfelvétel: igen vagy nem? Ti most bele mernétek vágni?
Van egy lakásunk, kb 6M ft-ot ér. Emellett van megtakarításunk is, 3+4M (ez utóbbi lakástakarék). Maximum 5M-t vennénk fel.
Férjem nettója 450, az enyém 180. De ha elköltözünk, akkor minél előbb szeretnénk legalább még egy gyereket (most van egy 2 éves lányunk), szóval az én fizetésem kiesik.
Most egy 27 nm-es lakásban élünk, itt már hárman is csak szűkösen férünk el. Ha nem veszünk fel hitelt, talán nem tudunk több gyereket vállalni, mert már idősek leszünk hozzá.
Mi a véleményetek?
Nem erre a kötelező biztosításra gondoltam, az nem sokat ér.
Olyanra, hogy ha mi lebetegszünk/munkanélküliek leszünk/meghalunk, akkor a biztosító fizet.
Én is azzal a válaszolóval értek egyet, aki azt írta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló pénzeteket használjátok fel, a kis lakást adjátok el és ebből a tőkéből vegyetek egy nagyobbat. Akkorát és olyat, ami ebbe a tizenmillióba belefér. Akkor, ha már van vevőtök és adásvételitek a jelenlegi lakásotokra. Hidd el, költözni 1-2 nap alatt is lehet és készpénzért vásárolni is hihetetlenül gyorsan.
Ha már 2 szobás vagy 2,5 szobás lakásba mentek, az is egy lépcsőfok a 27 nm-hez képest. Ezt a haladást lásd, ne azt, hogy ez még mindig nem az, amit álmodtatok- még van időtök megvalósítani, csak ésszel tegyétek.
Így nem kell hitelt felvenni, a kisgyerekek egymással is még évekig szépen meglehetnek egy szobában, mire pedig külön-külön kuckóra lenne igényük, a további megtakarításotokból tudtok még egy lépéssel tovább haladni.
Tudom, jó lenne egyből a több lépésre lévő vágyott otthont megszerezni, de inkább ésszel, mint hitellel.
Pénzügyi szektorban dolgozom elemzőként- naponta látok adatokat azokról az eladósodottakról is, akik ahelyett, hogy a meglévő nem kevés tőkéjüket okosan használták volna fel, inkább a nyakukba szedtek még 10-20-30 milliót, hogy egyből olyan házuk legyen, amilyet megálmodtak. Ha lépésről- lépésre haladtak volna, talán sokan közülük nem a behajtó cégek ügyfelei lennének. (ne értsetek félre, tudom, hogy sok devizaadós NEM ilyen helyzetű, de mondom, látok erre is adatokat és elgondolkodtat...)
Megosztom veled a mi példánkat, hátha tud segíteni.
Mi is hasonlóan tettünk, ahogy írtam.
2009-ben, már a válság kellős közepén, már a befagyasztott devizahitel-kihelyezés után adtam el az egyik ekkora lakásunkat Bp-en belső kerületben 10,5 MFt-ért- (ezt annak a válaszolónak is üzenem, aki szerint a 6 MFt felülértékelt ár. Nem feltétlenül. :)
Akkor házasodtunk, összeszedtük a tőkénket és vettünk belőle egy másik, közös otthont. Most is több megtakarításunk van, emellett egy 3,5 éves kisfiunk is és sok-sok tervünk.
Kb. 2 év múlva lesz lehetőségünk arra, hogy költözzünk (bár 3an vagyunk és legalább ennyi szoba itt is van).
Biztos vagyok abban, hogy ezt nem tehetnénk meg, ha pl. 10 MFt hitelt vettünk volna fel és az egekben lenne a kamat és/vagy az árfolyam.
Ha gyermekvállalásra készültök még, akkor a tartalék még inkább felértékelődik, hiszen akkor lesz kieső jövedelem és ha esetleg közben lenne a férjed beteg vagy munkanélküli, akkor nem a hitelt kellene nyögni, hanem max. hozzányúlni a tartalékhoz.
Dönts okosan, minden jót.
Én a helyetekben még két évig tartalékolnék.
Ha kicsit meghúzzátok a nadrágszíjat, akkor a férjed fizetéséből azért normálisan félre lehet rakni, legalább egy két milliót.
Na az már készpénzben szerintem elég fedezet egy 5 milliós hitelhez, ha beüt a kaki, akkor is van miből fizetni legalább a törlesztőt egy jó darabig.
Szia,én értékbecslőhöz szeretnék hozzáfűzni saját tapasztalatot.
3 hónapja vettünk egy belvárosi nagypolgári 110m^2 téglalakást gázkonvektor fűtéssel.
Értékbelcslő 21mft-re becsülte,nem tudta a tulaj eladni 2 évig mi megvettük pontosan 12ért.Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!