Ettől rossz szülők lennénk?
3 éves kislányunk van.
Nem vagyok vallásos,páromat próbálták annak nevelni,de ő sem az.Nem volt templomi esküvőnk sem,nincs megkeresztelve sem a gyerek.
Most karácsonykor már érdekelte a dolog,együtt készítettünk díszeket,együtt díszítettük a fát,csináltunk ajándékokat is együtt.
Férjem családja most jött rá,hogy nálunk nem a jézuska hozza a fát,az ajándékokat,eszünkben nem volt ilyennel tömni a fejét.
Azóta folyton megkapjuk,hogy milyen gonoszak vagyunk,elvesszük a gyerektől ezt az élményt,hogy csak úgy ott terem a feldiszitett fa,ajándékok,attól,hogy vallásosan nevelni nem vagyunk hajlandóak,ezt legalább lehetett volna.
Vélemény?
Nem vagytok ettől rossz szülők.
A karácsonyfadíszítés nálunk is közös projekt, az ajándékokat az angyalkák hozzák. Mondjuk a "fejtömés" kicsit erős, ezzel az erővel mesékkel se tömd a gyerek fejét. A lányom hétéves, szerintem kezd gyanítani valamit, de még szeretné hinni a csodát.
Én imádtam, hogy "csak úgy" odakerülnek az ajánddékok és a fa.. Nem vagyunk vallásosak.., szüleim sem azok..
De nem, nem vagytok rossz szülők!!!!
Nekem furcsa lett volna,hogy december elejétől készítgetjük a díszeket,díszítgetjük a házat,erre a fát a jézuska hozza.
Plussz később szerintem az kisebb törés a gyereknek, amikor rájön,hogy nincs jézuska.
Mi sem vagyunk vallásosak, a szüleim sem azok. Nálunk a fa díszítés mindig is közös program volt, nem is hallottam még arról, hogy azt is a Jézuskának kéne hozni. Ellenben az ajándékokat mindig ő hozta. Így tanítják az oviban, az iskolában, mindenhol, pedig nem jártam vallásos suliba. Nálunk is ez volt otthon a természetes. Ettől még nem lettem mélyen vallásos és őszintén... Gyerekként az sem érdekelt baromira, hogy ki az a Jézuska, csak hozza már az ajándékot. :D
Egyébként nekem pl. a karácsonyba akaratlanul is beletartozik jelképként a csillag, a birkák és minden olyan, ami Betlehemhez köthető valahol.
A nagy családom sem volt vallásos sosem, még is tudja mindenki, hogy miért is ünnepeljük a karácsonyt és a szentestét.
Minden rosszindulat nélkül kérdezem azoktól, akik máshogy ünnepelnek, Jézuskát kihagyva a körből. Ti mit ünnepeltek karácsonykor, ha nem az ő születését?
Mi megebédelünk (2 óra körül) aztán közösen feldíszítjük a fát, néha énekelünk, vagy zenét hallgatunk. Aztán mindenki odateszi a fa alá a becsomagolt ajándékot, de nem látjuk egymást, aztán odamegyünk és megnézzük kinek mit hozott a Jézuska.
Mi sem vagyunk vallásosak, és szerintem nem ettől karácsony a karácsony, hogy Jézuska hozza a fát. Sőt sokkal jobb, hogy a család együtt van díszítés közben is.
Nem vagytok azok.
Kiskoromtól kezdve segítettem,díszíteni a fát,nálunk sem volt jézuska még is nagy élmény volt,megvolt a varázsa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!