Mennyibe fog kerülni egy orvosnak készülő gyermek kiiskoláztatása?
ma 18:11
Pl az elbeszélgetésen...
Neked valaki katasztrofális kisebbségi komplexisod van üldözési mániával kombinálva. Szerintem kezeltesd magad, ahelyett, hogy itt félrevezeted az embereket.
A fiam orvosira jár. van évfolyamtársa kis faluból, van erdélyből, van orvoscsaládból és van melósok gyereke. Ha jól tanul, okos akkor felveszik és elvégzi. Rajta múlik.
Na jó!
Ok!
Bejutni pontokkal lehet.
De bentmaradni és elvégezni tudással (amit a szakközépben nem kapsz meg) és pénzzel!
Befejeztem!
Nem a szakközépben kapod meg, hanem ott az egyetem. Abból kell vizsgázni, amit ott leadnak tananyagot és pont. Ha azt megtanulod, levizsgázol, ha nem, akkor nem.
Épp ideje volt, hogy befejezd.
én 2.éves vagyok az orvosin(SOTE). gimiben végeztem(ami szintén középiskola). teljesen pontok alapján vesznek fel, fogalmuk sincs arról, hogy ki kicsoda. ha felvesznek államira, akkor nyert ügye van az embernek. ha csak költségtérítésesre, akkor 900ezer/per félév, legalábbis jelenleg. a fogorvosi majdnem másél millió. államilag támogatottról csak akkor lehet átkerülni önköltségesre, ha nincs meg egy bizonyos átlag(kreditszám), de ha valaki rendesen tanul, akkor ez nem történik meg. az egyetem felé nekünk semmilyen anyagi kötelezettségünk nincsen, ott semmiért se kell fizetni, ami oktatás, nyilván a koli nincs ingyen. én nem kollégista vagyok, szóval azt nem tudom mennyi, olyan 15ezer lehet kb. de ez sokmindentől függ. a legdrágábbak a könyvek. anatómia atlasz az 40ezer, plusz minden egyéb olyan könyv, amit meg kell venni az elején, de több évig használja az ember olyan 100ezer. tehát án 1 alkalommal ennyit hagytam ott a boltban. hozzá kell tegyem aki ügyes az használtan is beszerezheti őket, ami jóval olcsóbb, csak időben el kell kezdeni keresni. a jgyezeteken is spórolunk, fénymásolás, kölcsönkérés, stb. 2.évre pl csak 2 könyvet kellett vennem, de 3.évre megint sok új kell, de azoknak az árát nem tudom.
nyilván ezekhez hozzá jönnek még egyénfüggő dolgok, mint pl lakhatás, utazás, helyi közlekedés, költőpénz,egyéb tanfelszerelés ilyesmi.
az pedig nem igaz, hogy a bennmaradás pénz kérdése. tanulás kérdése. egyébként nemigen tudnak minket megjegyezni, sokan vagyunk, sok a vizsgáztató.
szóval nem olcsó mulatság, de okosan ki lehet hozni egész jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!