Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha a páromnak van egy gyereke,...

Ha a páromnak van egy gyereke, akivel nem tartja a kapcsolatot, és a párom meghal, akkor minket a gyerek kitehet a lakásból?

Figyelt kérdés

A lakás a páromé, nekem van 2 gyerekem, így élünk együtt 4en a lakásban.

Lehet valamit tenni, hogy az én gyerekeim vagy én örököljünk?

2013. okt. 18. 09:43
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, persze, hogy lehet tenni, végrendeletnek hívják a dolgot:)

Ugye a törvényi öröklés csak az esetben áll az örökhagyó teljes vagyonára, ha nincs végrendelet, végrendelet léte esetén csak az úgynevezett "köteles részre", ami ma még a vagyon fele, de az új Ptk-ban 2014 áprilistól lecsökken a vagyon egyharmadára. Az azon felüli részről az örökhagyó szabadon rendelkezhet, bárkire hagyhatja a saját belátása szerint.

Szóval semmi mást nem kell tenni a párodnak, mint elmenni egy közjegyzőhöz, és okiratba foglaltani a következő 3 sort:

"Én, XY (adatok) a mai napon halálom esetére a következő végrendelkezést teszem: Halálom esetén a a bárhol fellelhető ingó és ingatlan vagyonomból az akkor hatályos törvények szerinti köteles részt örökölje a gyermekem, Y.Z, a köteles rész feletti hányadot pedig élettársam Y.X, akivel ekkortól meg akkortól élünk élettársi kapcsolatban."

Aláír, közjegyző aláír, lepecsétel, kész, örökség-téma letudva.

2013. okt. 18. 10:13
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Kérdésed:

"Lehet valamit tenni, hogy az én gyerekeim vagy én örököljünk?"

Ha összeházasodtok, és csak jövőre hal meg a férjed, amikor az új Ptk. már hatályba lépett, akkor örökölhetsz 1 gyerekrészt, vagyis a fél lakást.

A gyerekeid nem örökölnek, csak ha örökbe fogadja őket a párod.

Ha párod végrendelkezik, akkor végrendeletében csökkentheti a vér szerinti gyermeke örökrészét. Aki azonban a köteles részt megkapja. Ez jelen állapot szerint a "rendes" örökségének a fele, azaz a fél lakás így is minimum az övé. Ha párod jövőre hal meg, amikor az új Ptk. már életbe lépett, akkor pedig a harmada, azaz a harmad lakás.

De gondolom már összeházasodtatok volna, ha párod el akarna venni.

Haldoklik a párod?

2013. okt. 18. 10:14
 13/16 anonim ***** válasza:
18%
Miért nem tartja a gyerekével a kapcsolatot?
2013. okt. 18. 14:03
 14/16 anonim ***** válasza:
78%

11: Tévedsz. A köteles rész nem a vagyon fele, hanem a törvényes örökrész fele.

Kérdező: írj végrendeletet és tagadd ki a fiút. Biztosan lehet rá okot találni. ha kitagadni nem lehet, akkor pedig még életedben el kell ajándélkozni a házastársnak mindent. ha nincs utánad semmi, nem fog örökölni semmit.

2013. okt. 18. 17:27
 15/16 anonim ***** válasza:
57%

Le leszek pontozva, de akkor is leírom.

Én azt szeretném, ha apukám után a bátyám (féltesóm) nem örökölne.

Tök egyszerű okom van rá, amióta nagykorú lett (azaz 8 éve), nem beszél apuval. Az internetről tudtuk meg azt is, hogy a bátyámnak kisfia született...

Amikor kórházban volt több hónapig, akkor azért kereste fel, mert apu megszüntette a gyerektartást. (Bátyám akkor 23-24 éves lehetett)

Bepereltek, majd a pert elvesztették... Kiderült, hogy apukám majdnem 2 évig fizette a gyerektartást fölöslegesen, mert a bátyám elfelejtett szólni, hogy már majdnem 2 éve nem iskolába jár hanem dolgozik.

Apu normális volt vele (bár én másképp döntöttem volna), és nem kérte vissza azt a pénzt, bár az ügyvéd azt mondta megteheti.

Aki 1 évben egy sz.ros emailt nem tud küldeni az apjának, annak nem szeretnénk adni 1 fillért sem.

Jöhet a lepontozás

2013. okt. 18. 20:10
 16/16 anonim ***** válasza:
68%
A te gyerekeid majd a saját apjuktól örökölnek nem lopjuk el más vagyonát mert apuka lusta volt a gyerekét látogatni.
2013. okt. 18. 21:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!