Ha a páromnak van egy gyereke, akivel nem tartja a kapcsolatot, és a párom meghal, akkor minket a gyerek kitehet a lakásból?
A lakás a páromé, nekem van 2 gyerekem, így élünk együtt 4en a lakásban.
Lehet valamit tenni, hogy az én gyerekeim vagy én örököljünk?
Igen, kitehet.
A második kérdésre: nem.
Gusztustalan dolognak tartom, hogy elmarsz egy gyermeket az apjától(lényegtelen milyen eszközzel) csak azért, hogy a te kölykeid, benne maradhassanak a készbe.
Nem minősíteném a párod, hogy milyen alaknak tartom, amiért a saját gyerekével nem tartja a kapcsolatot...
Ha a párod meghal, a gyereke törvényes örökös lesz, úgyhogy te maradhatsz haszonélvező és a gyerekeid is amíg gyerekek, de a te haláloddal a párod gyereke lesz a tulajdonos.
Érthető a félelmed, gondolom nem akarsz az utcára kerülni két gyerekkel, éppen ezért kellene neked is gondoskodni a jövőtökről, mert ha a párod elhagy, akkor sem lesz hova mennetek és az is benne van a pakliban.
az új elfogadott PTK szerint:
(Hatályos 2014. március 15.-től!)
1. Nem tehet ki, mert a haszonélvezetet, mint törvényes házastárs öröklöd.
2. csak akkor öröklik a Te gyermekeid, ha a "párod" kitagadja a fiát! (de ezt meg is kell indokolnia, pl. ok lehet az, ha a fia bizonyíthatóan az életére tör)
elnézést, módosítva, helyesen:
2. csak akkor öröklik a Te gyermekeid, ha a "párod" kitagadja a fiát, és szabályos végrendeletben (legjobb közjegyző előtt megtenni) a Te gyermekeidre hagyja az ingó és ingatlan vagyonát! (de ezt meg is kell indokolnia, pl. ok lehet az, ha a fia bizonyíthatóan az életére tör)
Jelenleg nem örökölsz semmit utána.
Ha a felesége lennél, akkor jelen Ptk. szerint kapnál haszonélveti jogot.
Az új Ptk. szerint (még nem lépett életbe) pedig egy gyerekrészt örökölnél, ha a felesége lennél.
Mint a párja, nem örökölsz semmit. A te gyerekeid sem, hiszen nem az ő gyerekei. Tehát bármikor kitehet a lakásból.
Haldoklik a párod, vagy mi a helyzet?
Így már egészen másra számíthatsz, sőt 2014 márc. 15-től még kevesebbre!
Tartson akár évtizedekig, akkor sincsenek családjogi hatásai az élettársi kapcsolatnak, ha abból nem származott gyermek - így rendelkezik a néhány hete elfogadott új Polgári Jogi Törvénykönyv. A 2014 március 15-én hatályba lépő kódexben változik az öröklés rendje, s vannak olyan esetek, amikor a korábbi házasságból született gyermek rosszul járhat.
ÉLETTÁRS HÁTRÁNYBAN
Az élettárs az új Ptk. öröklési szabályai szerint is hátrányba kerül a házasságot kötöttekhez képest. A jog eleve a házasságban élőket tekinti özvegynek, ha a férj vagy a feleség elhuny. Az élettárs, élhetett akár húsz, harminc éven át az örökhagyóval, a törvény alapján nem örököl.
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!