Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nem akarok egyetemre menni,...

Nem akarok egyetemre menni, hogy beszéljem meg a szüleimmel?

Figyelt kérdés
17 vagyok, jövőre érettségizem, nem vagoyk rossz tanuló, valószinülg felvennének egész jó egyetemekre, de kaszkadőr szeretnék lenni, és minden adottságom megvan hozzá(már volt is evvel kapcsolatos munkám), csak a szüleimnek presztízs kérdés, hogy mindenképp tanuljak tovább.
2008. jún. 27. 22:52
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Arról van szó, hogy mondd meg a szüleidnek,hogy nem az egyetemmel van a gond, hanem azzal, hogy amit ott tanítanak azzal te nem tudsz mit kezdeni, mert más érdekelne...a kaszkadőröknek is komoly iskolába kell járni elsajátítani a biztonsági dolgokat..és ott is kell szakosodni..

Nyilvánvaló a szüleid ettől óvnának, mert veszélyes is lehet, ezért mindenáron be akarnak tuszkolni egy egyetemre, de mondd csak, hogy még nem vagy érett egy egyetemre és azt különben is lehet később is pályázni, de előbb hadd csináld amit te szeretnél, aztán még az is lehet. hogy kikötsz valaha egy egyetemen..oda mehetsz 20 év múlva is.

2008. jún. 28. 09:52
 12/20 anonim válasza:
100%
Ha ilyen pályán töröd a fejed akkor először próbáld megalapozni hogyan dobbants el erről a szar országból mert itt semmelyik szakma sem ad biztos támpontot csak ha szétlopkodod gátlástalanul az egész környezetedet, lopsz csalsz hazudsz. Először tanulj nyelveket elsősorban angolt, spanyolt és a tengerentúli iparban a tehetségeseknek nagy jövőjük van, és miután kiöregednek is tudnak mit kezdeni magukkal mint pl szakértő fiatalabb kollégáknál, látványtervező meg a jogdíjak stb. De idehaza semmiképp ne építs egy ilyen karrierre! Máskülönben egyébként is csak úgy tudsz magadnak függetlenséget és egzisztenciát építeni ha sikerül elszakadni az ősöktől, hátatfordítasz egyik napról a másikra az egész pereputtynak aztán nem térsz vissza sose! Másként ez nem megy, egy férfi mindig a maga szerencséjének a kovácsa a többiek csak visszahúzzák ebben, és nézz csak magadba és valld be magadnak őszintén idáig egyik ember sem tudott a familiából használhatóan egyengetni a pályádat és legfőképp nem tudott konstruktív tanácsokkal ellátni, csak magadra számíthattál, ami meg összejött a közreműködésükkel az is csak a merő véletlennek köszönhető, és ha ők is belátnák végre hogy az egész presztízs rizsa amit itt nyomatnak egy szarság, nem erőltetnék a dolgot, mert ha nekik kéne elölről a mai világban itt és most elkezdeni az ügyeskedést kitörölhetnék az egész filozófiájukkal a seggüket mert itt nem mennének semmire csak egy lenne a sok bólogató barom közül akit kihasználnak, tehát midenképp gondolkozz a befolyásos ismerősök szerzésében főleg a célállamokban, mert kint is érdekvilágot élünk: valamit valamiért, de csak érzékkel!
2008. jún. 28. 13:00
 13/20 anonim ***** válasza:
52%

ERRE VAN EGY JÓ MÓDSZER BÁR ELÉG DRASZTIKUS, VISZONT BEVÁLIK MERT ÉN MÁR CSINÁLTAM, IGAZ, TUDAT ALATT, NEM DIREKT.

7 éves korom óta fuvolázok, elvégeztem az állami zeneiskolát a rendes általános és középiskola mellett (11 év volt). Amikor hetedikes lettem a szüleim ragaszkodtak hogy zeneművészeti középiskolába menjek. Akkor 13-14 éves voltam, volt már önálló akaratom de bátorságom nem, hogy meg is mondjam azt. Még felvételi előkészítőre is eljártam. Aztán elkezdtem hanyagolni a zenetanulást, nem gyakoroltam, nem jártam be órákra, szarul csináltam az egészet, de nem direkt volt hanem elvoltam keseredve. A tanárom megbeszélte a dolgot a szüleimmel, és velem is utána, és megegyeztünk hogy nem kényszerítenek rá, utána visszaálltam a régi kerékvágásba.

EZZEL AZT AKAROM MONDANI, HOGY HA LEHETŐSÉG VAN RÁ mindenképpen beszélj először a szüleiddel, és ha minden kötél szakad akkor hagy rájuk. Menj el egyetemre, lébecolj el egy évet, ne tanulj, bulizz és ismerkedj, aztán ha letelik az első év, és azt látják hogy a minimális 30 kreditet sem szedted össze, minden jegyed egyes, stb, akkor bele fognak egyezni hogy abbahagyd.

DRASZTIKUS DE BEVÁLIK

sok sikert!!!

2008. jún. 28. 13:11
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Ugyan már egy ideje lediplomáztam, de még mindig szoktam tanítani egy egyetemen és egy kicsit más szemszögből szeretném megvilágítani a kérdést:

Az egyetemekre járó gyerekek körülbelül fele nem akar ott lenni, csak anyuék küldték. Semmi sem érdekli őket, folyton bukdácsolnak, amiből átmennek, abból is kettessel. (Az eddigi legjobb szöveget egy biológustól hallottam:

- Miért buktál meg genetika gyakorlaton?

- Túl sokat hiányoztam.

- Beteg voltál?

- Nem, jogász sportnap volt, oda el kellett menni...)

A mostani rendszerben az állam 10 félévet fizet mindenkinek, ha még utána is tanulni akarsz (Például azért, mert még nem diplomáztál le.), az már költségtérítéses rendszerben megy majd. Ha most elmész az egyetemre, kedved és akaratod ellenére, valószínűleg elszüttyögsz majd egy - két évet, aztán meg fizethetsz.

Az új rendszer szerint az alapképzés (3 év) BsC diplomát ad, ez után külön kell felvételizni a mesterképzésre, amely MsC diplomát ad. A vicc az benne, hogy csak minden harmincadik-ötvenedik BsC diplomást vesznek fel a mesterképzésre, a többiek kitörölhetik a papírjukkal a kitörölnivalójukat. Nyilván minden évfolyamból a legjobb néhány kerül be mesterképzésre. Ha nem vagy köztük, az első három (Esetleg öt) évet is fölöslegesen töltötted el.

A régi rendszer, miszerint az egyetemre bekerülni nehéz, utána már csak nem kell megbukni egyszerűen nem működik már.

Egyetlen tanácsot tudnék adni: Ha nem akarsz, ne menj egyetemre! Azért ne menj oda, hogy évfolyamutolsó lehess! Ha komolyan gondolod a kaszkadőrséget, ne habozz, vágj bele! Az egyetemet nem muszáj 18 évesen elkezdeni, próbáld ki magad másban előtte. Két-három év alatt eldől, akarsz -e kaszkadőr lenni. Ha igen, jól döntöttél. Ha nem, még mindig elmehetsz egyetemre, és időben sem vesztettél semmit, ahhoz képest, mintha az egyetemen piálással töltöttél volna két évet, teljesen fölöslegesen. Ráadásul ha végül tényleg komolyan elszánod magad a tanulásra, jobban is megy majd, simán fölvesznek mesterképzésre, esetleg PhD -re.

Lehet, hogy ez most konfliktusokhoz vezet a szüleiddel, de érdemes lenne leülni velük megbeszélni a dolgokat. Sajnos azt kell hogy mondjam, tényleg jobbak egy diplomás ember lehetőségei, de be kell látni, hogy ha kelletlenül, kényszerből jársz egyetemre soha nem is fogsz lediplomázni, ellenben elmaszatolsz öt évet és elfecsérelsz egy nagyszerű lehetőséget (10 állam bácsi által fizetett félévet), ami nem kapsz már meg soha újra. (Volt olyan ismerősöm, aki a szülei nyomására közgazdásznak ment, 4,5 átlaggal nyomta is négy féléven át, az ötödikben pedig idegösszeroppanást kapott.)

2008. jún. 28. 18:07
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
Még egy eset jutott eszembe: Egy haverom annak idején asztalos szakmunkásként végzett. Két éven át tengett-lengett, nem tetszett neki. Levelezőn leérettségizett, majd felvételizett az egyetemre. Elvégezte, felvételizett a doktori iskolába és nagyon úgy néz ki, hogy egy éven belül le is doktorál. Egyszerűen kellett neki egy-két év, hogy megérjen benne az elhatározás.
2008. jún. 28. 18:14
 16/20 A kérdező kommentje:
köszönöm a sok biztató választ, a legfőbb prbolémám, hogy bár már van jártasságom ebben a dologban, motorozom, judozom, és mivel nagytestű vagyok ezért "keresettebb" is lehetnék, de a szüleim ezt hobbiként kezelik, és "majd kinövömű" meg "majd megbánom"
2008. jún. 28. 19:41
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

(Én írtam az utóbbi két választ) Gondolj arra, hogy a szüleid csakis a legjobbat akarják neked, hiszen egy szem magzatuk vagy. Viszont mindemellett nem élhetik a te életedet, azt csak te teheted meg. Egyet kell csak eldöntened: Jó lennél -e az egyik, illetve a másik szakmában?

Sok érv szól a diploma mellett, ez igaz, tényleg sokkal több a lehetőséged, ha okleveles akármi leszel, sőt, én magam is inkább ezt az utat javasolnám, de ha nincs kedved hozzá és csak kínos kötelességnek érzed, akkor sajnos a diplomáddal semmit sem tudsz majd kezdeni. Ha megszerzed egyáltalán, akkor is egy leszel a sok célt tévesztett diplomás közül.

Én mindenkinek kötelezővé tenném, hogy egyetem előtt dolgozzon egy évet, csak hogy lássa, milyen is az. Nagyon sok ember összeszedné magát, ha tudná, milyen is a világbn boldogulni csak úgy.

2008. jún. 28. 23:04
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
Tudom, hogy nagyon fontosak az ember tettei, de szerintem meg lehet beszélni a szüleiddel, hogy levelezőn elvégeznéd az egyetemet és közbe meg csinélod a kaszkadőr sulit.Nem mondom, hogy könnyű lessz, de hidd el kiváltságos a helyzeted mert neked állják a sulidat.Engem 18 évesen elküldtek, hogy álljak a lábamra.Megtörtént.Körülöttem mindenki főiskoláras meg egyetemre jár meg kapják a 20 millákat mi meg szívunk a párommal és próbáljuk ugyanazt elérni-háűlistennek sikerrel ami másoknak csak úgy terem.
2008. jún. 30. 11:51
 19/20 anonim válasza:
100%

Hahó!

17 vagy. jogosan egyelőre a szüleid döntenek helyetted, mindenben. ha 18 elmúltál állhatsz a saját lábadra és dönthetsz magad.

DE:

ne felejtsd el, hogy a legjobbat akarják neked a szüleid.

feltételezem amíg az ő fedelük alatt élsz és az ő kenyerüket eszed, ők ruháznak, majdnem teljesen jogosan szólnak bele az életedbe. (ezzel lehet vitázni, de még nagyon az életed eljén vagy, és valószínüleg az ő élettapasztalatuk szerint jobban járnál, ha kicsit átgondolnád)

Ne add fel az ámaid. De csak azért mert úgy gondolod, hogy jó vagy abban amit csinálsz, nem érdemes minden más hidad felégetni!!

Akármikor lesérülhetsz, és már is elveszetted a kenyér kereső képességed!!! Veszélyes szakma az álmod.

Az én véleményem: halgass rájuk járj egyetemre, tanulj megy egy életképes szakmát, (ne bölcsész leszél, vagy jogász, ezekből dunát lehet rekeszteni - én nem is biztos, hogy meg lehet élni belőle). közben pedig tegyél meg mindent azért, hogy kaszkadőr lehess! járj ezdésekre, iratkozz be a TF-re, ha az kell hozzá (az is egyetem!!)

De ha már ma sem lehet rendesen fizető állást/munkát találni diploma nélkül, ne tolj ki a későbbi önmagaddal, csak azért, mert most van egy álmod!

Az álmok arra valók, hogy megvalósítsuk őket, általában pénz kell hozzá sok. Válassz egy jól kereső szakmát amiből majd finanszírozni tudod a kaszkadőr képzésedet :) és biztosan el fogsz tudni helyezkedni!

Akár saját kaszkadőr studiód lehet, ha az üzletvitelhez is értesz majd.

A világot az eredmények érdeklik, a diploma megszerzése viszont a első eredmény amire felkapják a fejüket. nagyon fontos, mindegy milyen eredménnyel, de legyen érettségid, és legyen diplomád, mindegyikből legalább egy!!

Tanulj nyelveket, hogy tudjál külföldön is dolgozni!

Sose helyezd magad egy lábra, mert feldőlhetsz! Gondolj arra (bár ne legyen így) de mindíg lehet nálad jobb valaki, és máris elhappolhatja a munkádat! legyen más alternatívád, legyen több lehetőséged!

közhely, de amit már megszereztél tudást, azt soha el nem vehetik tőled. Ha szüleid hajlandóak finanszírozni tanulmányaidat: Élj vele! Soha nem kapod vissza ezeket az éveket!

Most mondhatod, hogy ingyen van az egyetem! NINCS INGYEN! Valaki amíg te fő állásban tanulsz főz rád, mos rád, vásárol rád, fedelet ad a fejed fölé, és lehetőséget arra, hogy arra koncentráld minden energiádat, hogy fejlődj! Soha később nem lesz ez így!

Kapsz a szüleidtől 4-6 évet arra, hogy megalapozd az életed, és biztonságal a saját lábadra állhass, akár kaszkadőrként, akár grafikusként, akár üzletvezetőként, CSAK IS RAJTAD MÚLIK mi lesz belőled!

Gondolkozz hosszú távon! Tduom, hogy messze van, és talán még sosem tetted, de próbáld meg elképzelni, hogyan, hol és kivel fogsz élni 10 év múlva! Mit fogsz csinálni 5-10-20 év múlva!

37 éves leszel: mennyit fogsz keresni? hol fogsz lakni? lesznek már gyerekeid? Örökre kaszkadőr akarsz lenni? vagy akarsz tovább lépni?

Tudod mennyit keres egy kaszkadőr? és mennyit kell dolgozni érte?

Nem akarsz Te kaszkadőröket oktatni, képezni? (ehhez diploma kell már a mai standardok szerint is).

Jó ha van egy álmod! ezzel már előrébb vagy mint az átlag korodbeli! (ennyi idősen én még nem tudtam mit akarok, csak az információt gyűjtöttem) Csinálj az álmodbó (álmaidból) célt, amit meg lehet valósítani! csinálj akciótervet hozzá, szerezd meg az összes képesítést ami kell hozzá. Nézz körül, hogy milyen szakmák vannak még amikkel hasonló, vagy társ területen el tudsz helyezkedni. és szerezd meg a legtöbb képesítést ami csak kellhet. Legyen versenyépes tudásod, hogy ne csak egy dologra tudjanak téged használni studiók (vagy akárki aki kaszkadőröket keres). Tedd magad nélkülözhetetlenné a szakmában! És mindig el fogsz tudni helyezkedni!

Sose hagyj ki egyetlen lehetőséget sem, azokat se amikről most még talán nem látod, hogy lehetőség!

Bocs, hogy ilyen bő lére eresztettem.

Sok sikert!

2008. júl. 1. 13:41
 20/20 anonim ***** válasza:
56%

Szia,

hasonló cipőben járok....

Én anno engedtem a szüleim akaratának, és egyetemre mentem.

Már az elején tudtam, hogy semmi keresni valóm egy ilyen helyen, az első félév után ki is iratkoztam, mert csak szenvedtem.

Természetesen tudtam magamtól is, hogy senki nem fog eltartani, szépen munkába álltam.

Nem bántam meg, sokkal jobbán rálátsz a valós életre.

Te döntésed, hogy az álmaidat választod vagy hagyod, hogy a szüleid rád erőltessék.

Szerintem az utóbbi csak "fájna" neked is, meg a szüleidnek is.

2008. júl. 4. 17:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!