Ti hogyan gazdálkodtok, tartjátok el a gyerekeiteket
minimálbérből?
Figyelt kérdés
Egyedülálló anyaként nevelem a 20 éves, egyetemista lányomat. Havi 70 ezer ft-ot keresek, plusz a lányom után kapott tartásdíj 20 ezer ft. Ez az össz bevételem. Szerencsére olyan helyen dolgozom, ahonnan szinte minden nap tudok valami kaját hazavinni, ha mást nem, akkor süteményt, kenyeret. De így is szinte csak hétvégén főzök. Mégis alig jövök ki valahogy a fizetésemből. Telefonszámla, villanyszámla, gázszámla, vízszámla, tv, internet, közös költség, szemétszállítási díj... ezt nem is nagyon kell magyarázni, a rezsi simán benne van 30-40 ezer ft-ban. Azon is el kell gondolkoznom, hogy merjek-e 2-2 gombóc fagyit venni. A lányomnak majdnem 10 ezer ft a bérlete, amivel egyetemre jár, és még így sem fizetünk albérletet, kollégiumot, stb. Nem is tudnánk. Ráadásul volt már 2 térdműtétem, folyamatos injekció kúrára járok, ami szintén alkalmanként több ezer ft. El sem tudnám képzelni, mi lenne ha több gyerekem lenne, vagy ha még valamilyen hitelem is lenne. Ti hogyan oldjátok meg?
8-as ha nem tetszik nem kell olvasni. Nem mindenki pénzes ez van. Kedves kérdező a lányodnak kell hogy válltson és belássa hogy nem győzöd a fizetős egyetemet. Menjen inkább dolgozni, és gyűjtsön pénz. Később vissza mehet az egyetemre. Sajnálom de nincs jobb ötletem.
2013. júl. 9. 21:44
12/22 anonim válasza:
Ne hagyja ott a lány az iskolát, mert ahogyan most állnak a dolgok, nem biztos, hogy visszaveszik! Maximum halasszon egy szemesztert, mert akkor még visszamehet!
Diákmunkát vállalhat; ami a nehézség, az az, hogy neki a délutános/éjszakás műszak jöhet szóba, pl. árufeltöltőként. Szóval fáradt lesz, de legalább lesz pénz egy kicsivel több. Nekem barátom dolgozik ugyanilyen munkarendben, mert ő is költségesen van - igaz, neki nincs hitele.
Nem tudom, mit tanul a lányod, de esetleg azt is megteheti, hogy kitapasztalja, mely előadásokon nincs katalógus, de jegyzetet tud szerezni, és azo(kon) a nap(okon) nappal is dolgozhat.
2013. júl. 9. 22:56
13/22 anonim válasza:
10-es: igen, aki nem tud megfelelni a ponthatároknak, az ne menjen egyetemre. ez a szelekció lényege. a fizetos képzéseket kapásból eltorolném. az tanuljon tovább,aki tehetséges és megvan a kello tudása. a kozépiskola egyelore még ingyenes, nyugodtan lehet ott brillirozni és akkor nem kell fizetni az egyetemért.... a ponthatárokról meg annyit, hogy ez egy vicc, ami jelenleg megy...mikor én jártam egyetemre, a gatyánk majd leesett olyan nehéz volt bekerulni...
2013. júl. 10. 07:16
14/22 anonim válasza:
kérdezo: én javaslom a lányodnak, hogy mindenképpen kezdjen el dolgozni valami gyakornoki programban. manapság nagyon fontos a protekció, és ezek alapján te nem nagyon fogod tudni ot benyomni jóvhelyre. a diploma nen utijegy egy jobb élet felé, azért egyetem mellett is sokat kell tenni.
álljon neki dolgozni egy szakjához illo helyen, mert frissdiplomásként 0 releváns szakmai tapasztalattal sehova sem gog kelleni, aztán akko jon a meglepodés...
2013. júl. 10. 07:24
15/22 A kérdező kommentje:
A lányom van, hogy reggel 5-kor kel, hogy a 6 órás vonatot elérje és este 6-kor ér haza. Utána pedig tanul, rengeteget kell olvasniuk, beadandókat írni. Azt én sem kívánom neki vagy várom el tőle, hogy miután este 6-kor haza ér holt fáradtan, menjen éjszakás műszakra és utána reggel rohanjon a vonathoz. A tárgyai nagyrészt 2-3 kreditet érnek, így 10-14 tárgya is van egy félévben.
2013. júl. 10. 09:48
16/22 A kérdező kommentje:
Leginkább azt szerettem volna, ha tudtok tippeket adni, ti hogyan szoktatok spórolni a háztartásban. Kaján, számlákon, stb.
2013. júl. 10. 09:50
17/22 anonim válasza:
Már ne is haragudj, de ahová pl. én jártam ott, ahhoz, hogy államira bekerülj, minimum 2 nyelvvizsgának kellett volna meglennie érettségiig. Ez ugye megint csak pénz és rengeteg idő, tehát nem elég hogy jól tanulsz, ha nincs mellé lehetőséged nyelveket tanulni, szóval nem kell látatlanban okoskodni.
2013. júl. 10. 10:00
18/22 anonim válasza:
akkor menjen más szakra, vagy tanuljon onszorgalomból. kifogásokat keresni konnyu.
egyébként még az tényleg megfontolandó, hogy be kéne adnia szociális pénzekre a pályázatokat, rengeteg támogatást kiosztanak. valamint tudom pl, hogy gyorben a sze kolidíj 8 000 ft per hó. az olcsóbb mint a bérlet és utaznia sem kell, és egy két szochely mindig van. szal meg kéne próbálni, hátha a lányod egyetemének kolija is olcsó.
2013. júl. 10. 10:15
19/22 anonim válasza:
ha fizetősön vagy akkor nincs ösztöndíj
de levelezőn nincs ez a szak, mert ezt nem írtad?
2013. júl. 10. 10:17
20/22 anonim válasza:
# 17/18
Legolcsóbb tandíj is 120 ezer körül van félévente, így aki alsó hangon évente 240 ezret ki tud fizetni tandíjra még ha hitelből is az nyelvvizsgát is kitudta volna fizetni, más nem diákmunkából.
Egy megoldás van, hogy átjelentkezik
levelezős képzésre és elmegy dolgozni. Olyan kevés a jövedelmed, hogy hiába írjuk, hogy váltsatok olcsóbb internet előfizetésre az semmit sem számít.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!