Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Én, mint konzervatív ember...

Én, mint konzervatív ember kérdem, mi értelme ennek a hamvasztásos, szórásos temetésnek, hiszen még síremléket sem kap? Hova menjen az ember virágot tenni, emlékezni?

Figyelt kérdés
2013. jún. 28. 15:16
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
49%
A dédszüleim 2 éve haltak meg. A temetésük óta egyszer sem mentem ki a sírhelyükhöz, de ettől még ugyanolyan fontosak a számomra.
2013. jún. 28. 16:28
 32/41 anonim ***** válasza:
54%
Attól még, hogy valaki el van temetve és kijárnak hozzá, lehet, hogy pont leszarják és fogalmuk sincs, hogy ki fekszik ott a földbe, csak tudják, hogy "valami rokon".
2013. jún. 28. 16:32
 33/41 anonim ***** válasza:
73%
Hagyd már abba ezt a "lesz@rják" témát. Nem azért mert "lesz@rják" az elhunyt hozzátartozóikat, hanem ezért mert nekik más a véleményük mint a tiéd! Nekem is ellentétes a véleményem a tiéddel, és nem azért mert "pont lezs@rom" az elhunyt szeretteimet, hanem mert a hamvasztás, és a te szavaiddal élve a "szórás" volt a kívánságuk, mint ahogyan az enyém is az.
2013. jún. 28. 17:51
 34/41 anonim ***** válasza:
71%
Ja, ez nem lesz*rás, csak máshogy gondolják! Én szerintem az az igazi sz*rság, amikor sírnak meg hogy jaj így jaj úgy, közben meg utálták!
2013. jún. 28. 17:53
 35/41 Keselyüstök ***** válasza:
100%
Ahhoz képest, hogy megérted, elég furcsa hangnemben beszélsz róla...
2013. jún. 28. 18:27
 36/41 anonim ***** válasza:
100%

Ma a legtöbb ember egész máshol él, mint ahol a szülei/nagyszülei éltek. Ha hagyományos temetést tartanak, akkor sem tudnak kimenni a temetöbe, mert több száz km-t nem egyszerü megoldani sem idöben, sem anyagilag. Ezen kivül ott nem is tudnának hol aludni, szállodába meg azért csak túlzás lenne menni.

Mi pl. 800 km-re lakunk a család eredeti lakhelyétöl, a testvérem 2000 km-re, ez akkora távolság, hogy max. évente egyszer fér bele, és még akkor is gond a szállás.

Már csak ezért sem megyünk gyakran, és ha ott vagyunk, akkor az élö rokonsággal foglalkozunk, a temetöre nincs idö sem.

Egy kép azokról, akik fontosak voltak, mindenegyikünk lakásában van, és amikor szükségét érezzük, ott emlékezünk rájuk.

2013. jún. 28. 19:22
 37/41 anonim ***** válasza:
83%

Vidéken könnyű, ahol nincs tele a temető és nem kell fizetni, de képzeld el Budapesten. X időnként jön a felszólítás, hogy kéne fizetni, különben a halottakat kiássák és közös sírba teszik. (valószínűleg hamvasztás után, de nem vagyok benne ennyire a témában)

Ez nem Bpi példa, de nekünk vannak olyan sírhelyeink, akiket nem is ismertünk, de egyenes ági leszármazottjai vagyunk. Na most ilyenkor fizetsz, vagy aláírod, hogy a dédi mehet a levesbe? Hány dédiig bírod fizetni?

Ilyen megfontolások miatt mi mindig hamvasztunk és az egyik Bp-i temetőben van szóróparcella. Szóval van egy szépen rendben tartott rét és mindig azon szétszórják neked a temetőben a hamvakat. Az egész valahogy egy szökőkúthoz van szerelve és a vízsugár kimossa az urnát. Virágot pedig lehet hagyni a szélén, mert van rá kialakított hely.

2013. jún. 28. 20:34
 38/41 anonim ***** válasza:
Nagypapám halt meg először a nagyszüleim közül (csak édesanyám szüleit ismertem). Valahogy elfelejtettek gyűjtögetni a saját temetésükre a nagyszülők, így egyik napról a másikra kellett előteremteni fél millió forintot, mivel nagypapám hirtelen halt meg. Hát mit ne mondjak, elég rosszul esett a gyászon felül még ez is. Mivel nagymamámnak csak a nyugdíja volt, mondanom sem kell, mi fizettük az egészet. Mivel dupla sírt csináltattak ezért a sírkő már adott volt, de még így is közel 200 ezer volt évekkel később nagymamám temetése. Ekkor közöltem a családommal, hogy ha meghalok, eszükbe ne jusson temetni. Vegyenek nekem egy urnát 1-2 ezer forintért, aztán vagy tartsanak meg, vagy szórjanak szét, azt már rájuk bízom, de hogy rám ne költsenek százezreket csak azért, hogy egy csicsás kő alatt hordjanak szét a kukacok, felejtsék el. Szüleim elgondolkodtak az általam mondottakon, és ma már ők is úgy gondolják, hogy nem lesz temetés. Nem beszélve arról, hogy ma már nem élnek a családok egy helyen, akár a világ minden pontjára szétszóródnak. Nagyszüleimhez 10 éve minden halottak napján kötelező jelleggel el kell menni (mert hát milyen már, ha nem megyünk és azt látják, hogy nincs a síron virág...), így van olyan unokatesóm aki Németországból, de van, aki "csak" pár száz kilométerről itthonról utazik ezért haza (tőlünk is 80 km-re van a temető). Minthogy gyújtana mindenki otthon egy szál gyertyát és megemlékezne szép csendben a szeretteiről. Nem, ebből országos felfordulást kell csinálni, na meg tömni a virágboltosok zsebét. Állítom az egész családnak kínszenvedés a halottak napja, pedig szép ünnep lehetne, ha mindenféle feszült "csakazértisodamegyünk" utazás helyett otthon lehetne megemlékezni. De így menni kell hóban, fagyban, sárban, hidegben, tornádóban, akárhogy, de ott kell lenni, mert különben ejnye-bejnye lesz. Egyszóval a temetés a világ legnagyobb hülyesége.
2013. jún. 28. 20:47
 39/41 anonim ***** válasza:
100%

Ki szoktam menni a nagyszüleim sírjához e temetőbe,viszek pár szál virágot, de ott nem igen tudok magammal mit kezdeni, én nem tudok egy földkupaccal beszélgetni.

DE! Ha olyan helyen járok, ahol gyerekkoromban a nagyszüleimmel voltam,akkor imádok róla mesélni, itt a befőtt és lekvárfőzések ideje, minden nap beszélek a nagyimról és hálás vagyok neki, amiért megtanította ezeket nekem, ha paprikás krumplit főzök mindig elmosolyodom, ahogy a nagyim mondta hogy ez a szegények eledele és még rengeteg ilyen apró dolog, amiről mindig szembe jutnak. Nekem ez az emlékezés.

2013. júl. 1. 18:33
 40/41 anonim ***** válasza:
A szavaidban az jön le, hogy elítéled azokat, akik nem járnak ki. Meg kell érteni, hogy van aki egyszerűen nem tud és igen, van aki nem is akar!
2013. júl. 1. 22:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!