A családod a középosztályba tartozik szerinted? Miért igen/nem?
Az én családom a most lecsúszott középosztályba tartozik.
Van házunk, kocsink, stb. Volt pénz mindig a nyaralásra, hasonlókra.
De nem csak ez számít szerintem, hanem a felfogás, neveltetés is. Kicsi korunktól kellett tanulnunk zenét, nyelvet, táncot, a kötelezőkön kívül is olvasnunk kellett válogatott klasszikus és modern szerzőket. Az értékrendünk is ezek szerint alakult.
Gimnáziumba, majd egyetemre mentünk, a tanulás, a tudás a legnagyobb érték a családunkban.
Az utóbbi években anyagilag eléggé ellehetetlenültek a szüleim, így ma már persze sokkal többször kerül elő a pénz kérdése. De itt jön elő, hogy megtérül a tanulásba fektetett munka és energia, mert így mi, gyerekek is besegítünk, és szerencsére elég jó munkákat tudunk vállalni elég jó pénzért. Szóval ez az értékrend jónak tűnik :)
Az én értékrendem szerint mi is a középosztályba tartozunk, de azon belül inkább a felső rétegébe. 1 tehermentes társasházi lakásunk és 1 autónk van (mivel a férjemnek nincs jogsija) és 3 gyerekünk van. Van megtakarításunk és minden évben elmegyünk nyaralni. Mivel a gyerekek kicsik, így velük belföldre (1 hét + 2-3 hétvége), ill. külön a férjemmel kettesben évi 1 hosszú hétvégére külföldre. Luxuscikkekre nem költünk és nem szórjuk a pénzt, de amire szükség van, meg tudjuk venni. Telik szórakozásra is: könyvek, koncert, múzeum, gyerekes programok belépőjegye, stb. Ruhát újat és használtat is veszek.
Ha valamire hirtelen szükség van (pl. javítás a lakásban), akkor a megtakarításból telik rá. Műszaki cikkekre nem nagyon költünk, pl. csak 1 régi tévénk van, nincs okostelefonunk, ezeket nem tartjuk annyira létszükségletnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!