Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miert ilyen ellensegesek? (...

Miert ilyen ellensegesek? ( bovebben. )

Figyelt kérdés

A velemenyetek szerint a magyarorszagiak tobbsege miert olyan ellenseges a hataron tuli magyarokkal?En erdelyi diaklany vagyok,nemsokara kezdem az egyetemet Magyarorszagon,de rettegek,hogy oszinte legyek.Sok ismerosom van,aki Magyarorszagra ment es csak rossz tapasztalatai vannak.Miert kell minket leromanozni,mikor ugyanolyan magyar oseink vannak,mint az ottaniakanak?Egyszeruen csak voltunk olyan pechesek,hogy hataron kivulre szulettunk.En megertem,hogy az innen kimeno civilizalatlan romakat( tisztelet a kivetelnek) nem fogadjak be(de oket itt sem latjak jo szemmem),de a magyar a magyart miert nem fogadja be?Ha egy francia,olasz,amerikai stb, barki Magyarorszagra koltozik rogton befogadjak,mondvan,hogy egy kulfoldi az o orszagukat valasztotta es a magyart,aki akarata ellenere a hataron tulra szuletett miert nem fogadjatok be?Arrol,hogy hova szulettunk senki nem tehet,de arrol,hogy hol szeretne leelni az eletet igen,en magyar vagyok,ott szeretnek ezentul elni...de,mint mar irtam nagyon tartok az eloiteletektol....

Velemenyeket kernek,hogy ez miert van igy...elnezest szeretnek kerni a kivetelektol,de azert valljuk be oszinten most sokan le fognak hurrogni,hogy ez ilyen formaba nem igaz,de,ha szemelyeen oda kerulne,hogy egy hataron tuli magyarral kell egyutt dolgozzon vagy stb. ,akkor dolne el valojaban milyen...ezert kerlek oszinten irjatok...

kicsit hosszu lett,de nagyon foglalkoztat ez a tema..koszonom annak,aki elolvasta:)

2009. okt. 6. 13:18
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
koszonom:)
2009. okt. 6. 13:47
 12/22 anonim ***** válasza:
84%

Én Kárpátalján éltem évekig, ukrán állampolgár vagyok és nem tapasztaltam semmilyen kirekesztést vagy ellenséges hozzáállást, bárhova is mentem bármilyen ügyben. Büszke vagyok arra, hogy nem csak magyarul, de oroszul is jól beszélek. Büszke vagyok arra, hogy munkácsi gyökereim vannak. Főiskolát és egyetemet végeztem Budapesten, jó pár helyen dolgoztam, rengeteg helyen megfordultam, megfordulok hivatalos és nem hivatalos ügyben. Az egyetlen hely, ahol ki kellett kérnem a modort, az a Bevándorlási és Idegenrendészeti hivatal volt, igaz, utoljára 2001-ben jártam ott.

Sose titkolom, honnan jöttem, ha szóba kerül és nem veszem észre, hogy ez a dolog bárkit is érdekelne (kivéve, ha a helyi érdekességekről esik szó). Szerintem, ez a kérdés Neked okoz gondot, te nem tudsz azonosulni a születési helyeddel. Lélektanilag ez nem könnyű sors, de foglalkozni lehet/kell vele, mert megkeserítheti az életet, ahogyan Veled is ez történik. Persze, megteheted azt, hogy nem teszel érte (magadért) semmit, akkor az emberi viszonyok is ugyan olyanok maradnak.

Egyetlen egy embert változtathatsz meg - magadat!

Szurkolok Neked!

2009. okt. 6. 14:06
 13/22 anonim ***** válasza:
84%

Egyetertek!

Szerintem az mar regen rossz, hogyha a szarmazasodat titkolnod kell! Egy normalis ember ugyis a kvalitasaid alapjan fog megitelni es nem az alapjan hogy honnan vagy valo! Nekem mar volt nagyon rossz tapasztalatom egy erdelyivel, de attol meg nem rossz az osszes erdelyi. Volt hasonlo tapasztalatom magyarral is, es ettol meg nem szornyu az egesz magyar nep. Jo es rossz emberek (bar ez eleg relativ!) mindenhol vannak.

Persze, nem ajanlom, hogy mindenhova ugy menj be mint az erdelyi nagy arc, de emiatt sose szegyenkezz. Csak egy szuklato koru embernek lehet ez gond!

Biztos vagyok benne hogy lesznek igazi barataid akiket nem fogja erdekelni hogy honnan vagy! Sot meg lehet hogy pozitivan is fognak hozza allni!

Sok szerencset!

2009. okt. 6. 14:21
 14/22 anonim ***** válasza:
81%
AZ én szüleim is Erdélyből jöttek át, de eddig csak pozitív élményük volt emiatt, nemhogy még bántsák őket érte. Szeritnem a barátnődé egy kirívó eset.
2009. okt. 6. 14:40
 15/22 anonim ***** válasza:
71%

Nem tudok neked egyértelműen válaszolni,de a gondolataimat,tapasztalataimat megosztom veled.Az erdélyieket székelyként,az itthoniakat- a jobb megértés kedvéért- magyarnak fogom nevezni,annak ellenére,hogy a székelyeket is magyarnak tartom.

Amikor még panelban lakta,költözött a házunkba egy székely család.Akkoriban többen is jöttek Erdélyből a városba.( Ez a 70-es évek közepén volt.)Sok embert irritált,hogy azonnal kaptak lakást,jó állást,ami egy magyar számára csak nehezen volt elérhető.Már ez is ellenérzést váltott ki sok emberből.A székelyek nyelvezete,és főleg a mentalitása eltért és tér a magyarokétól.Ők összetartanak,őszintén megmondják a véleményüket,míg a magyarok széthúzóak,írigyek,és az utóbbi évek politikai csatározása meg a rosszabb életkörülmények miatt egyre gyűlölködőbbek is.

Erre a nem igazán jó hozzáállásra rátett a népszavazás körüli vita.Akkor sem értetttem,és ma sem értem,hogy ha valaki nem akar áttelepülni,hanem Erdélyben akar továbbra is élni,miért akar magyar állampolgárságot? Milyen jogon és alapon akar itt szavazni,kedvezményeket vagy nyugdíjat kapni Magyarországon?Érteném ha csak magyar állampolgár akar lenni,és román nem,de akkor hogyan tudna odakint élni ? Egy magyarországi svábnak pl.eszébe sem jut német állaporgárságot is kérni,ha nem települ ki.Kint is csak akkor kaphatja meg ( ma már nagyon meg kell indokolnia a döntését) ha véglegesen kitelepül.Attól,hogy nincs magyar állampolgárságuk,a székelyek még MAGYAROK.Az autonómiáért,a jogaikért kell harcolniuk,és ebben kell az anyaországnak segíteni őket,ez kötelessége minden magyarnak.De nem politikai okokból,szavatszerzés céljából

Ehhez még vegyük hozzá,hogy elég sok kétes román ember került az országba,sokan bűnözők közülük,és nálunk elég sok magyarul beszélő romániai cigány házalt.És van elég sok tájékozatlan ember,aki nem tesz különbséget a székely és román között.Ma pedig lehet olyan ok is,hogy féltik a munkahelyüket az erdélyiektől.

Neked azt tanácsolom,hogy ne törődj azokkal,akik bántanak.Legyél inkább büszke arra,hogy székely-magyar vagy.Ha pedig végleg itt akarsz boldogulni az iskola elvégzése után,kapjad meg a magyar állampolgárságot is.Sok sikert kívánok neked a továbbiakban!

2009. okt. 6. 14:53
 16/22 A kérdező kommentje:
koszonom kedves utolso,hogy hosszu sorokban kifejtetted a velemenyed:) csak annyit fuznek hozza,hogy nem vagyok szekely,itt lakom nem messze a hatartol,mondhatni nem is Erdelyben,hanem a Partiumban:)
2009. okt. 6. 14:58
 17/22 anonim ***** válasza:
73%
Lányomnak több erdélyi magyar anyanyelvű osztálytársa van. Senki nem rekeszti ki őket, sőt!...
2009. okt. 6. 16:19
 18/22 anonim ***** válasza:
73%

Folytatom: sőt!

Segítik őket bármiben. Egy-egy hétvégét is osztálytársaknál töltenek, mivel hazamenni nem olyan egyszerű.

Egyetlen lánnyal van probléma. Ő elvárja, hogy másképp bánjanak vele, és fennhangon szajkózza, hogy a történelem velük rosszul bánt stb. Mindenkinek hangoztatja, hogy ő erdélyi. Úgy jön ki, mintha magasabb rendű lenne.

Ebbe a hibába ne ess!

Sok sikert kívánok neked !

2009. okt. 6. 16:23
 19/22 anonim ***** válasza:
73%
Nekem 3kolléganőm erdélyi magyar.Szeretjük őket.Gyűlölet megsem fordult a fejünkben.Jó kis közösség vagyunk.
2009. okt. 6. 17:00
 20/22 anonim ***** válasza:
34%

Szia!Szeretném ha nem vennéd magadra,csak leírom én miért nem szeretem az Erdélyieket,Románokat.

Kezdeném azzal,hogy Erdély Romániában van most már,tehát Román az illető attól független,hogy régen Erdély hova tartozott.Attól mert a határ mellett vagy még Román vagy,ahogy én meg Magyar.18évesen egy gyerekklinikán dolgoztam ahova felvettek,legalább 8 nővért Romániából.Hát a viselkedésük alapján a sarokra is kiállhattak volna simán....Remélem érted mire célzok.A tisztaságról és az állandó bulizgatásról ne is beszéljünk.később megismerkedtem egy Erdélyi lánnyal aki segítséget kért,hogy nincs hova mennie nem lakhatna e nálam?Megsajnáltam hát legyen.A tisztaságról megint ne beszéljünk egy farmert kb 1 hónapig hordott,takarítás nuku,de pasizás dömpingel,minden nap más kocsijába szállt be.Ha főztem magamnak ő pofátlanul beleevett,és ha megkértem hogy ne hordja fel a pasijait még én voltam a maradi szemét.Én akkor voltam 25 éves és bizton állíthatom sok minden vagyok de maradi nem.Utána én elköltöztem a lakásból mert férjhez mentem ő ott maradt a pasijával meg a gyerekével.6hónapig vártam,hogy a rezsiket fizesse ki aimkor már azt mondtam,hogy na jó tipli van ha nem fizetsz akkor lelépett kb 600.000e ft os reszivel.És amikor felhívtam,hogy most mi van azt mondta,hogy ő nekem nem tartozik semmivel.kiderült hogy még egy csomó mindenkit meglopott és átvágott.Hát ilyen volt az én kedves Erdélyi barátnőm....Szóval kérdésedre válaszolva én ezért nem szeretem az"Erdélyieket"

2009. okt. 6. 19:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!