Mit tegyek ha a saját családom próbál engem tönkre tenni miközben én mindent beleadva küzdök a céljaimért, és nincs senki nincs semmi akibe vagy amibe kapaszkodni lehetne? Amikor minden nap megkérdezem magamtól:Mit keresek én ezek közözött?
Na, jó... :-P
Akkor most elmondom neked, mert úgy látom, erről eddig nem tudtál : a szüleid NEM "vehetnek ki a suliból", mivel ISKOLAKÖTELES minden gyerek 18 éves koráig!!!
NINCS FELMENTÉS!!!
Ha az egyik suli nem tetszik, akkor köteles a gyermek egy másikban tanulni 18 éves koráig. TÖRVÉNY!!!
Amennyiben nem jár a 18 év alatti iskolába, úgy pár héten belül megkeresi a szülőket a Jegyző és felszólítja őket a törvény betartására...
Ha továbbra sem iratnak be valamelyik iskolába, akkor a szüleidet bíróság elé állítják és akár börtönbe is kerülhetnek...
(Épp a napokban zajlott egy ilyen család ügye : mindkét szülőt börtönbe akarták zárni, mert a gyerekeik nem járnak rendesen iskolába. A Köztársasági Elnök kegyelmével az anyuka felmentést kapott a börtönbüntetés alól, de az apuka letöltendő büntetést kapott!)
Amúgy ezt azért is tudom ennyire pontosan, mert nekem is van 2 gyerekem (18 és 19 évesek).
Szóval, Kedvesem, ilyen NINCS, hogy a "szüleid kivettek a suliból"!!!... :D
Mást találj ki!
Abban az esetben tanköteles 18 éves koráig, ha 98/99-ben ill. azután kezdte az általános iskolát. Ha 97/98-ban vagy azelőtt, akkor addig az évig tanköteles, amelyben betölti a 16. életévét. Mivel nem tudjuk, h pontosan mikor kezdte az ált. iskolát, így lehetséges, h kivették a szülők.
"A tankötelezettség végének megállapítása szempontjából alapvető fontosságú az a kérdés, hogy a diák mikor kezdte meg tanulmányait.
A közoktatási törvény 129. § szerint
„(1) Annak a gyermeknek, aki tanulmányait az általános iskola első évfolyamán az 1997/98. tanévben, illetve azt megelőzően kezdte meg, tankötelezettsége annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tizenhatodik életévét betölti. A sajátos nevelési igényű tanuló tankötelezettsége meghosszabbítható legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a tizennyolcadik életévét betölti.”
„(3) Annak a tanulónak a tanulói jogviszonyát, akinek a tankötelezettsége az (1) bekezdésben meghatározott időpontig tart, az általános iskola kérelem hiányában is megszüntetheti a tanítási év végén, ha a tanuló betöltötte a tizenhatodik életévét, és nem végezte el az általános iskola hatodik évfolyamát, amennyiben az iskolában nem folyik felnőttoktatás, illetve a tanuló nem kívánja ott folytatni a tanulmányait.”
Más szabályok vonatkoznak azokra a diákokra, akik 1998/99-es tanévben kezdtek általános iskolába járni. E diákokra ugyanis a közoktatási törvény 6. § (3) bekezdése vonatkozik.
„A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló tizennyolcadik életévét betölti. A sajátos nevelési igényű tanuló tankötelezettsége meghosszabbítható legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a huszadik életévét betölti.” "
forrás: www.diakjog.hu
13:15-ös voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!