Ti mit tennétek ebben a helyzetben? Mondanátok ilyet a gyereketeknek?
Kicsit hosszú lesz, ne haragudjatok de muszáj kiadnom ezt magamból, mert nagyon elvagyok keseredve :((
Most vagyok középiskolás utolsó éves. Már csak 5 nap van a suliból, én pedig megbuktam 5 szakmai tantárgyból és 3 érettségis tantárgyból. Anyám azt mondta, hogy ő nem fog eltartani még 1 évig, az érettségi után mehetek ahova tudok. Hiába mondtam neki, hogy vannak terveim, nem fogok itthon ülni és várni a csodát, esti képzésen le akarom tenni 1 év alatt még abból a 3 tárgyból az érettségit(német már megvan, illetve infóból fog sikerülni idén) Illetve közbe nappali képzésen, egy német közép fokú, illetve angol alapfokú tanfolyamot. Egyáltalán nem érdekelte, mikor elmondtam neki a terveimet, csak üvöltözött, aztán otthagytam. Igazából az is az ő hibája, hogy én most megbuktam ennyi tantárgyból az év végén, mivel már 10.-ben könyörögtem, hogy had váltsak iskolát, mert nem megy, és nem is érdekel, és középiskola végére annyi teher zúdult rám ( vizsgáztatás 6-7 szakmai tárgyból,amik egyáltalán nem is érdekelnek, munka iskola mellett, hogy anyáméknak könnyebb legyen), hogy egyszerűen se időm se energiám nemvolt az érettségi tantárgyra koncentrálni. Emelt óraszám olyan szakmai tárgyakból, amikhez egyáltalán nem vonzódtam és nem is érdekeltek... Tudom, volt lehetőségem választani 8.-ba, hogy hova megyek, de akkor még 14 évesen jó ötletnek tűnt, és tetszett is, csak mikor eltelt 1-2 év akkor jöttem rá, hogy ez nem az én világom, de akkor is anyám nem hagyta hogy váltsak, azt mondta ha elkezdtem járjam szépen ki a középiskolát. Ezt se értette meg hogy én nem a középiskolát akartam otthagyni, csak olyan iskolára akartam váltani, ami érdekelt volna. Teljesen rendben van, hogy nem fogok tudni dolgozni esti iskola mellett, mert 8 általánossal sehova se vesznek fel, illetve diákmunkára is csak nappali tagozattal tudnék menni, de istenem, 3 iskolát járnék ki 1 év alatt, és tudom, hogy sikerülne, hiszen a német előrehozott érettségit is 5-össel szereztem meg. Szerintetek normális ez a felfogás, hogy azt mondja hogy az érettségi után kidob a lakásból, amiért nem sikerült teljesen leérettségiznem? :S Nem tudom, hogy már mit gondoljak magamról, tényleg én vagyok ennyire selejtes gyerek, és nekem kéne szégyellnem magam amiatt, amiért szégyent hoztam a családra, hogy egy érettségit se tudok időben megcsinálni?
8 tárgyból megbukni művészet. Elsüllyedtem volna szégyenemben. Valószínűleg haza sem mertem volna menni és nem csodálkoztam volna, ha mégis hazamegyek és anyám azt mondja, kalap kabát.
Érettségi előtt meg annyira jó indulatúak a tanárok.. Kiszámolják az átlagot, megmondják, hogy 2-3 ötös felelet vagy dolgozat kellene még a jobb jegyhez, esélyt adnak, hogy az utolsó órákon javíthass.
A tanár meg akkora szemét disznó, hogy az érettségi tételekből feleltet év közben??
Hát ez aztán a taplóság!
Nos, mivel ennyire látszik, hogy szeretsz magyarázkodni, el lehet mesélni azt is, hogy miért KELL dolgoznod 18 év alatt...
Ne haragudj, nekem több tanítványom van, akik éheznek, szó szerint.
Ők a legszorgalmasabbak.
Azért, mert tudják, hogy ez az egy lehetőségük van arra, hogy később majd az ő gyerekeiknek ne ez a sors jusson.
Nem hiszem el, hogy ilyen rossz körülmények között élő fiatalnak ennyire ne lenne fontos a jövője, hogy 8 tárgyból megbukjon.
Tudom, milyen rossz olyan iskolába járni, amit nem szeretsz. De ha már olyanba kerültél, pláne már eljutottál az utolsó évig, bele kellett volna húznod, hogy:
-meg legyen az érettségi legalább 2-essel(manapság ez már alap)
-hogy "megszabadulj" ettől a sulitól, és olyat tanulhass, ami érdekel, ne pedig újra kelljen tanulni az egészet
De nem bántani akarlak és azt is tudom, hogy ez már késő bánat!
Én 9. osztályban buktam, túl erős osztályba kerültem, emelt angollal. Alig mertem hazamenni.. Teljesen érthető módon az én anyum is ki volt akadva, akárcsak a tied. És én hülye mit csináltam 14 éves fejjel? Elszórakoztam a nyarat.. mentem a pótvizsgára, szerinted? Megbuktam!
Azt hiszem ez a nagy pofon "kellett" ahhoz, hogy észhez térjek, hogy nekem az a dolgom, hogy tanuljak!!! Onnantól kezdve végig 5-ös voltam angolból, a tanárok se értették, hogy lehet ez. Most a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója vagyok. Az érettségi pedig nem olyan nehéz, mint ahogy azzal riogatnak. Persze a jó eredményért elengedhetetlen a tanulás. De ha picit is figyelsz, 2-es meglehet.
Én nem ostorozlak, mert tudom, hogy ígyis rosszul érzed magad! Viszont te sem foghatsz mindent anyudra. Neki is van igazság a mondanivalójában, de nyilván azt azért nem kellett volna mondania, hogy mehetsz otthonról, de gondolom ezzel is csak észhez akart téríteni, hogy vagy kezdj valamit az életeddel, vagy mehetsz a háztól, mert 8 általánossal nincs sok lehetőséged sajnos.
Próbálj vele beszélgetni, de ne veszekedj, ne légy flegma, hisz ő tart el, és nyilván jót akar neked, még ha most csalódott és mérges is! Próbáld őt is megérteni! Mondd el neki, hogy megbántad ezt és mindenképp helyrehozod, lássa rajtad az igyekezetet, hogy nem csak lazsálni akarsz otthon 1 évig. Viszont ne ígérj olyat, ami sok lehet egyelőre. Azt látom, hogy nem vagy rossz eszű, ha már megvan az 5-ös német, de épp ezért kellene megmutatnod, hogy képes vagy mindenből a 2-esre. Most a legfontosabb, hogy az érettségi tárgyakra tanulj, aztán ráérsz még a nyelvvizsgával és további tervekkel. Nem tudom, hogy működik ilyenkor, nyáron pótvizsga és ha megvan, már mehetsz is az őszi érettségikre?
Mert akkor hidd el, hogy nem sok idő ez a pár hónap és ezt arra kellene szentelned, hogy levizsgázz. Hidd el, utána megkönnyebbülsz :) és mehetsz továbbtanulni szakmát, vagy a nyelvet, bármit, amit szeretnél! De szerintem egyelőre ezekre készülj csak! Anyud is lássa, hogy komolyan veszed!
Nem tudom, nálatok hogy működik, itt felénk van olyan érettségi utána 1-2 éves suli, ami okj-s szakmát ad, és nálunk olyan volt, hogy ha valakinek nem volt meg mindenből az érettségije, akkor is elkezdhette, csak meg volt adva, hogy x időre meg kell legyen az érettséginek. Mondjuk nálunk olyan volt csak akinek 1 tantárgyból hiányzott, több tárgy esetén nem tudom, hogy működik. De ez sem egy rossz ötlet ha netán nálatok is van ilyen. Beiratkozol, első 1-2 hónapban úgyse nagyon van tanulás, és októberben meg úgyis leérettségizel, aztán pedig tanulhatsz szakmát, és így egy éved se esik ki és tuti anyud is megbékélne. :)
Mondjuk ezek a sulik nem ingyenesek, nálunk 20 ezer/félév volt, de az még kibírható szerintem.
Mindenesetre, ha bármi segítségre van szükséged vagy szeretnél beszélni, írj nyugodtan privit, itt vagyok! És fel a fejjel, menni fog az!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!