Milyen eredménye lenne, ha egy ideig nem mosnék-főznék a férjemre?
Amíg itthon voltam a gyerekekkel, kicsit elkényelmesedett ezen a téren. Ezt nem is bántam, én megcsináltam mindent napközben és az este, a hétvége a közös programoké, pihenésé volt.
Most viszont január óta én is dolgozok, így nem bírok és nem is akarok mindent egyedül csinálni.
Próbáltam vele beszélni szépen, csúnyán, írtunk napi-és hetirendet, de semmi nem használt.
Most arra gondoltam, hogy egy ideig nem mosok-főzök rá, hátha akkor észbe kap.
Szerintetek van értelme?
Én is így voltam mint te. Mi otthon voltam a gyerekkel, természetesnek tűnt hogy amíg a férjem dolgozik addig én otthon nevelem a fiúnkat, főzök, mosok, takarítok.
De visszamentem dolgozni én is. Fizikai munkát végzek, sokszor 12 órázom, de még így is az otthoni dolgok rám maradtak. Van amikor egyszerre érünk haza, és míg én le sem ülök, hanem rögtön főzés, takarítás, addig a férjem elkényelmesedik a fotelban és netezik vagy tévét néz.
Nálunk is vita volt ebből, sőt én meg is kaptam hogy "egy asszonynak ez a dolga, hogy főzzön, mosson, takarítson és nevelje a gyereket" Na én ezen nagyon berágtam.
Amikor követelte a vacsorát akkor fogtam a tányért rátettem 3 nyers tojást, tettem mellé kenyeret, és odatettem a tányér mellé egy tepsit, olajat hogy "itt a vacsora, csak meg kell sütni a tojást. én nem érek rá, mert mosni, takarítani és gyereket nevelnem is kell." Megsértődött. Innentől kezdve ezt csináltam. Összeállítottam neki az alapanyagokat a főzéshez, és elé tettem..Vagy főz, vagy mos, vagy takarít de vegye ki a részét.. Végül is elértem a célomat. Kedvet kapott a főzéshez. Ma már sokat segít, és hétvégén mindig ő főz, de nem akármilyen dolgokat.. Különleges kajákat amiket a tévében a paprika csatornán figyel lelkesen. El kell ismernem nagyon finomakat főz..
Persze, hogy van értelme. Mi mindketten utálunk minden házimunkát ezért be van osztva, hogy ki mit csinál. Na, amikor már folyik ki a szennyes tartóból a ruha, akkor kénytelen vagyok beindítani a mosást mert mégis hova tegyem a többit, ő pedig tuti nem fogja megcsinálni helyettem :D Vagy ugyan ez a mosogatással: Nincs olyan sok tányérunk, ezért pár nap alatt elfogy, előbb-utóbb nekiáll elmosni, mert tudja, hogy én nem fogom megcsinálni, hiszen nem így állapodtunk meg.
Ne úgy állapodj meg, hogy szerdán te mosogatsz kedden meg ő, mert akkor meg fogja hagyni kedden, hiszen másnap úgyis elmosod te. Az egyes feladatokat osszátok be és tartsátok be mindketten.
Nálunk: én vásárolok heti egyszer a piacon, főzök, mosok, teregetek. A megszáradt ruhákat ő pakolja el, ő mosogat és ő intézi a hét közbeni kis vásárlásokat (kenyér, tej...) Takarítani pedig együtt szoktunk.
"Az egyes feladatokat osszátok be és tartsátok be mindketten. "
Ez akkor működik, ha mind a kettő tartja magát a megállapodáshoz. Én is próbáltam a volt férjemmel beszélni, hogy mondja meg ő, mit tud bevállalni. Dünnyögés, semmi....
Elolvasgattam a hozzászólásokat..
Nálunk is hasonlóan szar a helyzet. A lányaim apásak lettek, mert azt hiszi ő hazajön meló után csak simogatni kell őket meg beülni velük a tévé elé. Én meg melózok a melóhelyen, itthon plusz ellátni a gyerekeket tanulni velük, főzni -ha van miből- de most kétnaponta kiírom mint régen mi kell mert szereti a fejemhez vágni nem főzök ha meg kérem hozzon zöldséget a leveshez hozza a zacskós levest..
hiába magyarázom nem ebből áll az élet, meg nem magától megy a szekrénybe a téli overálok, kabátok (kimosva) és elő kell venni a széldzsekiket, mellényeket bézbol sapikat.., a cipős szekrényen a téli csizmák kimosása is rám vár. Sokszor olyan fáradt vagyok és a gyerekre nem marad annyi időm, mint amikor nem dolgoztam (és még így sem megyek minden nap-de a férjem sem!) Nehéz és amikor válásról van szó egy senki vagyok aki nem keres és hogy a gyerekeket is elvenné- elvenné de el nem látta őket sosem. tud ám kiabálni velük is ha besokal -egyik nap hajmosásnál. ha mindent ő csinálna 1 hét alatt megbolondulna! -és kivan bukva hogy ezt csináltam 9 éve és miért csak most vannak bajomra ezek a dolgok...-lehet eddig fel sem tűnt hogy csak cseléd vagyok itthon. Visszapörgetném az időt sosem mennék férjhez!!! Csak lenne 2 gyerekem.. Így is egyedül vagyok meg akkor úgy is egyedül lennék-max. akkor nem baszogatna senki (mármint szóval, mert testiség most úgy sincs 3-4 hónapja kb.)
Este 11-kor szól hogy vasalni kéne-mondtam oldja meg én már olyankor pihenni szeretnék (ráadásul tud vasalni csak neki is fáradságos meló behozni a vasalóállványt stb. -régen ugye ugrottam és megcsináltam neki mindent...)
Persze nyomoz is utánam és ha olvasta hogy leírtam a naplóba hogy ezt nem csinált azt nem akkor próbálkozott egy kis ideig. azt hiszi abból áll a takarításom hogy felporszívózok vagy felmosok.. Ráadásul nem csak női melókat szoktam megcsinálni-eddig nem is volt bajom, de nehogy már 1 ember csináljon mindent!!! Ma a kis 4 évesem sokat segített -be fogom őket fogni apró kis munkákba játékosan (kivitte a szennyes ágynemű húzatot, port törölt) Csak ők gyerekek és ha otthon vitázok nem látják át hogy miért és anya a rossz.. De ők ezt nem érzik hogy anya csinál a lakásban mindent..
nehéz -következő életemben férfi szeretnék lenni :P (bár amilyen lelkis vagyok én nem nézném el fordított esetben sem hogy a "feleségem" csináljon mindent én meg mondjuk meccseket nézzek...)
Nálunk mindenkinek megvan a dolga, most gyeden vagyok, de most is vannak neki kötelező feladatai. ezeket a házasság elején fektettük le, csak akkor kap alóla felmentést ha 40 fokos láza van :)
kádmosás
a saját ruháit bepakolja a szennyes tartóba, ha itthon van segít kiteregetni illetve a zoknikat (mindet) neki kell párosítani, ha megszáradtak a ruhák neki kell leszedni összehajtani és elrakni őket (mindet).
Én kapcsolom be a mosógépet :D
Hetente egyszer ki kell súrolnia a kádat.(Illetve nem hagyhatja benne a szőröket stb. ha megfürdött)
A mosdót hetente egyszer ki kell súrolnia.
Az hogy legyen itthon wc papír, pelenka, törlőkendő, papírzsebkendő az ő feladata, ezeket figyeli és ha fogy mehet le venni.
A wc-t tisztán kell hagynia.
Hetente egyszer járok bevásárolni, akkor jön velem cipeli a cuccot.
Le kell vinnie a szemetet, új zacskót kell tennie a szemetesbe.
Kb. ezeket csinálja a többit én.
Ezeket akkor sem csinálom meg ha kisbalták esnek le az égből!
Utolsó, azért ez elég durva. Vigye le az a szemetet szerintem, aki épp megy el otthonról vagy aki épp észreveszi, hogy tele van.
A főzést én csak akkor vonnám meg, ha tud főzni. Akármilyen bunkó is valaki, ennie kell (méghozzá főtt ételt is, az egészség fontos). Az meg nem válasz, hogy akkor főzzön ő. Ha valaki nem tud főzni, akkor nem tud és kész. Ezt meg kell tanulni, nem mindenki képes rá.
Annyit fogsz vele elérni, hogy nem lesz otthon főtt étel és tiszta ruha, meg fogja szokni és talál más utat, én biztos ezt tenném.
Ennyit a fene nagy egyenjogúságról. Régen a nők dolgozni akartak, fel voltak háborodva, miért nem lehet. Most lehet mindent, és azon problémáznak, hogy nincs idejük semmire.
Hol ebben a logika?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!