Hová költöztessem a hisztis nagyanyámat, édesanyám volt anyósát, aki hozzánk akar becuccolni?
Még a kilencvenes évek közepén a szüleim építettek egy házat, apám (akkor igencsak jómódú) apjától és anyjától elég nagy anyagi támogatást kaptunk, cserébe ők igényt formáltak az egyik szintre a háromból, azonban sosem laktak itt.
Apám és anyám elváltak azóta, apám a tulajdonrészét rám íratta a válás után. Én is családot alapítottam, ezért a két felső szintet jól elszeparáltuk az alsótól: alul anyu lakik, felül mi ketten a párommal. Gyerekünk még nem született, a házátalakításra felvett hitel felemészti a jövedelmünk nagy részét.
Az apai nagybátyámékat úgy támogatták meg a nagyszüleim, hogy amikor mi pénzt kaptunk az építkezésre, akkor nagyiék ráíratták a házukat a bácsikámra, haszonélvezeti jog nélkül. Most, hogy a nagybátyám meghalt, a nagynéném kirakta a nagyanyámat (mindig is utálták egymást), nagyanyám egy rokonhoz költözött, de ott sem maradhat.
Naponta több telefont kapok a nagyanyámtól, hogy menjek érte, költöztessem hozzánk. 74 éves. Minden hívásában sír (vagy inkább hisztizik). Idegőrlő dolog. Ráadásul sosem volt közöttünk szoros kapcsolat, főleg azért nem, mert mindig megvédte az anyámat és az engem folyamatosan terrorizáló apámat. Rossz természetű, mert irányítani akar, megmondja, hogy szerinte mi a jó.
De hová rakjam? Anyám mellé az alsó szintre? Anyu se tudná elviselni.
Hozzánk a két felső szintre? Nem szeretem, ha beleszólnak a dolgaimba, s azt sem, hogy valaki ránk nyisson szeretkezés közben.
Meg miért nekem kellene foglalkoznom vele? Miért én hallgassam a nyöszörgéseit, az állandó panaszait? Van ő neki rajtam kívül még néhány unokája...
A házat nem csak úgy "ráíratják" az emberekre. A telekkönyvben kell mögötte lennie egy ajándékozási szerződésnek( vételi-,csere-, öröklési-,stb. szerződésnek)A te bejegyzésed mögött vélhetően egy olyan nyilatkozat áll, melyben apád a vagyonmegosztásban lemond a fele részről a te javadra ajándékozás címén. A nagyanyádék szintén ajándékoztak apádéknak pénzt az építkezéshez.
Az ajándékot vissza lehet követelni, ha arra a megajándékozott méltatlanná válik.
A nagyi tehát vissza követelheti apádtól a pénzt, apád pedig tőled a házat. Így kellene értékelni a viselkedésedet. Arról nem beszélve, hogy ugyanez vonatkozik a nagymamádék által a nagybátyádnak ajándékozott házra. Még az is lehet, hogy ott az öröklést is meg kellene támadni azzal, hogy az ajándékot vissza követeli a fia elhúnyta miatt.
Okosabb lenne, ha nem azt keresnéd, hogy miért nem akarsz a nagyanyádnak segíteni, hanem hogy hogyan tudod megoldani a helyzetet. Hasonló esetben egyébként-stílusodat elnézve-te nem csak hüppögnél, hanem őrjöngenél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!