Hová költöztessem a hisztis nagyanyámat, édesanyám volt anyósát, aki hozzánk akar becuccolni?
Még a kilencvenes évek közepén a szüleim építettek egy házat, apám (akkor igencsak jómódú) apjától és anyjától elég nagy anyagi támogatást kaptunk, cserébe ők igényt formáltak az egyik szintre a háromból, azonban sosem laktak itt.
Apám és anyám elváltak azóta, apám a tulajdonrészét rám íratta a válás után. Én is családot alapítottam, ezért a két felső szintet jól elszeparáltuk az alsótól: alul anyu lakik, felül mi ketten a párommal. Gyerekünk még nem született, a házátalakításra felvett hitel felemészti a jövedelmünk nagy részét.
Az apai nagybátyámékat úgy támogatták meg a nagyszüleim, hogy amikor mi pénzt kaptunk az építkezésre, akkor nagyiék ráíratták a házukat a bácsikámra, haszonélvezeti jog nélkül. Most, hogy a nagybátyám meghalt, a nagynéném kirakta a nagyanyámat (mindig is utálták egymást), nagyanyám egy rokonhoz költözött, de ott sem maradhat.
Naponta több telefont kapok a nagyanyámtól, hogy menjek érte, költöztessem hozzánk. 74 éves. Minden hívásában sír (vagy inkább hisztizik). Idegőrlő dolog. Ráadásul sosem volt közöttünk szoros kapcsolat, főleg azért nem, mert mindig megvédte az anyámat és az engem folyamatosan terrorizáló apámat. Rossz természetű, mert irányítani akar, megmondja, hogy szerinte mi a jó.
De hová rakjam? Anyám mellé az alsó szintre? Anyu se tudná elviselni.
Hozzánk a két felső szintre? Nem szeretem, ha beleszólnak a dolgaimba, s azt sem, hogy valaki ránk nyisson szeretkezés közben.
Meg miért nekem kellene foglalkoznom vele? Miért én hallgassam a nyöszörgéseit, az állandó panaszait? Van ő neki rajtam kívül még néhány unokája...
Ha jogilag nincsen követelése felétek, akkor egyáltalán ne költöztesd be. Nem kötelességed gondoskodni olyan emberről, aki elviselhetetlen ember, és vénségére ez csak romlik.
Ha mégis befogadod, akkor kerek-perec áll a sarkadra és mondd meg neki, hogy mit tehet és mit nem. Ehhez le kell ülni anyukáddal is, és a férjeddel is, és egyeztetni a soraitokat, különben a mami egymás ellen forgat titeket.
Nem vagy köteles befogadni. Ha jogi úton érvényesíthető anyagi követelése áll fenn (pl. tulajdonjog a házrészből), akkor érdemes azt egyben kifizetni és az összeget arra fordítani, hogy keressetek neki egy szoc. otthont. Ehhze ügyvéd kell, és ha kell, akkor adjátok össze mindannyian az összeget rá.
Ps: Ha traumatizált vagy, akkor jól gondold meg, hogy mit csinálsz. Pláne a gyerek-kérédst gondold meg alaposan. Az a jelzés, hogy nem bírod a hüppögő-síró embert nagyon kemény jelzés: azt jelenti, hogy VELED is így bántak, már kicsiként. Traumafeldolgozás nélkül te is így fogsz bánni a sajátoddal.
Azért nem irigylem a nagymamádat. Egyik fia meghalt, így gyakorlatilag a saját házából rakta ki a menye. Másik fia egy olyan unokára íratta rá a nagyiék által összegürcölt pénzből épült házát, aki az ölébe hullott vagyon után tudni sem akar arról, hogy a pénzt ki kereste meg. Gondolom a nagyinak több pénze már nincs, ezért nem kell senkinek.
És Te ezt a kérdést még fel merted tenni?
Alakítsatok ki egy külön lakrészt a fenti emeleten a nagyinak, a dombos rész még külön bejáratot is elbír.Itt eléldegélhet öreg napjaiban, és ha nem nyitjátok rá az ajtót, akkor nem kell hallgatni a hüppögését.
Ez a lakrész majd arra is jó lesz, hogy amikor Te kedves kérdező megöregszel, akkor ide bedughatnak majd a hálátlan gyerekeid!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!