Hogyan rendezhetnénk a mocskos anyagiakat?
Már hónapok óta a szüleimnél lakunk a párommal. Éppen felújítjuk a házat és mivel voltak időhöz kötött munkálatok, emiatt sajnos kölcsön kellett kérnünk, egy elég nagy összeget, mivel a teljes összeg még csak most jött volna össze. Az illető, akitől kértünk egyébként nagyon megbízható, korrekt családtag. A probléma azonban most ütötte fel a fejét édesanyám részéről. Ugyanis most hallottam vissza édesapámtól, hogy panaszkodott. A gondja az, hogyha elmegyek bevásárolni és nekik is is szükségük van valamire elkérem a pénzt. A dologhoz hozzátartozik, hogy a párommal együtt havi 40 000 Ft-ból élünk, amíg az adósságot nem tisztázzuk, ez így is marad, ugyanis mielőbb szeretnénk letudni a dolgot. Ha nem lenne adósság, akkor nyugodt szívvel hagynám azt a 3-4000 Ft-okat, de akinek ilyen szűkösek az anyagi korlátai, az tudja, hogy az a vásárlásonkénti 3-4 000 Ft is számít. Ha anyuék mennek el nekem vásárolni, én is odaadom a pénzt. Az, hogy a kajába nem kéri el anyu a pénzt, az kölcsönös, hiszen én sem kérem el, ha a mi cuccainkból lesz vacsora, amit mi fizettünk. Ez hónapra lebontva fele-fele arány. Én azokra a dolgokra kérem csak el a pénzt, ami tényleg nem fér bele a keretbe: hajfesték, hajlakk, kávé, cigi, stb... Sajnos, egyelőre nem engedhetjük meg magunknak, hogy ilyesmire megvendégeljük anyuékat.
A számlákat anyuék intézik, azonban a korrektség kedvéért mi tankoljuk az autót, amit ők is használnak, és egy büdös fillért sem kérünk el belőle, még ha alig gurulok el a kútig, mert alig maradt benzin, akkor sem.
Ezek után nem értem miért sértődött meg anyu? Nála jobban senki sem tudhatja, hogy milyen nehéz elkezdeni az életet. A lakás felújításba gyakorlatilag nem szálltak be egy forinttal sem, ezt nem is kértük tőlük. Akkor nem értem, hogy miért nekem kéne még a luxus-holmikat is kifizetnem nekik?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Én fősuliba járok, estis vagyok, de heti 3 alkalommal be kell mennem tanulni. Ha BKV-val megyek, ez 4 óra oda, 4 óra vissza. Az hagyján, hogy be se érek, de nő létemre éjfél-tájt nem nagyon szeretnék mászkálni, mert ilyenkor érnék haza. Az autóval, mint említettem nem csak én járok, hanem a szüleim is. 4 emberre lebontva, vidéki-városi környezetben, napi használatra ez nem vészes. Pláne, hogy hányszor, de hányszor fordul elő, hogy elfelejtenek venni valamit és dupla utat kell megtenni... De emberek vagyunk. Egyébként ezt a 40 000 Ft-ot ha lebontjuk és átszámolom, nem sok, de nem is kevés.
25 e körül a villany, 5-6 e a tévé, (6 e a net, ezt mi fizetjük). Ezen felül most más nem is jutott eszembe. A mobilok feltöltősek, vezetékes nincs.
Végülis akkor arról van szó, hogy ti költötök 40-et, ők költenek 40-et. Mi itt a probléma a kajával? Mindenki fizeti a magáét. Itt jön képbe hogy a szüleidnél laktok és nyilván úgy érzik nektek kell többet beleadnotok a közösbe. Egyetértek a toll-kockásfüzet ötlettel, mutassátok meg a szülőknek hogy egyenlően jöttök ki a pénzből és kérjétek meg őket finoman arra hogy ne most kezdjenek szívózni amikor amúgy is alig bírjátok pénzből az egészet. Ha már hónapok óta laktok ott akkor gondolom nincs sok idő hátra a felújításból, mondjátok meg nekik hogy már nem kell sokáig kitartani.
Szomorú ha az anyagiak rongálják a családi kapcsolatokat, de mint a saját példámmal említettem, lehetne sokkal de sokkal rosszabb is a helyzet.
Beszéljétek meg a dolgokat. Kérdezzetek rá, hogy mi az, amit az eddigieken felül elvárnak. Vagy cseréljetek: fizessétek ti a rezsit, tankolják ők az autót. Vezessétek le, hogy mennyi marad nektek, stb.
Egyébként foghattok azon is, ha esetleg benzines autótok van, hogy lecserélitek egy ugyanolyan értékű diesel-re, az általában kevesebbet fogyaszt. Fürdés helyett zuhanyozzatok(mi is így csináljuk a párommal) és nézzetek utána, hogy mi eszik sokat, mert a villanyszámlátok elég sok. Nekünk 105 nm a ház és nettel, két fagyasztóval, 3 tv-vel, villanyboilerrel és minden egyébbel 15900-at fizetünk.
Keressetek megoldást, hogy ne legyen szájhúzogatás. Anyagi dolgok nélkül is nehéz két generációnak együtt.
A mai 13:08-as válaszolónak írva:
Köszönöm tanácsod és teljesen igazad van. Itt nem a kölcsön törlesztésével van gond, hiszen mindent pontosan fizetünk és ha minden így megy tovább, novemberben már "tiszták leszünk". Ha nem kértünk volna kölcsön, egy évet csúszunk a munkálatokkal, mivel ezek jó időhöz kötött munkák voltak, konkrétan egy komplett tetőcsere. Hidegben és rossz időben szigetelés nélkül nem lett volna főnyeremény tetőt csináltatni, a dolgozóknak sem lett volna túl szerencsés a tűző napon, 40 fokon pácolódni. Emiatt kellett a kölcsön, ami a költségek gyakorlatilag felét fedezték. Így amit félreraknánk, azt most a kölcsönbe rakjuk.
Egyébként ezúton is köszönöm a tanácsokat, ötleteket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!