Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki hogyan osztja az anyagiakat...

Ki hogyan osztja az anyagiakat egy háztartásban?

Figyelt kérdés
Ha mondjuk a férfi keres 120ezret, a nő 80ezret, az pl. reális-e, hogy összedobják, lesz ugye 200, abból kifizetik a rezsit, meg a többi kötelező dolgot, arra mondjuk számoljunk 90et, marad 110. Azt megfelezve marad mindkét félre 55-55ezer. Abból a nő kaját vesz meg tisztítószereket,ja meg félre is tesz(persze így magára nem marad szinte semmi), a férfi meg fenntartja a kocsit, és magára költi a maradékot. Ez így jó? Ti hogyan oldjátok meg az anygiakat? (Öszeköltözés előtt állok, és félek, hogy az anyagiakból problémák lesznek)
2009. márc. 20. 10:08
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
89%
Nálunk minden közös,de ez persze attól függ, hogy milyen fázisban van a kapcsolatotok. Ha még nem biztos, hogy ő az igazi, akkor jó az amit leírtál.
2009. márc. 20. 10:14
 2/13 anonim ***** válasza:
91%
Nálunk én kezelem a pénzt. Férjem fizetése is az én számlámra megy. Ebből első a rezsi, aztán a kaja, és a gyereknek és a kutyáknak ami kell az adott hónapban. Amit megspórolok az is közös. Férjem belátta, hogy jobb, ha én kezelem a pénzt, mert neki csak kifolyik a kezéből. Kisebb dolgokat nem szoktunk megbeszélni, de ha nagyobb kiadás van azt mindig egyeztetjük. Nálunk pénzen nem szokott vita lenni.
2009. márc. 20. 10:21
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Az odái rendben van,hogy összedobjátok a pénzt és abból fizetitek a reszit. utána viszont nem ugy kellene,hogy felezitek,hanem a maradék 110-ből kifizetitek a kocsit, és elmentek bevásárolni vagy félretesztek egy összeget,ami elég egy hááztartás fenttartására. Ami így megmarad azt osszátok szét. Ha nem így tesztek,akkor szomorú jövő elé nézel,mert egy háztartás fenttartása sokba kerül. És mi lesz akkor,ha gyereketek lesz? Mindenképp ülj le a pároddal és csak akkor válald az összeköltözést ha így is benne van. Mi is összetesszük a fizunkat és abból fizetünk mindent,ami meg marad abból megvesszük azt amire szükségünk van éppen. Van,hogy neki kell valami ami drágább,de van hogy nekem,szerintem nem szabad annyira katonásan kiszabni,hogy kinek mennyi jár. Persze ehez az kell,hogy a másiknak ne csak az legyen a fontos,h neki mi kell hanem az is,h neked.
2009. márc. 20. 10:22
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

A férjem olyan 80-90 körül keres, én 50-60 körül szedek össze. Ő fizetni a számlákat (mert a munkája miatt úgyis legalább heti 1x megy postára,és ha már ott van, kifizeti a mienk is). Én veszek kaját, meg amit muszály, a többit meg kitesszük a polcra,és akinek kell, elvesz. Persze ami nagyobb kiadás azt megbeszéljük előtte. Az én pénzem a kártyámon van, ő meg leveszi az övét (ez megy a szekrényre). Ahol tudunk az én kártyámmal fizetünk (csak azon van pénz). Ehhez hozzá tartozik, hogy én ruházom őt is, mert ugye ott lehet kártyával fizetni.

Nálunk minden közös, sose volt vita pénzen. Egy szabály van, ami olyan 5-10 ezer körül van vagy nagyobb kiadás,azt megbeszéljük. Akár kocsira, sz gépre, lakásra, vagy bármire is kell.

2009. márc. 20. 10:58
 5/13 anonim ***** válasza:
85%

Nálunk úgy megy, hogy amikor megkapjuk a fizut (kb. egyformán keresünk, én egy kicsit többet), akkor abból összedobjuk fele-fele arányban azt, ami a csekkekre kell. Utána kaját hol egyikünk vesz, hol másikunk, nincs belőle vita, hogy most te költöttél többet kajára, vagy én. Ha van nagyobb kiadás, azt is közösen álljuk. De a megmaradó pénzzel ki-ki maga gazdálkodik. Páromnak van egy elég költséges hobbija, és nem is várja el, hogy én is beleszálljak. Ha van valamire pénze, akkor megveszi, ha nincs akkor meg nincs vita belőle, hogy miért nem adok rá. Én sem kérek tőle pl. ruhára vagy színházra. De ha egy összegben kap valami plusz juttatást, pl. kajajegy, akkor azt mindig ideadja, hiszen tudja, hogy az élelmiszeren kívül még a tisztítószerek is sokba kerülnek, így abból főleg azokat szoktam venni. Eddig bevált. Én spórolósabb vagyok, ő könnyebben elkölti a pénzét. De amire kell, arra először odaadja, a többit meg osztogatja magának.

Nekem az a variáció nem tetszett, hogy adjuk össze ami van, aztán abból mindenki megveszi amit szeretne. Például nem szeretném, ha a közös pénzből venné a cigarettát, vagy menne el a haverokkal egy kisebb kiruccanásra. Aztán ha jön a baba, akkor nyilván majd ez módosul valamelyest, ezzel mindketten tisztában vagyunk. De úgy érzem, hogy ugyanúgy joga van a saját fizetéséből fennmaradó részre, mint nekem, és nem egyszer fordul elő, hogy meglep mondjuk egy színházjeggyel.

Szerintem nálatok is bele kellene szállnia a párodnak a tisztítószerekbe és a kajába, mert az is a ti közös háztartásotoknak a költsége lesz, gondolom nem csak magadnak fogsz élelmiszert venni, és azzal a tisztítószerrel takarítasz ő utána is, amit a te megmaradódból veszel. És az nyilván rosszul fog neked esni, ha nem marad egy filléred sem a végén, ő meg még "élni" is tud a maradékból! Ez konfliktusra adhat okot. Sok sikert nektek!

2009. márc. 20. 10:58
 6/13 anonim ***** válasza:
83%
Hozzáfűzném még a hozzászólásomhoz, hogy van a családunkban példa a közös kasszára is, és abból kiindulva nem szerettem volna: nevezetesen a szüleim háztartása. Láttam kislány koromban, hogy ha apu elment a boltba, utána sikerült betérni a kocsmába is... és egy héten nem egyszer ment el ő a boltba... természetesen a kocsmában sem adják ingyen a piát... anyu meg soha semmit sem mert megvenni magának, mert félt, hogy nem marad pénzük hónap végére. Ennyi. Nekem ez bőven elég ok arra, hogy mindenkinek legyen saját pénze, amit arra költ amire akar. A párom otthon megkap mindent, pluszban ezekre nem kell költenie, ugyanúgy ahogy nekem sem, a hóbortjait és egyéb káros szenvedélyeit pedig addig élvezze, amíg van neki miből. De ezzel ő is teljesen egyet ért, nincs vita belőle. Szerintem addig jó a módszer, bármi is legyen az, amíg az nem vezet konfliktushoz.
2009. márc. 20. 11:07
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk csak egy közös számlánk van. Oda megy mindkettőnk fizetése és onnan vonják le a szolgáltatók a maguk részét.

Aztán közösen járunk vásárolni és mivel nagyon ritkán használunk kp-t, a közös kártyával fizetünk.

Ha valaki akar magának extra dolgot, akkor kivesz pénzt a számláról. Nem számolgatjuk, hogy te most 25 ezret költöttél magadra, én meg csak 23,500-at, akkor nekem még jár 1500.

2009. márc. 20. 12:47
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Nálunk is közös kassza van, amit én kezelek. Bár külön bankszámláink vannak, a párom mindig kiveszi a saját fizetését és csak annyit hagy, amennyi az egyik törlesztéshez meg a számlavezetési díjakhoz szükséges.

Hozzáteszem, 5 éve vagyunk együtt, ebből már hármat közös háztartásban töltöttünk el. Az elején persze 3 kasszán voltunk (2 saját + a közös) úgy, hogy meghatároztunk egy összeget, amennyi feltehetően elé lesz a havi kiadásokra, az azon felüli keresetünk meg maradt saját zsebben.

De aztán tavaly közös lakásfelújításba kezdtünk, és akkor azt mondtuk: legyen minden közös.

Én 170 körül keres, a párom 140+ami összejön a mellékesből)

2009. márc. 20. 13:50
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk közös kassza van, abszolút közös. Igaz, h a férjem 3x annyit keres, mint én, de sose érezteti velem, h én kevesebb lennék emiatt. Elvégre mindkettőnknek azonos szintű végzettsége van.
2009. márc. 20. 15:49
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Amíg átlagos életünk volt, átlag jövedelemmel, addig minden közös volt, nem volt semmiféle probléma abból, hogyan osszuk be a közös kasszába rakott pénzt. Ez még akkor sem változott, amíkor otthon voltam a 2 gyerekkel szülés után. Akkor borult meg ez az egész, amikor a párom vállalkozása nagyon sikeres lett és már nem fizetésből éltünk, hanem céges bevételből. Számtalan jómódú családnál látom, láttam, hogy elindul ilyenkor az egymás elől dugdosás, vagyon kimentés pl cégekbe menekített vagyonnal. A családjog még teljesen gyerekcipőben jár ilyenkor. Megtapasztaltam, amikor váltam...
2009. márc. 21. 10:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!