Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan rendezhetnénk a mocskos...

Hogyan rendezhetnénk a mocskos anyagiakat?

Figyelt kérdés

Már hónapok óta a szüleimnél lakunk a párommal. Éppen felújítjuk a házat és mivel voltak időhöz kötött munkálatok, emiatt sajnos kölcsön kellett kérnünk, egy elég nagy összeget, mivel a teljes összeg még csak most jött volna össze. Az illető, akitől kértünk egyébként nagyon megbízható, korrekt családtag. A probléma azonban most ütötte fel a fejét édesanyám részéről. Ugyanis most hallottam vissza édesapámtól, hogy panaszkodott. A gondja az, hogyha elmegyek bevásárolni és nekik is is szükségük van valamire elkérem a pénzt. A dologhoz hozzátartozik, hogy a párommal együtt havi 40 000 Ft-ból élünk, amíg az adósságot nem tisztázzuk, ez így is marad, ugyanis mielőbb szeretnénk letudni a dolgot. Ha nem lenne adósság, akkor nyugodt szívvel hagynám azt a 3-4000 Ft-okat, de akinek ilyen szűkösek az anyagi korlátai, az tudja, hogy az a vásárlásonkénti 3-4 000 Ft is számít. Ha anyuék mennek el nekem vásárolni, én is odaadom a pénzt. Az, hogy a kajába nem kéri el anyu a pénzt, az kölcsönös, hiszen én sem kérem el, ha a mi cuccainkból lesz vacsora, amit mi fizettünk. Ez hónapra lebontva fele-fele arány. Én azokra a dolgokra kérem csak el a pénzt, ami tényleg nem fér bele a keretbe: hajfesték, hajlakk, kávé, cigi, stb... Sajnos, egyelőre nem engedhetjük meg magunknak, hogy ilyesmire megvendégeljük anyuékat.

A számlákat anyuék intézik, azonban a korrektség kedvéért mi tankoljuk az autót, amit ők is használnak, és egy büdös fillért sem kérünk el belőle, még ha alig gurulok el a kútig, mert alig maradt benzin, akkor sem.

Ezek után nem értem miért sértődött meg anyu? Nála jobban senki sem tudhatja, hogy milyen nehéz elkezdeni az életet. A lakás felújításba gyakorlatilag nem szálltak be egy forinttal sem, ezt nem is kértük tőlük. Akkor nem értem, hogy miért nekem kéne még a luxus-holmikat is kifizetnem nekik?

Előre is köszönöm a válaszokat.

2009. szept. 7. 11:38
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Azért a számlák és az autó két külön árkategória. Míg az előbbi akár a 40-60-ezer forintot is elérheti, az autó azért messze nem. Szüleid nyilván úgy érzik hogy mivel náluk laktok, nektek kell alkalmazkodni hozzájuk, pláne ha a számlákba nem szálltok be. Szerintem nem érdemes firtatni a dolgot, hiszen úgy lenne igazságos hogy a számlákba is beszálltok, feleztek ahogy minden más közösen használt dolgon is. Ha így vesszük akkor a szüleid még szívességet is tesznek, hiszen a számlák felét nem kell fizetnetek, valószínűleg nem is menne. Szerintem örülj hogy ilyen rendes szüleid vannak, az enyémek még a kukahasználati díjat is kifizettetnék velem. :D
2009. szept. 7. 11:53
 2/19 A kérdező kommentje:

Szeretném hozzáfűzni, hogy a számláink nem nagyok. Pl. a Netet mi fizetjük.

Az autót havonta kétszer tankoljuk tele, ártól függően: 40 000 Ft körül van két teli tank, de ezt most forintra pontosan nem tudom megmondani. Én utálom ezt az anyagiaskodást, utálok pénzen vitázni. Sosem kértünk anyuéktól, ők mondták, hogy a számlákat szeretnék állni, mivel nem nagy összegről van szó. Kb. a havi számlák is 40 000 Ft körül vannak.

2009. szept. 7. 11:58
 3/19 A kérdező kommentje:

Most hogy mondod, a kukahasználatba nem szálltunk bele! :):)

Egyébként heti egy-két alkalomra tehetőek az ilyen vásárlások, nem is mindig kérem el a pénzt, hiszen hónap elején még úgy ahogy megtehetjük, hogy egy-egy ilyen jellegű vásárlást állunk. De azért mindet már mégsem tudjuk!

2009. szept. 7. 12:00
 4/19 anonim ***** válasza:

Szia!

Szeretném leszögezni, hogy megértelek, mert fiatalok vagytok, és el kell indulnotok, és igen is számít minden forint... de le kell írnom, hogy elég kicsi lehet az a lakás, aminek a rezsije kb. 40ezer Ft! Valszeg több a költés, mint a bevétel ezért volt apukád részéről ez a megjegyzés.

2009. szept. 7. 12:03
 5/19 anonim ***** válasza:
6%

Miben egyeztetek meg a szüleiddel, mielőtt odaköltöztetek?

Volt valamiféle megállapodás, hogy mit fizettek ti, miben segítenek ők?

Anno az én szüleimnek teljesen természetes volt, hogy mikor mi a férjemmel építkeztünk, akkor ők teljesen elláttak minket, semmiért nem kértek pénzt (ennivaló, rezsi, bármi), látták, hogy minden pénzünk az építkezésbe folyik bele. Sőt, ha tudtak ilyen-olyan összegekkel még ők is segítettek!

Ugyanígy voltak akkoriban az anyósomék is : egyik kölcsönünket átvállalták, hogy annyival is csökkentsék a terheinket.

Furcsa, hogy anyukád nem látja : ti nem engedhettek meg magatoknak fölösleges kiadásokat, magadnak sem tudsz venni luxus holmikat, miért várja el, hogy te ezeket megvedd neki?!...

Lehet, nem tud róla, hogy kevés pénzetek marad a törlesztések fizetése után?... Kicsit gyakrabban mond el neki, hogy erre sem telik, arra sem telik, talán megértőbb lesz! (Ő honnan tudná, milyen 40ezerből kijönni 1 hónapban, ha sosem próbálta?)

2009. szept. 7. 12:05
 6/19 A kérdező kommentje:

Azért "csak" 40 000 Ft, mert környezetvédő családként nagyon figyelünk az áramfogyasztásra, egy alkalommal mosogatunk/nap, akkor mindent, és mi pl. a párommal egyszerre fürdünk. És még sorolhatnám. A fűtésünk pedig házközponti, a fa/szén árába pedig értelemszerűen beszálltunk, ismerőssel hozattuk, így még haveri áron juthattunk hozzá. Nyáron pedig nincs fűtés.

Szerencsére nem csak takarékosra lettünk nevelve, hanem környezetbarátoknak is.

2009. szept. 7. 12:08
 7/19 A kérdező kommentje:

Anyukámék képben vannak, hiszen tudják, hogy mennyit kell törleszteni és kb. mennyi marad.

Régen, mikor nem volt szó építkezésről, hetente elmehettünk moziba, "Mekibe" eljárhattunk, nyugodt lélekkel költhettünk bármire. Ma már ez nem így van.

Amikor költöztünk, akkor abban állapodtunk meg, hogy külön konyhán vagyunk, senki nem piszkálja a másikét, anyuék pedig segítség gyanánt fizetik a lakás rezsijét.

2009. szept. 7. 12:11
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem kockás papír + ceruza + radír, leülni, kiszámolni mindent együtt közösen. Aztán megállapodni, és nem rágódni a dolgon tovább. Amit leírtál abból nekem az jött át, hogy ugyanaz a dolog több nézőpontból másképp látszik, ezért le kell ülni, átbeszélni, ki mit hogyan ért, mit vállal, mire képes, és kialakítani egy közös nézőpontot. Onnantól mindenki tudja majd, hogy mi merre hány méter? Addig sajnos tág tere van a félreértéseknek, sértődéseknek.
2009. szept. 7. 12:13
 9/19 anonim ***** válasza:
8%
Hát,én neked adok igazat.Mindig is azt vallottam,hogy ha valaki gyereket vállal,akkor gondoskodjon róla rendesen,mert nem attól lesz valaki szülő,hogy világrahozza.Én szüleim sem gazdagok,pénzt nem tudnak adni,de olyan "apró" dolgokkal segítenek,mint hogy pl a számlákra nem kérik el,vagy ha gyógyszeremet ők váltják ki.Tudják hogy nehéz helyzetben vagytok.Ha nekik is szükségük van esetleg a pénzre,akkor szebb dolog lenne tőlük,ha inkább szépen megkérnenek,hogy egy keveset próbáljatok azokba beleadni.
2009. szept. 7. 12:30
 10/19 anonim ***** válasza:
47%
Itt jött a babánhéj... nagyon jó, hogy energai+környezet-tudatosan éltek, vagytok nevelve , DE akkor mi ez a 2x-i autótankolás 40ért? Én úgy tudom az "igazi" zöld életmódhoz hozzátartozik a csökkent benzinfoygasztás is. Az én párom havi 11 ezerből megoldja , és jár dolizni, meg megyünk erre-arra is.Telepjárótok van, vagy mi a szösz? Egyből kiszúrtam a kis rezsit és ez sem oké...
2009. szept. 7. 12:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!