Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Lányom katolikus, férje...

Lányom katolikus, férje református. Ha gyermekük születik én (mint lányom anyja) megkereszteltethetem-e a gyermeket? Ők ugyanis nem szeretnék (vagyis lányom szerint azt csinálok, amit akarok, csak ne tudjanak róla). De egy gyermek keresztelés nélkül?

Figyelt kérdés
2013. febr. 15. 00:51
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/77 anonim ***** válasza:
28%

Nekem a szüleim katolikusak, a nagyszüleim közül 3 is az volt, 1 pedig református. Se én, se a testvérem nem lettünk megkeresztelve. Ettől függetlenül jártunk templomba, hittanra, mert a mamáéknak fontos volt. És valahogy mégis felnőttünk keresztlevél nélkül.

Egyébként, ha ilyen terveid vannak, legalább a szülők egyikének kérvényeznie kell a keresztelést a templomban és mindkettő keresztlevelére szükség van. A szülőknek és a keresztszülőknek oktatáson is részt kell venniük. Vagy nagyon jóban kell lenni a pappal... Kérdezd meg őt! 25N

2013. febr. 15. 08:16
 32/77 anonim ***** válasza:
100%
Nekem nagyanyám ilyen, hogy úristen keresztelés nélkül egy gyerek? Mintha valami katasztrófa lenne. Ennek ellenére, csak ellamentálgatna, de biztos nem lopná el a gyereket. Meg is nézhetné magát utána. Nem azért, mert mert meg lett keresztelve a gyerek, az nem oszt, nem szoroz, hanem azért, mert titokban az akaratom ellenére csinált bármit.
2013. febr. 15. 08:51
 33/77 anonim ***** válasza:
84%
Egyébként én is mindenhol azt olvasom, hogy legalább egyik szülőnek személyesen kell kérni a keresztelést.
2013. febr. 15. 08:52
 34/77 anonim ***** válasza:
89%

Szia! Itt szintén egy megkersztelt. Amíg tartott a nagyszülői nyomás, jártam templomba és konfirmálkodtam is.

Ahha. jöttek szépen 10.000 forint egyházi adóért.

A lányomat csak azért kereszteltem meg, hogy ha templomi esküvőt akar, ne kelljen akkor intézni.

A nagymamám 86 évesen halt meg. 14 évres korától aktívan fizette az egyházi adót, az egyházi életben is sokat segített, és a kedves egyháznak volt pofája csaknem 300ezerrel lehúzni a szüleimet temetési költségként.

Arról ne is beszéljünk, hogy az emlékező istentiszteleten (a temetést követő első vasárnap) a lelkipásztor negyed órát arról beszélt, hogy a melegek paráznák, drogosok, AIDSesek. Ott felálltam és kimentem a templomból.

Úgy döntöttem a lányomat a saját hitvallásomra nevelem: úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak.

2013. febr. 15. 08:56
 35/77 anonim ***** válasza:
86%
Én is megvagyok keresztelve, gyerekkoromban templomba is járnom kellett. 14 évesen azt mondtam bezárhatnak a szobámba 4 évig, de én többet nem megyek, mert nem érdekel. Sosem érdekelt, de addig úgy gondolta mindenki, hogy hülyeségeket beszélek, még túl kicsi vagyok. Azóta érzem, hogy van közöttünk egy szakadék az anyámmal. De ha neki csak addig vagyok megfelelő, míg úgy gondolkodok mint ő, akkor úgy érzem sokat nem vesztettem. A kisfiam 1 éves, nem kereszteltettük meg. Ettől függetlenül ha érdeklődik majd a vallás iránt akkor támogatom. Nem egy vallásos barátom van, nagyon sokat jelentenek nekem, pont azért mert képesek vagyunk egymást elfogadni.
2013. febr. 15. 09:34
 36/77 anonim ***** válasza:
100%

Csak,hogy kötözködjek,a pogányság is egy vallás...csak úgy mondom az okosoknak:)

Kedves Nagymama. Szerintem is a szülők kiváltsága eldönteni,hogy hogy kívánják nevelni a saját gyereküket. Főleg,mivel nem tudod megkerülni a beleegyezésüket se,mert az kell a keresztelkedéshez. Ha meg van keresztelve,attól még távolról sem lesz hívő. Terelgetni sem lehet,ha nem olyan a beállítottsága. Én pl babakoromban meg lettem keresztelve,római katolikus vagyok,voltam elsőáldozó is,de az is csak "buliból",mert szerettem a hittanórákra járni,mert tök jókat hülyéskedtünk a barátaimmal. Azóta felé se nézek a templomnak,pedig anyám elég bigott és 39 fokos lázzal is próbált gyerekkoromban elcibálni a jéghideg templomba télen is,merthogy Isten meg Jézus mit szól. Őszintén megutáltam az egészet,főleg mivel utána is néztem dolgoknak,na meg a tapasztalat:ennél kétszínűbb,őszintétlenebb vallás nincs. Szerintem. Meg amúgy sem tudok ebben az egészben hinni. Bár mindenki abban hisz,amiben szeretne.

Ellenpélda: egy barátnőm hithű keresztény lett felnőtt korára,pedig a szülei nem keresztelték meg gyerekként,még véletlenül sem szagoltak semmilyen vallás felé,egyáltalán nem ilyen szellemben nevelték őt,mégis saját önszántából keresztelkedett meg,rendszeresen jár templomba,miegymás.

Ezzel csak azt akarom érzékeltetni,hogy az ember maga is tud választani,annyira azért nem ment ki a "divatból" a vallásosság:) A keresztségtől nem lesz valakiből hívő ember és nem fog a tízparancsolat szerint élni.

22L

2013. febr. 15. 09:35
 37/77 anonim ***** válasza:
18%

A sok okosnak.

Nem kell neki elrabolnia, a lánya nem tiltotta meg neki, nem tudom, miért kell nagy izét kreálni mindenből.

A válaszolók többségét elnézve kár is leírni ezt, de lehet, hogy a nagymama azt akarja, hogy ha ne adj isten meghalna a gyerek ideje korán, akkor a mennybe kerülhessen, mert ugye csak megkeresztelt kerülhet oda. Aki nem hisz benne, persze nem tartja fontosnak.

A másik oldala meg, hogy az tényleg érdekes, hogy ha a lányát nem tudta úgy nevelni, akkor mi a fenét akar...

2013. febr. 15. 09:55
 38/77 anonim ***** válasza:
38%
Nem vagyok vallásos, nem vagyok megkeresztelve se én se a testvéreim. Anyukám nem szerette volna. Apukámat különösebben nem érdekelte. Apukám szülei ez miatt mindig pogány unokának hívott minket és érzékeltette is, hogy mi nem érünk annyit mint a megkeresztelt unokák. Nem is lett annyira szoros a kötelék, de kisgyerek fejjel nagyon rosszul esett, hogy mondjuk elhívnak karácsonyra minket, a többi unoka biciklit kap, meg játékokat, mi meg semmit ... Ezt hogy magyarázod el egy 5-10 éves gyereknek? És mindezt azért, mert anyukám nem akart egy vallást sem ránk erőltetni.
2013. febr. 15. 10:03
 39/77 anonim ***** válasza:
98%

38

Érdekes, hogy még felnőttként is úgy látod, hogy anyukád hibája, mert nem kereszteltetett meg, és nem az elvakult nagyszüleidé. Így neveljen az ember gyereket..

2013. febr. 15. 10:06
 40/77 anonim ***** válasza:
100%
dehogy is, bocs, hogy félreérthető voltam. Egyáltalán nem anyukámat hibáztatom, hanem a nagyszüleimet, hogy így megkülönböztettek csak azért mert anyukám nem akart vallásosan nevelni:(
2013. febr. 15. 10:10
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!