Masnak sem jon be a kozos kassza?
Az a baj, hogy másképp gondolkoztok pénzügyi téren, más az értékrendetek.
Itt tényleg csak a külön kassza a megoldás.
Ha nem egyforma mennyiséget esztek, pláne árban is jelentős a különbség, akkor a kaját se együtt vegyétek. Az is menjen mindenkinek a saját pénztárcájából.
Max. a tisztítószereket vegyétek együtt, meg a számlákat fizessétek be közösen, más semmit.
Ha ennyire eltérő a pénzgazdálkodásotok, akkor lehet értelme a külön kasszának.
Nálunk közös van, viszont ugyanúgy gondolkodunk a pénzköltésről. Viszont a ha a férjem olyan típus lenne, hogy az én rovásomra szórná a pénzt, akkor vagy a közös kasszáról vagy magáról a kapcsolatról gondolkodnék el.
"Járásnál" még nem tűnik fontosnak, de ha az ember hosszútávra tervez, akkor bizony gazdasági közösségben kell gondolkodni.
Nálunk is volt már olyanon vita, hogy én kinyitogatom az ablakot feltekert fűtéssel, vagy azon, hogy ő kád vízben ázik, aztán még egyszer ennyit elzuhanyzik utána.
Szia.
Hát,nálunk is hasonló volt a szitu. Ő nagyon költekezős,én ésszerűbben osztom be a pénzt,szeretek spórolni. Egy darabig mi is közös kasszán voltunk az elején,de egy idő után az "asztalra" csaptam,mert meguntam az örökös pénztelenséget holott szépen betudtuk volna osztani.Valamint azt sem szerettem,hogy ha kivettem valamennyi pénzt a számláról azért,hogy meglepjem valamivel,akkor azt rögtön megtudta.
Azóta a következőképpen osztjuk be a pénzt:
A fizetésünk egy része közösbe megy (ez kb.70% mindkét részről),ebből fizetjük a számlákat,ebből vásárolunk be itthonra,ebből költünk a bérletekre,a nagyobb kiadásokat (pl. egy új tv vagy valami javítattása esetleg festés) is ebből fedezzük,ami marad meg megy a tartalékba.
A többit megtartjuk magunknak és arra költjük,amire csak szeretnénk,nem tartozunk elszámolással a másik felé. De ha ez elfogy,akkor így jártunk,mert a másikhoz nem nyúlhatunk.
Nálunk ez jól működik és azóta a férjem is belátta azt,hogy milyen hülyeségekre elszórja a pénzt. Így megtanulta jobban beosztani.
Persze már megszóltak minket emiatt (többek között ezen az oldalon is) hogy milyen az ilyen házasság,de szerintem akkor is jobb így,mintha mindig a pénz miatt vitatkoznánk.
Nem hinném hogy Veled van a gond,csak még szokatlan számodra az,hogy ilyen mértékben kell máshoz igazodnod.
Szépen le kell ülni és meg kell beszélni, hogy túlköltekeztek (nem ő, vagy nem te, hanem együtt, hisz közös a kassza, lényegtelen, hogy ő a ludas, nehogy megbántsd) és ez így nem mehet tovább, mert nem lesz pénzetek kifizetni mondjuk a villanyszámlát, vagy így később jöhet csak a baba, akármi. Fogtok két kis füzetet és minden áldott nap mind a ketten leírjátok, hogy mik a kiadások. Olyanokat is, mint pl. a kp felvétel, nem csak azt, amit vásároltok. Szépen írjátok egy hónapig, beleveszitek a számlákat is, és hó végén összeírjátok. Ha leírjátok, a párod is látni fogja, hogy elfolyik a pénz... Itt is egy kicsi, ott is egy kicsi, stb... Szembesülnie kell azzal, hogy feleslegesen költ egyes dolgokra, hogy xy dolgon lehetne spórolni és hogy véges a pénzetek.
Valamint nyissatok takarékszámlát, akár külön-külön egyet, ahova minden hónapban x összeget utaltok vésztartaléknak, mert bárki bármikor elvesztheti a munkahelyét, vagy bármikor becsúszhat egy nagyobb kiadás, amikor kelleni fog! Szóval tessék szépen megbeszélni a jövőképeteket és azt, hogy ez a mértékű költekezés csak hátráltat titeket, nincs megtakarításotok, stb.
Párommal működik a közös kassza,hasonlóak vagyunk,nem költünk felesleges dolgokra nassolnivalón kivül,így jut nyaralásra,egyéb apróságra,ami ugyan luxusnak számít,de nem felesleges.
De az exemmel ugyanugy voltunk,ahogy ti,részben erre ment rá a kapcsolatunk.Én simán megeszem a főzeléket,leveseket,tésztákat,neki csak húst hússal lehetett,reggelire csak útközben duplaáron vett péksütim,fél literes kóla napi2,minden este túlfolyóig teleengedett kád viz (és abban 10 perc fürdés csupán),szgépbe mindenféle kütyü és még sorolhatnám.De a nekem kellő krémek(szintén ekcéma,így nem kell részleteznem) már drágák voltak szerinte,minek az,miért nem jó a 100as boltban kapható.
Ami kiverte a biztositékot: fogamzásgátlót szedek,9ezer a 3 havi.Valami haverjának a nője olyat szedett amiből 3 havi csak 3 ezer.Háziorvossal iratni akart nekem olyat,jó az is cimmal,minden vizsgálat nélkül,igy több maradt volna az ő hülyeségeire.Gyógyszer mai napig a drágább,pasi repült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!