Te milyen csaladban nöttél fel mire tanítottak milyen sürün mosakodj és válts ruhát, moss fogat? Milyen sürün csereltétek az ágynemüt? És ezeket a szokásokat mikor megházasodtál megtartottad?
Én röviden szólva szörnyű családban nőttem fel. Amit ott láttam, annak semmiféle hasznát nem vettem, ezért azok a "szabályok", amelyek ott voltak érvényesek, rám nem hatnak, és nem is hatottak soha. Nagyon korán megtanultam, hogy a rossz és élhetetlen szabályokat át kell írni, és a saját szabályaimnak megfelelően kell élnem.
Akkor is át kell írni, ha hisztiznek, ha ordítoznak, ha ütnek-vernek, ha mindenáron meg akarnak törni, hogy olyanná legyek, mint ők. Nem sikerült nekik, szerencsére. Gyémántkemény csaj vagyok. :)
Ezért nem is kérdés, hogy a saját szabályaim szerint élek, mosok fogat, cserélek ágyneműt stb. A házasságomban is ezek a szabályok érvényesek, és ezek a szabályok egyeznek a férjem - szintén átírt - saját szabályrendszerével. (nagyon kevés szabályunk van egyébként, az is kellően rugalmas, ha kell)
Mosakodás reggelente (az arcmosás vízzel is, toniccal is) és alul minden nagydolog után. :) Fogmosás napi kétszer, vagy háromszor. Fürdés általában esténként, hacsak napközben nem koszolódtam nagyon össze, hajmosás változó, általában heti 2 alkalom. Alsóneműcsere naponta kétszer, reggel este, melltartó ha nem izzadok bele úgy 2 naponta, zokni naponta, nadrág, pulcsi 2-3 naponta (pulcsi inkább 2), a szekrénybe viszont semmit nem rakok vissza, ami már volt rajtam. ágyneműcsere kb. 2 hetente.
Megtartottam a szokásokat, de nincsenek szigorú szabályaim.
Mosakodás:
- reggel arcmosás, fürdés/zuhany napi egyszer, de nyáron az se árt, ha kétszer
- wc után kézmosás, főzés előtt kézmosás, stb.
Ruhaváltás: alsónemű, zokni, felső minden nap. Farmer, nadrág maradhat pár napig, pulóver, kabát amíg nem koszos.
Fogmosás: általános iskolás koromban (12 éves koromig) napi 3x, ebédszünetekben is, később napi 2x, reggel-este
Ágynemű: havonta
Természetesen megtartottam ezeket a szokásokat!
Fürdés: napi egyszer, nyáron olykor kettő, de abból az egyik inkább csak lötykölés. A bőrgyógyászom szerint a bőrgombám a túlzott tisztálkodás miatt jött elő, ami nem egészséges már, így a napi 2-3 zuhanyt elhagytam, pedig imádtam. A szüleimtől napi egy zuhanyt tanultam, az viszont elhagyhatatlan volt esténként.
Fogmosás: napi 2-szer
Reggeli mosakodás szintén kihagyhatatlan volt.
Kézmosás minden wc használat után, étkezések előtt és suliból hazaérve.
Hajmosás heti kétszer.
Fehérnemű csere naponta, melltartó maradhat 2-3 napig, ha nem izzadok nagyon. Póló szintén maradhat 2 napig, ha nem izzadok bele, nadrágot 3 naponta cserélek.
Törölköző mosás úgy két hetente van, ágynemű csere havonta, mivel mindig tisztán feküdtünk bele. Kivétel csak akkor volt, ha betegen nyomtuk pár napig az ágyat.
Anyu amúgysem volt egy idegbajos anyuka, ha pár napig szaladt a háztartás, akkor szaladt, senkit nem érdekelt.
Nagyjából minden szokást viszek tovább.
Tusolás: minden este
Hajmosás: minden este
Arcmosás: reggel, este, lemosó + tonik
Fogmosás: reggel, este
Zokni, bugyi: napi csere
Póló, felső: napi csere
Nadrág, szoknya: 3-4 napi csere
Ágynemű: 3-4 hét így télen, allergiaszezonban gyakrabban
fürdés : minden nap legalább egyszer nyáron akár többször is zuhany
kézmosás : sokszor nem számolom wc után evés előtt hazaéréskor stb....
fogmosás :este mindképpen napközben ha olyan van és van rá időm ebéd után
hajmosás ahogy szükséges, kb 3-4 naponta, télen ritkábban nyáron sűrűbben
ágynemű : havonta
ruha : fehérnemű naponta, felsőruházat változó : ált egyszerre több ruhát hordok pl otthoni melegítő, melós ruha, elmenős ruha,
párkapcsolatban is tartom ezeket
a gyerekeket a párom napi 3x fogat mosat velük sajna az iskolás már csak 2x az ovis még 3x
Nálunk nem volt alap követelmény, hogy minden nap fürödjünk. Elég volt 2 naponta is. Mióta van párom váltottam a napira.A hajmosás meg 2-3 alkalom 1 héten. A ruhaváltásnál a zokni, bugyi, nyáron a pólók, toppok napi mosásba vannak. A felsők, nadrágok sztem ha nem piszkosak,no meg ha nem izzadtam bele 3-5 napig is jók. És a szekrénybe én se teszek vissza semmit.
A fogmosás napi 2 x, gyerekkorba ritkábban sajnos. :( Erre a saját gyyerekeimet nagyon rá fogom nevelni.
Az ágynemű 5-6 hét általába télen, nyáron lehet sűrűbben. De mivel este fürdünk, napközbe nem fekszünk rá, meg van rajta ágytakaró olyan nagyon piszkos nem lehet.
Törölköző nálunk is hetente van és volt is mosva. Kivétel a konyhai kéztörlő, ill. a fürdőbe a lábtörlő. :)
Én még itthon élek a szüleimnél, de már felnőtt vagyok, érik a különköltözés, és biztos, hogy akkor is meg fogom tartani ezeket a szokásokat.
Mosakodás: minden este fürdök, nyáron előfordul, hogy napközben is letusolok többször. Ezután mindig gondosan testápolózok (mániám a gyűjtésük). Az arcmosás nálam több fázisú, mivel sminkelek napi szinten, ezért alaposnak kell lennem. A reggeli arctisztítás lazább, csak jéghideg vizet és tonikot használok hozzá.
Fogmosás: egy nap minimum kétszer fogat mosok. Reggel az első utam oda vezet, és képtelen vagyok úgy elaludni, hogy ne fogkrém és szájvíz íz lenne a számban. Szájvizet is használom reggel-este. Ha az esti fogmosás után esetleg még eszek valamit, akkor mégegyszer megmosom a fogam. Illetve ha valamilyen ételtől rossz íz marad a számban, akkor napközben is fogat mosok. Volt már, hogy egy nap 5-ször mostam fogat.
Ruha váltás: bugyit és zoknit egy nap kétszer cserélek. Amit az esti fürdés után felveszek, azt reggel leveszem, és tiszta fehérneműben indítom a napot. Melltartókat maximum kétszer veszem fel mosás nélkül. Nadrágot is maximum kétszer, de annyi van, hogy ha egy hónapig minden nap más nadrág lenne rajtam, akkor sem kéne mosni. Ingeket, blúzokat, topokat, pólókat nem veszek fel kétszer egymás után, még akkor sem, ha itthon volt rajtam, és egész nap semmit nem csináltam, és nem is izzadtam bele. Ha már nincs frissen mosott, öblítős illata, akkor én már nem veszem fel. És egy egész napos hordás után ez az illat (nálunk legalábbis) elillan, ezért mehet vissza a mosásba, hogy újból illatozzon.
Ágynemű: maximum egy hónapig vannak felhúzva mosás nélkül, de ez tényleg nagyon max. Nyáron, mikor éjszaka is melegebb van (bár van légkondi a házban, de azért más az ember hőérzete, jobban izzad éjjel is), akkor van, hogy kéthetente, hetente is cseréljük. Ha én úgy kelek reggel, hogy szakad rólam a víz, akkor tudom, hogy az ágyneműm is átvette ezt, lehúzom, és megy a szennyesbe. A pizsi is ide tartozik valamilyen szinten: vannak pizsama szettjeim, de vannak sima nadrág-póló kombók, ezeket is max. két alkalommal veszem fel ilyenkor télen, aztán mennek mosásba.
Én ezt szoktam meg. Mi szeretjük ha tiszták és illatosak vagyunk, pont úgy, mint a környezetünk, ahol élünk. Én már nem tudnám másként elképzelni ezt. Azt, hogy félévente egyszer legyen pl. ágynemű csere. 1-2 hónap után bele sem tudnék feküdni az ágyamba úgy, mert a hideg is rázna a gondolatától. Van barátom, elég régóta együtt vagyunk, szeretnénk a későbbiekben összeköltözni, és szerencsére náluk is ezt látom, hogy ez az alapvető. Rendszeres tisztálkodás, takarítás, mosás. Ő sem vesz fel kétszer egymás után ruhát, még pulcsit sem, bár ő izzadós típus, értelemszerűen amibe egyszer beleizzadt, nem veszi fel mégegyszer. Ez sajnos sokaknál nem értelemszerű, ha azt a sok büdös embert vesszük példának a BKV-n. Nem lesz gond házasság után betartani ezeket, illetve a gyerekeimet erre nevelni. A gyerek azt szokja meg, amit lát. Ha ő azt látja, hogy havonta ágynemű mosás van, és minden nap tiszta ruha, akkor nem fog ez ellen tüntetni, hogy márpedig ő nem akar tiszta ágyban aludni és tiszta ruhát felvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!