Mivel lehet rávenni az újdonsült anyákat hogy lazítsanak? Egy férj
Mivel úgy gondolom többségben nők vannak ezen az oldalon, lehetséges sok az anyuka is, itt kérdezném meg mit tehetek, mert a feleségem már kezd bedilizni, tőle én is :)
4 hónapos a kislányunk, állítólag jó baba amúgy (tapasztaltak szerint), de azért jó lenne mellette néha lazítani. A feleségemet azonban nehéz rávenni. Szeretném ha néha elmennék valahová gyerek nélkül (elég ha havonta 1-2szer). A nagyik is sorban állnának a kicsiért.
A másik rendmániája. Ha valamit nem tud megcsinálni, akkor addig van fent míg nem végez. Hiába mondom, hogy pihenjen, hagyja. Próbálok segíteni is, de az meg sosem jó, mindig "összecsapok mindent" Ez eddig is problémája volt, úgyhogy kényelmeskedtem, ráhagytam a házimunkát, csak mosogattam illetve porszívóztam, amit nem tudok elrontani... De most szeretnék többet segíteni.
Én úgy vagyok vele, hogy inkább egy nyugodt, bájos feleség/anya mint csillogó ablakok, de ezt nem érti. Általában későn érek haza. (Most is mennék, de várnom kell valakit) Szóval nem tudom mindig azt mondani, hogy menjen sétálni vagy bárhová a barátnőkkel. De ha mondom, akkor sem megy.
Ne kérdezd meg előtte a nejed, hanem egyeztess a nagyikkal időpontot és szervezz pl. egy welness-hétvégét. Előtte néhány nappal szólj a feleségednek, hogy mentek.
Ha így folytatja, be fog csavarodni rendesen úgy, hogy közben észre sem veszi.
Ez csak egy példa volt, csinálhattok bármi mást is.
Vagy fizesd be egy masszázsra és amíg ő ott van, te otthon készíts valami meglepit neki (várd gyertyafényes vacsival vagy csak simán rendelj valami kaját, egyetek, utána nézzetek meg egy filmet összebújva)
De a hétköznapokban is spontán öleld át néha csak úgy, puszild meg, simogasd meg.
Én még nem vagyok anya, de ezek a dolgok mindenkinek jól esnek.
1. voltam.
Ezt így mond el neki kerek perec. Én is ilyen voltam, mint a feleséged. Ha a hátam mögött szerveznél valamit, az nem jön ki jól. Szerintem...
A feleséged (mint ahogy én is) szeret mindent jól megcsinálni, még akkor is ha nem alszik-eszik-pihen. Az én férjem leültetett és azt mondta, hogy pihennem kell, fogad inkább takarítónőt, de nem nézi végig, hogy leépülök. Elgondolkoztam rajta, beláttam. Az elején volt takarítónőnk, heti 1szer, nagy segítség volt. Nagyobb, mint egy wellness hétvége :)
Hát én nem voltam olyan mint a feleséged :) de azért pár tanács:
Ha inkább rendet tenne minthogy veled/veletek van akkor vagy játssz, gügyögj a kicsivel, dicsérgesd, vond be a feleséged. Szerintem inkább odafekszik hozzátok.
Ha a kicsi már alszik akkor meg csábítgasd, vagy csak ölelgesd.
Mond meg neki, hogy legalább havonta egyszer egy estét töltsetek együtt, de ha két nagyi is vállalkozik a gyerekre, lehet kettőt is. Fejtsd ki, hogy ez neked mennyire fontos, mennyire hiányzik.
Sajnos ma sok anyuka nem képes elszakadni a gyerekétől. Azt hiszi, hogy állandóan mellette kel lennie. Pedig ezzel csak árt a gyerekének. Nagyon anyás lesz, és nehezebben szokik majd be a közösségbe. Nehezen lesz önálló is.
Próbáld meg értetni vele, hogy neki is szüksége van a pihenésre.
szerintem itt nem az a probléma, hogy az anyuka nem foglalkozik a gyerekkel, hanem az, hogy mindent ő akar csinálni. én is ismerek nem egy ilyen nőt, akik semmit nem engednek meg a férjüknek, azt se hogy elmosogasson vagy felporszívózzon, mert mi van, ha nem csinálja jól? az a biztonságos, ha az anya a saját kezébe veszi a dolgokat.
a másik lehetőség, hogy nem jön be neki az anyaság, és tudat alatt ezt ezzel kompenzálja, vagyis inkább takarít, főz, egyszóval "pörög" és el van foglalva, mint hogy veled meg a gyerekkel legyen.
tehát én ezt kicsit mélyebb, belső konfliktusnak érzem, és nem hiszem, hogy egy egyszeri wellnesshétvége megoldaná. inkább ülj le vele beszélni.
Szerintem a feleséged legbelül bizonytalan, nem érzi hogy jó anya lenne (talán mert nincs sok tapasztalata ebben), ezért hajtja szét magát ha kell, nehogy bárki is megszólja őt. Ülj le vele és mondd el neki hogy milyen hihetetlen sokat tesz értetek (többet mint a legtöbb családanya!) és hogy a többi ember véleménye nem számít.
És persze csináljatok gyerekmentes programokat is időnként mert ha ez így megy akkor ti ketten fogtok elhidegülni egymástól és az a gyereknek se lenne jó. (Még szerencsések is vagytok hogy a nagyszülőkre számíthattok, sok hasonló kérdés van ahol mennének apa is anya is de nincs kire bízni a gyereket)
Korai!
4 hónapos korában még semmi pénzért nem bíztam volna másra a gyereket.
Légy türelmes!
Nálam a gyerek egyéves korában jött el a váltás, akkortól tudtam jobban elszakadni tőle.
Egyébként szoptat az anyuka? Ha igen, akkor nem olyan könnyű egyébként se másra bízni. Tápszeres babát más is ugyanúgy meg tud etetni, anyatejest viszont nem.
A takarítás... na ebben nem tudok tanácsot adni. Én örülök, ha rálőcsölhetem másra a házimunkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!