Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan tudnám megértetni...

Hogyan tudnám megértetni vele, hogy kevesebbett kellene magára költenie és kicsit többet a közös dolgokra?

Figyelt kérdés

A párom havi szinten elég sokat költ magára és a szüleire, bár az utóbbival még 10 évig nem tud mit kezdeni. Néhány éve a kérésem ellenére felvett egy hitelt a szüleinek, akik persze azt az előre megbeszéltekkel ellentétben nem fizetik, ezen kívül fizeti még egy régi személyi hitelét is. Cigarettára is sokat költ, mert napi másfél dobozzal elszív és havi 1 karton sör is elfogy. Mindezek mellé még jön a rendelt kaják és a haveri sörözések költsége. Közös kasszán vagyunk, így ő nagyjából 40000 Ft-ot ad be a közösbe. Mikor megmondtam neki, hogy egy kicsit vegyen vissza, még ő sértődött meg, hogy én mindent sajnálok tőle.

Már próbáltam tételesen vezetni mire mennyi megy el, de ezzel sem értem el semmit

2012. dec. 17. 06:59
 1/8 anonim ***** válasza:
27%
Nem tudtok megélni abból, amit a közösbe ad?
2012. dec. 17. 07:36
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Itt a fő probléma az ami nagyon sokaknál még, hogy ez nem igazi közös kassza, hiszen csak a rezsiköltségekre terjed ki. A párod úgy gondolja, hogy ami a számlákon és ételen felül marad a fizetéséből, az csak az övé, és bátran felélheti. Megfigyeltem, hogy a "kocsmás", és egyéb erősen sörös férfiak körében még fokozottabb az "én fizetésem, én költöm el" felfogás, hiszen a világért nem akarna lemondani erről a csodás "hobbiról" azért, hogy esetleg legyen pénz egy felújításra vagy egyéb nagyobb összeget és spórolást igénylő feladatra.

A párod egy gyerek, aki egyáltalán nem úgy gondolkodik a párkapcsolatról, mint te. Előbb szórakozni akar, a család ráér később. Ha elmondod neki, hogy milyen terveid vannak és milyen áldozatot kell ezekért hoznotok, veszélyben fogja érezni a játékait és sértődöttségbe vonul.

Mit lehet tenni ilyenkor? Ismerőseim közül a hasonló kaliberű férfival élők jelentős része abszolút meghúzódó személyiség, akik hosszú távon is elviselik ezt, vagy inkább beletörődnek, mert a nők egy része szereti ha irányítják, különben nem választanának ilyen párt.

A többieknek pedig hosszabb időbe telt olyan kompromisszumot kialakítani, ami mindenkinek jó.

A legnagyobb baj az, hogy ez az egész nem volt megbeszélve már idejekorán, ma pedig már lázadni fog a korlátozások ellen, mert túl sokáig volt felelőtlen szabadság. Ez a hitel számomra már önmagában olyan tényező lenne, ami miatt átgondolnám a kapcsolatot, mert az a másik felet is vastagon érinti. Értsd úgy, hogy azt te is fizeted, ahogy a sörét és cigijét is.

Diplomatikusan de határozottan meg kell neki mondani, hogy a szüleivel rendezze a hitelük ügyét, a sörözéseknek nem kell leállnia de erősen csökkennie, és a bagóról sem ártana lassan leszokni.

Ilyenkor a gyerek mentalitás fog előjönni, miszerint visszatámad: "Te miről fogsz lemondani?"

Tehát mielőtt ebbe belevágsz, neked is fel kell adnod valamit, ez így fair és így leszereled a támadást.

Kemény harcok elé nézel, de ha kitartó vagy és őt érdekli ez a kapcsolat, változtatni fog.

És még annyit: ez nem közös kassza, tehát azt is meg kell beszélni, hogy a közös jövőre milyen pénzügyi terveitek vannak, mert ez a jelenlegi nem vezet sehová.

2012. dec. 17. 07:43
 3/8 A kérdező kommentje:

Nem, sajnos nem jövünk ki abból a pénzből. Nem éhezünk ugyan és a számlák is be vannak fizetve, de előrébb nem jutunk.

Közös bankszámlánk van, erről vonnak mindent (hitel, számlák), így nem is látja, hogy a fizetése mennyire elég, ráadásul úgy van vele, hogy én úgyis megoldok mindent. Mivel az elején megbeszéltük, hogy én osztom be a pénzt, az én hibámnak véli, hogy nem tudunk spórolni. Nem mindig volt ilyen. Csak azóta van ez a probléma mióta jobban fizető munkája lett. Azóta viszont végképp elfelejtette beosztani a pénzt. A közös tervek megvannak, de nem látja be, hogy így semmi nem lesz belőlük.

Én már sajnos nem tudok miről lemondani, mert már lemondtam amiről lehetett.

2012. dec. 17. 07:58
 4/8 anonim ***** válasza:
97%

Atyaúristen! Minha évekkel ezelőtti önmagamat látnám! Menekülj!!!

Ugyanebben a cipőben éltem évekig, párom hitelt vett fel a szüleinek, azon vettem észre magam, hogy szinte már én tartok el mindenkit, annyi különbség, hogy ő nem járt sörözni, meg nem cigizett, de a márkás cuccokat nem tudta leadni, miközben én már rongyokban jártam szinte nő léttemre.

Én is odaadnám az utolsót is ha a szüleimről lenne szó, de(!) nem minden áron!

Hallgass rám, lépj ki ebből. Én megtettem, és nem bántam meg. Az exem már rég másik kapcsolatban él, de ők sem jutnak ötről a hatra. Életem legjobb döntése volt, hogy elhagytam. Szerelemből nem lehet megélni.

2012. dec. 17. 08:33
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Én is a közös kassza híve vagyok, de ez tényleg nem az.

Ha még nincs gyerek, szedjétek külön a pénzeteket. Kegyetek ténylegesen külön.

A rezsinek és a kajának adja oda a felét, a többivel meg azt csinál, amit akar. Akkor majd meglátja mi marad cigire és sörre, mire a rezsi és a kaja után még kifizeti a hiteleit is.

Ha megjött az esze, majd megint össze teszitek amitek van.

Tudom, nagy herce-hurca a banknál a közös számla miatt, de próbálld meg megoldani. Mert ha elfajulnak a dolgok és szétmentek, még annyi pénzed sem lesz, hogy külön menj tőle.

2012. dec. 17. 09:40
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó nagyon jól mondja.

Nem is értem, minek csináltatok ilyen szinten közös kasszát. Legyen egy közös bankszámla, ahova mindenki a kaja-és rezsipénz felét elutalja (mondjuk felfelé kerekítve), de a fizu önmagában mindenkinek a saját számlájára érkezzen. Egyezz meg, hogy rendszeres átutalási megbízást csinál a párod, ne ilyen "majd utalok" rendszer legyen. Hanem amint lehet kerüljön a rezsipénz a közös számlára (különben elkölti). Csináljátok úgy (azt hiszem lehet ilyet kérni a szerződéskötéskor), hogy egyikőtök a másik nélkül ne tudjon róla felvenni pénzt. A hozzá tartozó bankkártya meg legyen nálad. Nos innentől természetesen a te felelősséged, hogy mindig elég kaja legyen, és a számlák is rendezve legyenek. Valamint, hogy ezeken kívül másra SEMMI ESETRE se költs abból a pénzből. Ha marad hó végén valamennyi, annál jobb, lesz ott is kis tartalék.

A többi kötelezettségét a párodnak irányítsátok át a saját számlájára. Aztán majd tényleg kiderül, mennyi elsörözni, cigizni, bulizin való pénze marad.

Természetesen nem kell, hogy örökre így maradjon. Jobb esetben rájön, hogy ez így tényleg nem jó, és hajlandó lesz kompromisszumokra.

Mert 180 fokos fordulatot egyik napról a másikra te sem várhatsz el tőle.

Ami reális lehet, szerintem:

- ha már elmegy iszogatni a haverokkal, akkor a havi 1 karton sör felesleges. Otthon ne igyon, elég lesz a haverokkal.

- Rendelt kaják? Ezt hogy érted? Mert ha nem főzöl, akkor aztán hiába várod el, hogy ne rendeljen kaját. Tanulj meg főzni (ha még nem tudsz), vannak szuper jó műanyag tárolóedények, amiben másnap vihet ebédet a párod az előző napi vacsorából. Ezen elképesztően sokat lehet spórolni.

- cigi, ebben elfogult vagyok, mert én is dohányzom. De lehet költséget csökkenteni, akár felére is. Álljon át arra, hogy tölti saját magának a cigit. Feleannyiba kerül egy doboz ha töltöd, mint ha megveszed a boltban. Persze az időt rá kell szánni, hogy megcsinálj előre egy dobozzal. De megéri. Én 800 Ft-ból dohányzom egy héten keresztül, és mindig van cigim. Dobozos cigiből legalább 3 doboz elfogyna hetente, az több, mint 2000 Ft. Nem mindegy.

Ezekben szerintem benne van mindkettőtök részéről a kompromisszum.

Hiszen nem azt kéred, hogy ne igyon többet sört, hanem azt, hogy legalább otthon ne. Nem rendel kaját, cserébe te több időt áldozol fel arra, hogy főtt kaját ehessen a munkahelyén. Nem azt kéred, ohgy szokjon le a cigiről, hanem csak azt, hogy váltson olcsóbb megoldásra. Remélem hallgatni fog rád, ha ezeket elmondod neki.

2012. dec. 17. 09:59
 7/8 anonim ***** válasza:

a párodnak nincs pénzügyi kultúrája. ez a legnagyobb baj.

arra kéne rávezetni, hogy első a számla, kaja, megtakarítás (!), aztán jöhet a sör, buli, cigi. a cigit én is töltöm már 2 éve, rengeteget spórolok vele, és a barátaim többségét is rávezettem már erre a megoldásra :)

be kell látnia, hogy saját magának árt a sörrel és az eszetlen költekezéssel.

vélek némi lustaságot is felfedezni, főleg a rendelt kaják miatt.

váltsatok külön kasszára. nálunk az van, és még soha nem balhéztunk a pénz miatt.

2012. dec. 17. 11:55
 8/8 anonim ***** válasza:
A külön kassza nem oldaná meg a dolgot, mert akkor is magára költené az összeget, hiszen tisztában van vele, hogy a párja majd elintézi az egyéb dolgokat. Itt nem a bankszámla közössége a lényeg, hanem az, hogy a fizetését csak a sajátjának tekinti amiből úgy él, mintha csak albérletet kellene fizetnie. Letudja a kaját és rezsit, a többit elveri. Ezt ugyanúgy megteszi a saját pénzéből is, mert a párja úgysem fogja azt mondani, hogy bosszúból ő nem fizeti be a számlákat. Egy ilyen típusú embernél csak az ultimátum segíthet.
2012. dec. 17. 12:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!