Ebben az esetben mit tudunk kezdeni a párom szüleive? Kompromisszumokra nem hajlandóak, csak fenyegetőznek.
Miért nem tudtok adni nekik a ház árából, főleg, ha a ház az övék volt? Azt még értem, hogy a rezsit nem fizették. De azt nem, hogy kinek kellett volna lakbért fizetniük? Ha a párod házában laktak, akkor szemétség volt tőlük lakbért kérni!
Ha beperelik a párodat, akkor megítélik a rokontartást! Akkor is, ha ők nem dolgoznak.
Az sem mindegy, hogy mennyi idősek.
Munkaképes rokon esetén nem ítélik meg, mert nem szorul rá.
Pereskedhetnek, de akkor a perköltséget )főleg, ha elbukják) és az ügyvédi díjat is fizethetik - bár nem tudom miből tudnák.
Hagyd őket, hadd pereljenek, ez fenyegetőzés, jogilag nem sok esélyük van.
Rokontartást akkor kell fizetni, ha a szülö (vagy egyéb rokon) nem képes a kora miatt munkát keresni.
De ha egész biztosat akarsz tudni, akkor menj be az ingyenes bírósági panasznapra és ott kérdezz utána.
"Miért nem tudtok adni nekik a ház árából, főleg, ha a ház az övék volt? Azt még értem, hogy a rezsit nem fizették. De azt nem, hogy kinek kellett volna lakbért fizetniük? Ha a párod házában laktak, akkor szemétség volt tőlük lakbért kérni! "
Igaz, hogy én nem ismerem az adott helyzetet, viszont feltételezhetöen NEM a szülöké volt a ház, hanem a fiataloké.
Gondolom, lakbért azért kértek, mert nekik meg ebböl a kölcsönt kellett törleszteni és akkor igenis jogos volt, hogy a szülöknek is kellene fizetni.
Most, hogy a szülök miatt elúszik a házuk, nem ök a szemetek, hanem a szülök, föként hogy még most sem akarnak elmenni dolgozni, hanem a gyereken akarnak élösködni.
Az nem rokontartás, hanem szülőtartás, mértéke 10-30.000 Ft szokott lenni annak tükrében, hogy az eltartó nevel -e gyereket, mennyi a jövedelme, milyen anyagi terhei vannak. Ha az eltartás veszélyezteti az eltartó megélhetését, akkor mentesül a fizetés alól. Nem ítél meg tartást a bíró akkor ha a szülő méltatlan arra, tehát van megfelelő (eltitkolt, de bizonyítható) jövedelme, munkaképes, de munkaügyi irodában nem regisztrált, önhibájából nem keres munkát.
Ha az etikai szempontokat nézzük, a szülők felnevelték a párodat és ez azért számít. A körülmények ismerete nélkül is általános erkölcsi törvény az, hogy aki felnevelt az életbe, annak én is segítek ha nehéz helyzetbe kerül öregkorára, akkor is ha nem volt mintaszülő.
A lényeg pedig az, hogy ebből a 10-20.000 forintból nem fognak megélni a szüleid 1 hétig sem, tehát el fognak menni dolgozni ha tetszik, ha nem.
A ház a nagypapámé volt és 50-50%-ban anyukámra és rám hagyta. Eredetileg csak néhány hónapra jöttek volna oda lakni a párom szülei, amíg munkát és albérletet találnak Budapesten (addig vidéken voltak albérletben) mi meg vevőt a házra. A lakbér jelképes 5000Ft lett volna havonta, de a rezsit sem fizették. Így telt el lassacskán 1,5 év.
Mi a párommal és a gyerekekkel a szüleimnél lakunk, itt építkezünk (beépítjük a tetőteret). A házért kapott pénzből be tudjuk fejezni az építkezést és vissza tudjuk fizetni a hitelt, amit anyukámék vettek fel nekünk az építkezésre. Anyukámék pedig a részükből felújítják a saját lakrészüket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!