Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért akarják rákényszeríteni...

Miért akarják rákényszeríteni a szülők gyermekeikre saját vágyaikat, álmaikat? Engem is olyan pálya felé terelgettek, amiben nem voltam boldog. Most ebből próbálok kitörni. (F/22)

Figyelt kérdés
2012. nov. 25. 16:41
 1/4 anonim ***** válasza:
94%
magukat akarják reprodukálni, újra élni a fiatalságot.
2012. nov. 25. 16:44
 2/4 anonim ***** válasza:
87%
Sokan pusztán jót akarnak.. Elképzelik, hogy lenne a legjobb a gyereküknek és arra próbálják rávenni, még akkor is, ha a valóságban azért nem működőképes, amit gondolnak.. Nem feltétlenül önzésből cselekszi mindenki ezt..A gimnázium után utáltam a helyzetet, amibe belekényszerítettek. Nem is akartam tovább tanulni,de rávettek.. Kinéztem egy szakot közölték, hogy szinte akármit választhatok csak azt ne.. Majd ugyanígy a következő 4 választásommal.. Végül arra iratkoztam be, amit ők akartak.. Pont most végzem. Egészen megkedveltem és úgy néz ki jól is jártam a választással és még sosincs késő azon gondolkodni, hogy valamelyik "álom szakomat" elvégzem levelezőn.. Nem tudok haragudni a szüleimre ezért. Ha lenne gyerekem pl és emo-s akarna lenni vagy tarajat akarna hordani megpróbálnám őt is lebeszélni és jó irányba terelgetni. Ugyanígy, ha tudom olyat szeretne tanulni, aminek lehet semmi hasznát nem veszi, nem tudna vele boldogulni később, megpróbálnám lebeszélni, másfelé terelni.. Nem magam miatt.. Miatta.. Néha főleg gimnázium után az ember felszabadul, hogy vége a "szenvedésnek", érettséginek és akkor most enyém a világ és majd az egyetemen azt tanulok, amit csak akarok és mekkora buli lesz.. Kicsit elfelejtenek előre, jobban gondolkodni. Persze mindezek ellenére én is azt mondom, nem szabad semmire sem kényszeríteni az embert, de a segítséggel, tanácsokkal, ötletekkel nem hiszem, hogy rosszat tesznek.. Kevesebb az a szülő, aki a saját álmát akarja újraélni, inkább csak segíteni, jót akarnak.. Csak az ember fia/lánya hajlamos ezt irányításnak, rosszul felfogni.. Az ember már csak ilyen természet.. Jobban szereti a rosszat látni másban.. 23/L
2012. nov. 25. 16:59
 3/4 anonim ***** válasza:
75%

Úgy gondolom az is benne van a pakliban, hogy a mai fiatalok túlnyomó része éretlen, csak a mának él és nem törődik azzal, hogy mi lesz a jövőben.

A példa lehetne az én fiam. Szülőként nagyon jól átláttam, hogy abba az általános iskolába marad amiben tanult akkor bizony romlani fog a tanulmányi átlaga is és ezzel együtt az esély hogy valami jó iskolába járhasson 8. után.

Amikor megkérdeztük a továbbtanulásával kapcsolatban ő annyit mondott, hogy maradni szeretni az akkori iskolájába és különben is tanulni sem szeretne. Végül nem az ő akarata érvényesült, hanem amit mi elgondoltunk. A 7. osztályt a megyénk egyik legjobb fiú gimnáziumába kezdte, hullámzó jegyekkel és ráadásul kötelező kollégiumi elhelyezéssel. a közvetlen környezettől is és a gyerektől is kaptunk hideget-meleget. Első félévet megszenvedte és lám 10. évfolyamra csak beért a gyerek. Nem mondom néha panaszkodik a kolesz miatt, de azóta megbékélt a helyzettel. Mi szülők egyfolytában nyúzzuk őt, hogy minél jobb jegyei lehessen és már most a céljai között legyen a tovább tanulás. Sajnos ha bele gondolok, hogy mi az a szakma amit érdemes lenne neki ma kitanulni, akkor sűrű homályba tapogatózok. Ahogy ő neki sincs fogalma arról, hogy merre tovább. Valamit meg csak kell neki tanulni, mert egy sima érettségivel még egy gyárban sem tud majd elhelyezkedni.

A mai világra meg különösen jellemző, hogy gyorsan változnak azok a szakmák akire van kereslet. Munkahely után is vadászni kell. Hány huszonéves a szülők nyakán él , mert kilátástalan a megélhetésük a jelenlegi gazdasági válság miatt.

Én csak az tudom, ha nem érzed jól magad a jelenlegi helyzetedben kedves kérdező, akkor igen is próbálj meg kitörni ebből. Viszont ne hibáztasd a szüleidet, mert ők biztos vagyok benne hogy a javadat akarják.

2012. nov. 25. 17:05
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Próbálok változtatni az életemen, más szakmát tanulni, talán még nem késő.
2012. nov. 26. 10:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!