Szeretném meghittebbé tenni a karácsonyt a családommal! De hogyan?
Nálunk a karácsony már sokkal korábban kezdődik, mint dec. 24. Évek óta szegények vagyunk, bizony volt, h alig volt pénz kajára is. Vhogy mégis volt mindig fánk, kaja és pici ajándék is mindig. Ami fontos, h mindig megterveztük. Bevásároltunk - amennyit tudtunk. Már sokmindent előző napokban elkészítettünk (amit lehetett). 24-én felállítottuk a fát, feldíszítettük. Ha az unokaöcsémékkel voltunk együtt, akkor ők, ha nélkülük, akkor általában én. Nekem a párom nagyon jól főz, így nagyrészt ő főzi meg a menüt, én pedig sütök. Együtt a konyhában, kóstolunk, segítünk egymásnak - ez már 'a karácsony'. A halászlé minden évben kint készül bográcsban (a hal horgászásból fagyasztóban vár már ilyenkor), paszírozzuk - 'ez már a karácsony'. Közben megy a tv, benne Télapu, Reszkessetek betörők, Bethoven, ilyenek - 'ez már a karácsony'.
Este 6-7 óra körül mindenki megfürdik, megterítünk szépen, felöltözünk szép ruhába, karácsonyi zene (pár éve készítettem egy cd-t), csillagszóró, gyertya, vacsi, ajándékozás. És utána dumcsi, játék, tv, majd éjféli mise. Évek óta. Akár ketten vagyunk a párommal, akár anyósékkal, unokaöcsémékkel. Hasonlóképpen zajlott ez otthon, gyerekkoromban anyáékkal is. Szerintem ez így elég meghitt. Ha nem így lenne, akkor ugyanolyan lenne, mint bármelyik nap. Én szeretem a karácsonyt. Pedig sosincs pénzünk. Most sem lesz, szerintem minimális ajándékra sem. (Gyermekünk nincs, párom testvérének gyermekei vannak velünk valamikor, meg anyósom.)
Ennyi.
34/N
mi karácsonyi zenét szoktunk hallgatni, amikor fát díszítünk. vannak pop-os zenék is, meg komolyabbak is - you tube-on is biztos van egy csomó playlist.
sztem se kell ügyet csinálni abból, hogy milyen a fa. ha a többiek problémáznak hagyd rájuk és örömmel. légy nagylelkű, hogy most legyen olyan a fa, amilyet ők akarnak:) én még kibékíteni sem akarnám őket.
még eszembe jutott az, hogy mindenki írhatna egy cetlire 1-2 dolgot, hogy a másikban mit szeret a legjobban. ezt bedobhatnátok egy kalapba és együtt felolvasnátok a fa díszítés után.
De leírom szívesen:
Nálunk is már december elejétől elkezdődik a karácsonyi időszak. Agyalok,hogy kinek,,mit, sokszor saját készítésűt,vagy valami szívhez szólót,nem feltétlenül kell nagy ajándék. Advent első vasárnapjára elkészül a koszorú,amit minden vasárnap meggyújtunk,ezzel várva az év legszebb ünnepét. A lakást is kidekoráljuk,ezt is már hetekkel előtte tervezgetem,próbálom beszerezni az egyszerű,de szép díszeket.
Megtervezzük a menüt,amit a párommal együtt készítünk el. Megvesszük a fát,berakjuk,együtt feldíszítjük,közben karácsonyi zene szól (szintén youtube,illetve onnan leszedett albumok),sokat bevetünk,hitetetlen meghitt hangulata van. 24-én este a nagymamámnál vagyunk a szüleimmel együtt,ez már bevett szokás. Nagymamám megkondítja a csengőjét,mellyel jelzi, "megjött a Jézuska". Énekelünk (csillagszóróval,igen),ajándékozunk majd egy nagyot vacsorázunk. Közben végig hangulatos zene szól,beszélgetünk,este pedig elindulunk az éjféli misére. GYALOG! Útközben számolgatjuk,hogy hány ház ablakán belesve látható a karácsonyfa és gyönyörködünk!
Imádom a karácsonyt,az év legszebb ünnepe!!! :)
nálunk egyházi ünnep, ajándék nincs,
a fát vagy 2 nappal előbb, vagy egy nappal később díszítjük - oly mindegy.
A legfőbb a nyugalmunk megtartása, a magunkban elcsendesedés, persze, ősökre emlékezés is, és az ünnep lényegére koncentrálás.
Hosszú évekig máshogy volt, de nem sok teteje volt.
Egymásnak örülünk, rajtunk nem gazdagodnak a kereskedők, nem vesszük sok pénzért utolsó pillantban a gagyit még a "főnök unakatestvérének a feleségének"...
Nagyon szép ünnepeink szoktak lenni. Zenével, mézesillattal ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!