Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kinek van igaza? (Házimunka)

Kinek van igaza? (Házimunka)

Figyelt kérdés

Szeretnélek megkérni benneteket, hogy őszintén mondjátok el ti hogy látjátok kívülről ezt az egészet.

Párommal egy háztartásban élünk, kicsivel több mint egy éve. Most már csak ketten lakunk abban a házban (családi, kertes ház) én dolgozok, ő otthon van. Irodai munkám van tehát nem vagyok hulla mire hazaérek de azért nem a lábam lógatom egész nap-emberek problémás ügyeit kell intéznem. Ő most nem dolgozik, ez év áprilisától összesen 6 hetet dolgozott külföldön azt a megkeresett pénzt félretettünk mert kelleni fog hamarosan. Kb 2 éve csak az én jövedelmemből élünk, előtte ő tanult.

A probléma nálunk a házimunka. Nem vagyok egy nagyon pedáns ember sajnos, szészórt és rendetlen vagyok. Viszont igyekszem rendet tartani ami általában úgy végződik hogy hétvégére marad és felőrlöm a saját energiám: egyszerre mosok, főzök és rendet rakok. Hétköznap inkább csak teszem egyik oldalról a másikba a ruhákat pl- minden nap főzök, de nem mindem főzés után teszek rendet van hogy csak akkor mosogatok ha már nem férek.- szóval vannak hiányosságaim elég rendesen. Páromnak többször jeleztem hogy segítségre szorulok mert egyedül nem birom. Azzal vágott vissza hogy azért nem segít mert sz*r háziasszony vagyok és még sosem látott ilyen embert aki ennyire rosszul végzi a háztartási teendőket. Azért nem hajlandó sgíteni mert ez az én problémám hogy nem birok ennyivel és hogy ez az én dolgom. Szerettem volna megkérni hgy ha ő jobban be tudja osztani az idejét, a munkafeladatokat akkor segítsen. Szerinte én vagyok a szerencsétlen és ezzel bárki elboldogulna. Szóval szó szót követett és úgy jöttünk ki a beszélgetésből hogy minden az én hibám, és nekem kellene ezért szégyellnem magam.

Tudom hogy nem láttok bele az életembe, nem tudjátok mennyire nem vagyok hatékony a házmiunka végzésében- mielőtt összeköltöztünk otthon laktunk mindketten- de így első olvasásra tudnátok tanácsot adni? Kinek van igaza? Esetleg megoldási javaslat? Köszönöm mindenkinek.

2012. nov. 19. 09:05
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
87%

Nézd, ez a dolog nem fog változni, amíg komolyan válaszút elé nem állítod.

Ez nem normális dolog. Ha ő otthon van egész nap, akkor szerintem neki illene elpakolnia a rumlit, elmosogatnia, sőt, felemelhetné a seggét és főzhetne is magára. Én most itthon vagyok, munkát keresek, és eszembe nem jutna bármilyen házimunkát is a páromra hagyni, aki 6-kor kel és 5-kor esik haza hulla fáradtan.

A párod egy irdatlan nagy tapló, már ne is haragudj.

Ültesd le és kérdezd meg, hogy ha ez nem, akkor MICSODA z ő dolga végülis? Mert gondolom nem fúr-szerel-férfimunkázik egész nap...

Amennyiben pedig a továbbiakban sem hajlandó változtatni a hozzáállásán, nyomatékosítsd benne, hogy páros lábbal lesz kirúgva... Ne haragudj, te tényleg egy ilyen férfival akarod leélni az életedet? Nem dologzik és még lusta a házimunkára is. Mi lesz, ha pl. gyerekeitek lesznek? Hidd el, a helyzet ennél jobb nem lesz magától, csak rosszabb. Ne vegyél magadra mindent, ne légy mártír és házicseléd se. EZ ÍGY NEM NORMÁLIS, ahogy nálatok van, akármit is mond a párod! Állj ki az érveid mellett! Ha pedig ilyen apróságban nem képes változtatni a saját kényelme miatt, akkor kétlem, hogy megérdemelne!

2012. nov. 19. 09:52
 12/24 A kérdező kommentje:
Természetesen nem lesz gyerekünk amíg ez és a többi nem rendeződik. Ő jelentette ki kategorikusan hogy ha ezt nem birom csinálni akkor beled*glenék ha lenne gyerek. Ilyen segítségnyújtási és hozzállási morállal nekem se sok kedvem van vele családot alapítani. Szeretném megoldani ezt, egyenlőre azon vagyok de ha továbbra is én leszek a rossz valószínűleg feladom és engem sem fog érdekelni.
2012. nov. 19. 10:17
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

ritka bunkó a párod, az biztos..

Te dolgozol, eltartod, házimunkát végzel, és ő kritizál?

Rakd már ki a szűrét, hálátlan semmire való embernek!

Pocsékolod az idődet, energiádat, ő pedig megaláz?

Önbizalmadat lerombolja, már megtette, mivel kiírtad a kérdést,abból gondolom..

Dobd ki!

2012. nov. 19. 10:40
 14/24 Bence_ ***** válasza:
100%

Párod stílusát neked kell elviselned.

De az érvelésében nincs logika. Ok, hogy te rendetlen stb vagy és neki ezt "tűrnie" kell.

De ha így látja akkor mi a bánatos fenéért nem viszi ki a saját mosatlanját a konyhába és mosogat el? Maradjon csöndbe, pakoljon össze és szépen hagyjon téged élni.

2012. nov. 19. 11:13
 15/24 anonim ***** válasza:
52%

A párod stílusát most nem minősíteném, mert nem ez volt a kérdés, de megvan a véleményem.

Párod otthonról dolgozik? Vagy csak szimplán otthon van és nem csinál semmit?

Alapvetően amondó vagyok, hogy ha mindketten dolgoztok, akkor osszátok fel a házimunkát is. Viszont ha egyikőtök otthonról dolgozik (vagy szimplán csak otthon mereszti a fenekét), akkor az igenis vállaljon be több házimunkát. Miért? Mert én pl két órát utazok a munkahelyemre oda-vissza, aki otthonról dolgozik, az pedig ezt a két órát megspórolja.

Mi egyébként még nem lakunk együtt, párom otthon lakik és otthonról is dolgozik, ezért minden reggel ő mosogatja el a teljes család reggelizésből fennmaradt szennyesét, ez 7 embernél azért elég komoly mennyiség, de ezt ő bevállalta, mert ő nem rohan reggel.

Azért kicsit neked is össze kéne kapnod magad, nem is azért mert "kupi van" hanem azért, mert láthatóan zavar mindkettőtöket. Pl. a mosatlant otthagyni azért sem jó, mert bebüdösödik, jönnek rá a bogarak, meg aztán vakarhatod a kétnapos tányért... (Mosni én is csak hétvégén szoktam, de a levetett ruhák a szennyeskosárba kerülnek, nem szanaszét.) Hidd el, ha mindent rögtön használat után elpakolsz a helyére, az napi max fél óra, rend is lesz, és nem megy el az egész hétvégéd a takarítással/rendrakással.

24N

2012. nov. 19. 11:34
 16/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek aki eddig válaszolt, ha vannak még ötletek szívesen várom őket. Mindenkinek ment a zöld kéz.

Ő nem dolgozik most. Ettől függetlenül úgy érzi hogy ő semmiféle kupit nem csinál mert egész nap fel sem áll a gép elől, és minden ami felgyűlik az az én rendetlenségemből származik. Minden nap főztem.

2012. nov. 19. 13:49
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

A párod egész nap otthon van, te dolgozol és munka után is te csinálsz otthon mindent? És ő ugyan mit csinál egész nap? Az lenne a minimum, hogy ha főzni esetleg nem is tud, de a mosógépet, porszívót csak be tudja kapcsolni. Ha nem, mutasd meg neki. Eszem megáll. Nem értem, hogy egy ilyen emberrel hogy tudsz együtt élni. Miközben a nőktől mindenki elvárja, hogy mikor otthon van gyesen a gyerekkel, csináljon mindent otthon ő, hiszen "csak" a gyerekkel van otthon, a párod egész jól elpihenget egész nap.

Ha a szép szó nem használ és nem durrana be egy napon annyira az agyam, hogy otthagyjam, akkor megmondanám neki, hogy mostantól mindenki a saját dolgait elrendezi (amiből eszik elmossa, stb.)

2012. nov. 19. 14:03
 18/24 Bence_ ***** válasza:
100%
Párod hány éves? Gyermekkorú, hogy nem takarít? :)
2012. nov. 19. 14:12
 19/24 A kérdező kommentje:
Bármennyire is próbál engem minősíteni ezzel (elég lelkis vagyok) úgy látom valóban nem normális ami nálunk megy. Ezek után az lesz amit az egyik kommentelő írt, hogy mindenki maga után pakol. Talán én is nagyobb rendet tudok tartani. 25 évesek vagyunk mindketten.
2012. nov. 19. 14:25
 20/24 Bence_ ***** válasza:
84%

Komolyra fordítva. Meg kéne találni annak a lelki okot, hogy miért baszogat.

Nem jókedvében lesz ilyen egy ember. Valami érte amire így reagál. Belül biztos tudja, hogy ez nem megoldás. De már megszokta és így kényelmes.

Változni akkor fog ha ehhez neki lesz motivációja.Erre leginkább a szeretet alkalmas.

Valamilyen segítséget majd nézzetek.

2012. nov. 19. 14:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!