Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mért csak a gyereknek kell...

Mért csak a gyereknek kell megadni a tiszteletet a szüleinek? Nem kéne fordítva is hogy működjön?

Figyelt kérdés

Nagyon sokszor észre veszem hogy szinte mindig a gyereket teszik felelősért a családi vitákért. A szülő ordibálhat a gyerekkel lehülyézheti úgy bánhat 20 éves gyerekeivel mint az öt évesekkel. De a gyereknek tisztelnie kell és tűrnie. De ez így nem fer. A gyerek is csak ember akár 15 akár 20 éves. Neki is jár a tisztelet a megértés és a szeretett.

Én szerencsére jól kijövök anyuékkal mert kölcsönösen tiszeljük egymást. Rengetek szülő felsőbb rendűnek érzi magát mert add enni a gyerekének, mintha nem alapvető dolga lenne neki. A tisztelet mindenkinek egyformán jár vagy nem?

2009. aug. 14. 15:59
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:

tegnap 19:08 - "A szülői példáról meg annyit, hogy azzal mutat jó példát a szülő a gyerekének a tisztelet kérdésében, ahogyan tiszteli a saját szüleit."

És mi van azokkal a szülőkké vált emberekkel, akik árván nőttek fel és soha nem ismerték a szüleiket? Nem, ezzel én nem tudok egyetérteni. A tisztelet minden kapcsolat alapja úgy a családon belüli, mint az iskolai, munkahelyi, vagy bármilyen más. Az embert tisztelem a másikban, azt, aki ő maga, ha tehetséges valamiben, a tehetségét, ha ügyetlen és mégis megcsinál valamit jól, akkor a kitartását, és biztatom a további jóra. A közönség biztatja az előadót és megtiszteli a tapssal és a jegy árával, amit kifizet az előadásért, vagy éppen a hanganyag, kép, videóanyag árával, amit kifizet a mű otthoni csodálhatóságáért, az előadó pedig megtiszteli a közönséget azzal, hogy lelkiismeretesen felkészül, és megtiszteli azzal, hogy meghajol a közönség előtt. A főnök megtiszteli a beosztottat azzal, hogy normális munkakörülményeket biztosít, kifizeti..., cserébe a beosztott megtiszteli a lelkiismeretes munkával. A diák megtiszteli a tanárját azzal, hogy nem zajong órán, figyel, tanul, a tanár pedig megtiszteli a diákot azzal, hogy a tananyagot érthetően adja át, és előtte alaposan felkészül, és figyelmesen, megfelelően értékel, és ha a diák elakad, segít. És még sorolhatnám. A tisztelet egy kölcsönösséget igénylő dolog, ha nem kölcsönös, akkor nem lehet teljes, akkor valamelyik fél "rabszolga", "áldozat".

A szülő és a gyerek, a tanár és a diák, a főnök és a beosztott... egyenrangú felek, csak a mérleg ellentétes serpenyőjében ülnek, de ha a tisztelet nem kölcsönös, a mérleg kibillen az egyensúlyból, és az egyik félre nagy terhek ereszkednek, amiket egy idő után lehet, hogy nem bír el. Ezt nem szabad.

2009. aug. 16. 13:23
 32/42 A kérdező kommentje:

Lenne egy kérdésem kedves nem kell a gyereket tisztelni válaszoló. Ha a szülő nem tiszteli a gyerekét és nem mutatja meg neki hogy kell tisztelni a másikat akkor az a gyerek felnőtt korára honnan fogja tudni hogy kell tisztelettel bánni az emberekkel? Nem arról beszélek hogy a szülő legyen alázatos meg ilyesmi hanem arról hogy normálisan beszéljen a gyerekkel ne kiabáljon vele. Kérjen és ne parancsoljon. A válaszaidból az jön ki hogy a gyerek egy alsóbbrendű lény.Ami nem igaz. Minden gyereknek joga van ahhoz hogy a szülei nagyszülei szépen szóljanak hozzá és megértség szeressék tiszteljék. Persze kölcsönösen. Ha egy családba a gyerek nem tiszteletből szól kedvesen hanem puszta félelemből az már régen rossz.

Én azt vallom aki annyira elvan szállva magától és azt hiszi tisztelni csak felnőtt embert lehet annak ne is legyen gyereke. Egy ártatlan kedves gyermek sokszor több tiszteletet érdemel mind a felnőttek akik pl csak henyélnek meg ordibálnak egymással. Ez így van és nincs miről vitatkozni.

2009. aug. 16. 13:55
 33/42 A kérdező kommentje:
Kérdező vagyok és tévedés ne essék engem tisztelnek és szeretnek a szüleim ahogy én is őket. Már én is felnőtt vagyok lassan férjes asszony de engem soha nem bántottak meg és kezeltek le a szüleim. Most cserébe segítem őket ahol tudom. Nagyon szeretjük egymást feltétel nélkül és biztos nem azért mert bántottak vagy tiszteletlenek voltak velem. Egyébként meg nem akarok senkit rá kényszeríteni arra hogy kölcsönösen tisztelje a gyermeket is mert sajnos vannak még olyan emberek a földön mint amilyen te vagy. De nem baj majd a sors mindenkit utolér előbb utóbb. Az meg hogy csak a gyerek függ a szüleitől nem igaz. Mikor megtudod hogy terhes vagy a gondolatod csak a pici körül forog és megváltoztatod az egész életedet és mikor már minden szép és jó és boldog vagy akkor kiderül hogy az a kis élet amire úgy vártál nincs többé. Minden összeomlik és nagyon fáj a szíved. Na akkor csak függ a nő a gyermekétől. Ez sajnos velem is megtörtént. Úgyhogy ne mondja senki nekem azt hogy a szülő nem függ a gyermekétől. Ha majd 80 éves leszel akkor kifog kitől függni? Mert nem a gyerekeid tőled z biztos. Annak örülsz majd ha lesz aki egy pohár vizet adjon. Ne legyen igazam pedig megérdemelnéd.
2009. aug. 16. 14:13
 34/42 anonim ***** válasza:
35%

Kedves kérdező!

Valóban nincs miről vitatkozni, mert ez nem egy vitafórum. Te kérdeztél, mások válaszoltak. Te akarod magadnak a jogot, hogy eldöntsd, melyik válasz jó és melyik rossz. El vagy tévedve. Te azt döntheted el, melyik tetszik és melyik nem. Melyiket tudod hasznosítani és melyiket nem. Ez egy ilyen forma. Te meg akarsz győzni másokat, és fel vagy háborodva, amikor nem megy.

Feltehetőleg komoly pszichés problémád van.

Ugyan, gondolkodj már el, hogy mit ezek a rettenetes indulatok benned, amikor valaki nem azt szajkózza vissza amit hallani akarsz? Ez mitől van? Neked van problémád ezzel a kérdéssel. Ezen nem változtat sem a pontozás, sem a kirohanásaid. Aki rosszat kíván a másiknak, csak azért, mert az másképp látja a világot, az vajon mitől jó ember? Az egyáltalán? Miért hiszed, hogy jogod és lehetőséged van ráerőltetni másokra a világlátásodat? Másik oldalról miért van az, hogy valakit nem bánt amikor mások az övétől eltérő véleményt írnak, téged meg igen?

Ui. Én nem várom el tőled, hogy rendelkezz az én élettapasztalatommal. Egyáltalán semmit nem várok el tőled. Még azt sem, hogy tisztelj. Csak rámutatok valamire. Te vagy látod ezt, vagy nem. Vagy kezeled, vagy nem. Vagy kérsz hozzá segítséget, vagy nem. Ez a te dolgod. Mind.

2009. aug. 16. 14:57
 35/42 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó létszíves ne elemezgess és ne próbálj ideg beteg dilis embernek beállítani. Nem ismersz szóval szerintem nem kellene elemezgetned engem. Különben meg nem vitatkoztam csak leírtam a véleményemet amiben sokat egyett is értettek akik meg nem hát nem. De attól még reagáni szabad az írásokra vagy nem? Elvégre azért lehet kommentett küldeni. Nincsenek pszihés gondjaim csak egy egyszerű kérdést tettem fel és nem azért hogy engem elemezgessenek. Hidd el nekem normális gyerek korom volt és ember számba is vettek a szüleim. Szóval nem vagyok ideg gyenge. Egyszerűen csak kiállok a véleményem mellett és megvédem az álláspontomat bármi áron. Ennyi az egész.
2009. aug. 16. 15:42
 36/42 anonim ***** válasza:
25%

Kedves kérdező!

Pont erről beszéltem. Te a "végsőkig" kiállsz a véleményed mellett, holott ez egy olyan hely, ahol az egyik fél kérdez, a többiek pedig válaszolnak neki. Javaslom, hogy ezzel a hozzáállással menj és nyiss egy ilyen jellegű témát egy vitafórumon!

Ami az "elemezgetést" illeti, csak kérdéseket tettem, fel az alapján, amiket itt leírtál. Egyből hozzátéve azt is, ez nem az én dolgom. Tehát köszönöm a rendre utasítást e témában, de felesleges volt, mert eddig is tisztában voltam ezzel.

Minden jót!

2009. aug. 16. 15:52
 37/42 A kérdező kommentje:
Kezdesz idegesíteni légyszíves hagyjál békén. Én elmondtam a véleményemet és most is azon a véleményen vagyok amiket eddig le írtam. De nem is értem miért is én nem tudom elfogadni a válaszokat. Te nem tudod elfogadni a kommentjeimet. Te kontrázol rájuk. Vagy nem? Én csak az álláspontomat fejeztem ki ahogy mások is. Ennyi az egész.
2009. aug. 17. 16:03
 38/42 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk is ez a probléma, hogy alá felé rendeltség van és nem mellérendeltség. Soha nem lehet véleményünk öcsémmel, mert mindig jó apánknak van igaza. Gondolatainkat is megfosztják tőlünk. Az életben vannak olyan emberek akik nem igazán kedvelnek, mindenkinek van ilyen. Anyám ilyenkor azt mondja, hogy bennem van a hiba, túl érzékeny vagyok. Pedig csak realistán nézem az életet és nem minden rózsaszín felhő.

Paul Hauck-tól van egy idézetem: Ha eltér a véleményünk a másokétól, hát térjen el. Vitatkozzunk, veszekedjünk, kötekedjünk! De az Isten szent szerelmére: Soha, de soha ne mondjuk a másiknak nincs joga a gondolataihoz!

L/22

2009. szept. 4. 16:58
 39/42 anonim ***** válasza:
100%

csak az várhat el tiszteletet, aki képes tiszteletet adni.

és arról, hogy vki véletlenül előbb vagy később született, senki nem tehet. az még nem jogosítja fel, hogy megtagadja a tiszteletet.

aki megtagadja a tiszteletet, de másoktól elvárja az kettős mércét mutat. az ilyen ne csodálkozzon, ha nem fogja megkapni azt, amit elvár.

2009. szept. 4. 18:40
 40/42 anonim ***** válasza:
83%

Jogos. :)

A gyereket tisztelni, szeretni, emberszámba venni, gondozni és NEVELNI kell.

Csak tudod, a szülők is emberek, nenkik is megvan a maguk baja és nem tökéletesek ők sem.

2009. szept. 5. 00:08
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!