Mért csak a gyereknek kell megadni a tiszteletet a szüleinek? Nem kéne fordítva is hogy működjön?
Nagyon sokszor észre veszem hogy szinte mindig a gyereket teszik felelősért a családi vitákért. A szülő ordibálhat a gyerekkel lehülyézheti úgy bánhat 20 éves gyerekeivel mint az öt évesekkel. De a gyereknek tisztelnie kell és tűrnie. De ez így nem fer. A gyerek is csak ember akár 15 akár 20 éves. Neki is jár a tisztelet a megértés és a szeretett.
Én szerencsére jól kijövök anyuékkal mert kölcsönösen tiszeljük egymást. Rengetek szülő felsőbb rendűnek érzi magát mert add enni a gyerekének, mintha nem alapvető dolga lenne neki. A tisztelet mindenkinek egyformán jár vagy nem?
Egyet értek a kérdezővel. 22 éves vagyok és tanulok. Önállóan, saját pénzből élek már 16 éves korom óta, diákmunkából. Mindenem ami van a saját pénzemből van.
Mégis, nemcsak hogy sokszor úgy üvöltöznek velem mint a kutyával, de anyám a ruháimat is kiszokta dobni, és nem vonhatom felelősségre, mert akkor egyből a fejemhez van vágva hogy nekem kuss a nevem, és "amíg az én kenyerem eszed". És még csak nem is mondhatom, hogy hányszor meg hányszor költöttem a spórolt pénzem nagybevásárlásra, mert akkor megint én vagyok a xar... és nyíltan megmondják itthon hogy nekem nincs szavam amíg itthon élek.
Úgyhogy én semmilyen tiszteletet nem kapok meg, ellenben nekem mindent csöndben el kell fogadnom. Ez van! Meg kell szokni :(
Normális esetben a szülő is tiszteli a gyerekét.
Sokszor a gyerek ott vágja el magát a szülő előtt, hogy mikor elkezd kamaszodni hazudozik, szökik össze-vissza és tiszteletlen a szülővel.
Persze sokszor a szülő hibája is, ha ilyenné válik a gyerek. Ezek után nem is csoda, hogy a megbántott szülő vagdalkózik, hibáztat, stb.
Kicsi gyerekeknél pedig szerintem a párkapcsolat beli problémákat próbálják a gyereken levezetni.
Végül is a lényeg úgyis az, hogy ha kérdésedben említett szitu van, akkor ott valami nagyon el van rontva.
Normális esetben a gyerek és szülő között megvan a tisztelet.
Én az azt kapsz amit adsz elven nevelek. Ugyan ezt tanítótták nekem is. Vagyis ne kérj olyat mástól amit nem kívánsz magadnak. Ha a szülő alárendeli magának a gyereket ne csodálkozzon, hogy meggyülöli vagy rá sem bagózik majd akkor amikor igazán szüksége lenne rá.
Pl. ha beteg.
Ez egy több ezer éves kérdés lehet, mert már a Biblia is foglakozik vele. ("Tiszteld apádat és anyádat, amint az Úr, a te Istened parancsolta neked, hogy hosszú életű légy és jól menjen a sorod azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked! " - VI. parancsolat. Nincs benne szó a gyermekek iránti tiszteletről.)
Mi is a tisztelet? "Más iránt érzett elismerésünknek, megbecsülésünknek magatartásunkban és cselekedeteinkben nyilvánított érzése." Miért jár ez a szülőnek? Mert ellentétben egy itteni korábbi válaszbeli felvetéssel, gyereket szülni, eltartani, felnevelni NEM kötelező, hanem opció. Lehetőség. Áldozat. Amiért köszönet jár akkor is, ha az illető nem kérte, hogy a világra jöhessen. Hogy a gyereknek is kijár a tisztelet? Persze. Majd a saját gyerekeitől megkövetelheti. A szüleitől nem. Ez a rend.
Akkor majd öregkorukban nem fogja rányitni az ajtót az így felnőtt gyerek a szüleire? Ez egyrészt nem igaz, mert pont azok nyitják rá a szüleikre az ajtót, akik a hagyományos szellemben nevelkedtek és megtanulták a tiszteletet. Akik pedig követelőznek, egyenrangúnak tartják magukat a szüleikkel, és cserékben, meg egyebekben gondolkoznak, Ők nem. Másrészt az egész érvelés ott is hamis, hogy nem a szülőknek van szükségük arra, hogy rájuk nyissák az ajtót, hanem a gyerekeknek, hogy a szüleikre nyithassák azt. Erre persze sokan csak szüleik halála UTÁN jönnek rá, amikor már elég késő.
16:23 szerintem nincs igazad a tisztelet és a megbecsülés minden embernek jár legyen az felnőtt vagy gyerek. Nem lehet egy gyereket vagy egy kamaszt kevésbé tisztelni mint egy felnőttet elvégre ezért vagyunk kulturált emberek és ezért tanulunk kiskorunktól alapvető normákat, már aki.
Az meg hogy egy szülő csak azért legyen tiszteletlen mert ő látja el a gyereket akit ő szült hát nagyon szép. Csak tudod mi ezzel a baj az hogy nem a gyerek kérte hogy a világra szülessen. Ha egy nő vállalja hogy gyereket szül akkor kötelessége vállalni vele minden ellátni valót úgy mint etetni itatni ruháztatni és nem utolsó sorba szeretni és tisztelni azt a gyereket. Mert ez a dolga és a kötelessége egy rendes anyának.
22:25-ös amit írtál egy maszlag. Teljesen értelmetlen. Mi az hogy nem egyenrangú? Ezt minden gyerek nevében kikérem magamnak. Meg hogy áldozatot hoznak mikor megszülnek. Igen?
Na és ki kéri meg őket rá. Tudod mit attól mert valaki 12 vagy 50 éves ugyan olyan ember és ember számba is kell venni. Aki nem képes arra hogy normálisan szeretettben tisztességben felneveljen egy gyereket az ne hozzon áldozatot hogy a szavaiddal éljek. Különben meg milyen áldozatról beszélsz? Mert a legtöbb nő szexel egy jót és már fel is van csinálva. Azok akik tényleg tiszta szívükből gyermeket akarnak nekik meg is kell szenvedni észre általában. De ők lesznek a normális oda adó szülők.
Ha van gyereked ahogy ide írtál sajnálom szegényt hogy ilyen megértő és empatikus szülője van. Ha meg nincs inkább ne is tervezd nehogy itt valami bajod legyen a nagy áldozat válalástól
22:25 - Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Ha már a Bibliát idézed, tájékozódj. Ugyanis ez is benne van:
"Apák, ne keserítsétek gyermekeiteket, nehogy kedvüket veszítsék."
Kolosszeieknek írt levél 3. fejezet 21.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!