Mekkora fizetésből tudnánk ketten így megélni?
Nemsokára végzek én is és a párom is. Mindketten mérnökök leszünk, neki MSc, nekem BSc végzettségem lesz.
Egy vidéki kisvárosban van egy házunk (100m2), amit a szülőktől kaptunk, ott szeretnénk élni. Na de mennyiből?
A házban gázfűtés van, arra is biztosan sokat kell költeni télen. A mobilszámla, vezetékes telefon, TV, internet kijön havi 15 ezerből kettőnknek. Emellett még ott lesz a vízdíj és a villanyszámla. Az udvar is nagy, de még üres,arra is kell majd költeni. A későbbiekben szeretnénk gyereket is, egyet vagy kettőt, erre is szeretnénk félretenni. Kocsit kaptunk az esküvőnkre a szülőktől, szóval erre nem kell gyűjtenünk, csak majd a fenntartására kell költenünk.
Ilyen körülményeknél körülbelül mennyi pénzből tudnánk így ketten kijönni havonta? Mennyi nettó fizetést kellene ehhez kapnunk, hogy félre is tudjunk tenni?
Jogos, tényleg alulbecsültem a gázt:)
De 20-30 km-ért havonta tényleg tök fölösleges kcsit fenntartani. Hidd el, jobban amortizálódik álló helyében a kevés használat miatt, mint ha átlagos mennyiségűt járkálnátok vele.
Most olvasom a kommentjeidet.
Nyaralásra lehet autót bérelni, de tömegközlekedve sem olyan borzalmas a dolog.
Ha később fog majd kelleni, akkor majd később vesztek egyet, felesleges bele pumpálni a pénzt most.
Szia!
Gáz: nekünk van vegyestüzelés és gáz is. Ugyanekkora a házunk, kb 40-50 000 Ft volt tavaly előttig a gázszámla, úgy hogy még pár ezer forintos támogatást is kaptak rám.
Mi is áttértünk a fára, ha van egy kis spórolt pénzetek a vegyestüzelésre álljatok át. Fontos az is, hogy milyen állapotban vannak az ajtók, ablakok.
Villany: ha villanybojleretek van kb 12-13 Ft (mi egy évig külön éltünk ketten, de ez sajnos fix volt, hiába próbáltuk visszafogni az áramfogyasztást, max 1-2 ezer Ft-tal volt kevesebb. Ha gázzal melegítitek a vizet akkor olcsóbb, de akkor meg a gázszámla magasabb.
Víz: sokat lehet vele spórolni, nekünk általában kb 3000 Ft volt. De ha csatornázva van ennek a duplája!
Tv, internet : 15 000 Ft
Kaja: na ez ami nagyon necces, mi pl kb 25 000 Ft költöttük kajára, de mivel a szüleink kertesházban laknak így megkaptunk a csirkét,sertést,tojást, zöldséget, gyümölcsöt, savanyúságot. Ha ezeket is meg kellett volna venni szerintem még + 20 lett volna a kaja.
Nálunk van még házadó, kukadíj, gázkémyény ellenőrzés (kéményseprés), ezek időszakosak, de azért meg tudják nyomni a költségeket!
Autó: iszonyat drága a benzin, de magát az autót fenntartani is óriási költségekkel jár, főleg ha bevezetik az évenkénti műszakiztatást. Őszinte leszek azért a 30 km-ért, felesleges egy autót fenntartani, ráértetek volna akkor venni, amikor már a gyerekek már megvannak.
De mivel van, így próbáljátok meg kihasználni, párom munkahelyén pl van benzintámogatás, egyedül nem éri meg de ha néhány munkatárs összefog pluszba is kijöhettek vele.Páromék 3-an utaznak így visszakapunk 10 000 Ft-ot.
Kert: attól függ mit szeretnétek vele: virágos kertet, tujákkal, pázsittal, vagy zöldségeket, gyümölcsöket??? Így is úgy is rengeteg pénz, locsoláshoz érdemes egy fúrott kutat csináltatni.
Szerintem ha a szüleim vesznek nekünk kocsit, azt nem fogjuk visszautasítani. Ha nekünk kéne gyűjteni rá, akkor sokáig kellene rá gyűjtögetnünk.
Ha a munkahelyre (3km) és haza kocsival járok, akkor máris megéri a dolog? Mert apu pl. ennyit használja a kocsit.
15-ös válaszoló, nagyon sok hasznos dolgot írtál, köszi!
Nem is gondoltam a kukadíjra és a kéményseprésre és még sok ilyen rejtett költség lehet.
Gázbojler van, de gondolkodtunk már napenergiás bojleren is (de csak gondolat szinten tényleg).
A nyílászárók jók, teljesen új a ház és ezekre nagyon figyeltek az építkezésnél.
A kertet szeretnénk beültetni gyümölcsfákkal, valamint szeretnénk egy kis konyhakertet is (paradicsom, paprika, hagyma, saláta). A facsemetékre valóban költenünk kell majd, de ez egyszeri kiadás lesz, a kertbe a magukat a nagyszülőktől megkapjuk, úgyhogy csak a locsolás lesz nyáron, ami sokba fog kerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!