Ti mit reagáltatok volna erre, ha a fiatok ezt mondja nektek?
Köztünk is 10 év van az öcsémmel. Ma már, felnőtt fejjel, kiegyensúlyozott a viszonyunk, de ennyi idős korunkban időnként én is a pokolba kívántam, két okból:
1. Szüleim kivételeztek vele elég rendesen, többet kapott, többet szabadott neki, vitákban automatikusan neki adtak igazat, mert "ő még kicsi".
2. Ő ezt nagyon hamar megtanulta kihasználni, sunyi lett, vádaskodott, hazudott. Akkor sem volt retorzió, ha ez kiderült.
Nem azt mondom, hogy nálatok ez az ok, kérdező, inkább vigasztalni szeretnélek: ezzel együtt, ha bárki bántani akarta az öcsémet (pl iskolában), én voltam az első, aki melléállt. Persze nagyon jót tett a kapcsolatunknak, amikor elköltöztem otthonról, de a lényeg: van remény. :)
Előző, IGEN, teljesen komolyan kérdezem, amellett, hogy persze részben igazad is van. Csak hát a dolog nem itt kezdődik, hanem ott, hogy a család attól család, hogy közösen határoznak meg célokat, és utána azokért közösen küzdenek meg. A sorrend ez. A tekintélyelvűség és a szolidaritás nem összeegyeztethető dolog, ha valaki más döntött, akkor az viselje a következményeit is, kinek miben nem volt szava, abban felelőssége sincs, azt gondolom.
A "majd mi eldöntjük, hogy tőled mi várható el" az nem fog működni, nem természete...
"Ki az a szülő aki megkérdezi a nagyobbiktól, hogy jöhet a kistestvér?" - egy 2 évestől nyilván nem, de egy tizenévestől meg nyilván IGEN, hisz jelentősen befolyásolja az ő életét is...
Az, hogy nyáron elment-e dolgozni, az meg kb semennyire sem befolyásolja a testvérekre vigyázást...
Ajánlott irodalom:
"Ettől család egy család, hogy ha baj van segítenek,és hogy számíthatnak egymásra. Nem csoda ha ennyi válás van."
Szóval a rossz testvérek miatt van válás? Mi közük nekik ahhoz, hogy a szüleik közt elromlik valami?
"Ettől család egy család, hogy ha baj van segítenek,és hogy számíthatnak egymásra. Nem csoda ha ennyi válás van."
"Szóval a rossz testvérek miatt van válás? Mi közük nekik ahhoz, hogy a szüleik közt elromlik valami?"
Nem hanem azért mert segítséget nem veszik természetesnek. Pedig bajban kéne a legjobban összetartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!