Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek normális-e az,...

Szerintetek normális-e az, hogy a szülő megmondja a gyerekének, hogy a zsebpénzét mire költheti? Lent

Figyelt kérdés
Sziasztok ! 13/F vagyok és kb 5 éves korom óta horgászom. Van 1 fenekező 1 picker botom. Szeretnék venni egy matchbotot a zsebpénzemből, de a szüleim nem engedik. Mit tegyek? (NEM úrigazdag genyók vagyunk, a bot+orsó összesen kb 15000 forint lenne.)

2012. szept. 15. 19:43
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:

09-15 21:06-el egyet értek.

És jelen helyzetben egyet értek a kérdezővel, engedném természetesen.

2012. szept. 20. 20:03
 32/34 szabikkaa válasza:
Hát figyelj én se kapok zsebpénzt , de még ünnepekre se semmit Anyáéktol csak Karácsonyra de nem szomorkodom mivel én nem alkamakra kapok hanem mikor megtetszik és megérdemlem. De például vannak ilyen kitételek hogy az iphonet csak akkor kaphattam meg ha végigdolgomzom a nyarat apa cégénél . Szerintem teljesen jogos , hogy meg akarod venni a botot mivel azt a pénzt végül is te gyűjtötted nem költötted el minden szarra. 14/F
2012. szept. 20. 20:47
 33/34 anonim ***** válasza:

A zsebpénz pont arra van, hogy a gyerek maga döntse el, mire költi, és megtanulja beosztani a pénzt. Egyébként meg, ha nem így van, akkor semmi értelme, mert ennyi erővel miért zsebpénz... akkor kérjen a szülőktől. Így tanulja meg a gyerek azt, hogy mire érdemes gyűjteni, meg hogy rosszul jár, ha menő telefont szeretne, de helyette elveri a pénzét csokira meg chipsre.

Legalább jól átgondolta, mit szeretne.

Jó, nyilván cigit, piát, fegyvert nem engednék neki, de ez érthető.

És a megkeseredett felnőttek, akik gyerekkorukban nem kaptak zsebpénzt, ne ezen a srácon vezessék már le a feszültségüket... ő legalább nem a szüleinek ordít, hogy márpedig neki iPhone KELL, és tényleg összespórolt rá. Egyébként én sem kaptam zsebpénzt, és baromira nehéz volt megszoknom, amikor befutott hozzám egy nagyobb összeg, hogy hogy érdemes elkölteni...

2012. szept. 20. 23:00
 34/34 anonim ***** válasza:

Én nem szoktam megmondani, hogy mit vegyenek a zsebpénzből. Mondjuk nekem még kisebbek, keveset is kapnak, inkább csak jelképes az összeg, mert semmi másra nem kell költeniük, uzsonnára sem. Viszont megtanítja nekik a spórolást, hogy pl. el lehet költeni apró hülyeségre is azonnal, de ha gyűjtik a pénzt, megvehetnek olyat, ami értékesebb és csak szülinapra kapnák meg (pl. plüssállatka). Plusz munkáért is lehet gyűjteni hozzá.

Azt látom, hogy a munkával és spórolással vett játékaikat nagy becsben tartják, nagyon büszkék rájuk.

Amikor összegyűlik egy kis pénzük, arra költhetik, amire akarják, én csak fel szoktam hívni a figyelmüket pár dologra, pl. ha egy agyonreklámozott tré vacakot vennének, akkor elmondom a véleményem, és hogy készüljenek fel rá, hogy szétesik. De az ő döntésük a vásárlás. Szerencsére hallgatnak rám ilyenkor és végiggondolják.

És persze igen, az az én pénzem nem az övék, nem is lennék köteles adni nekik, de én szeretném ha megtanulnák használni a pénzt, a beosztást, a tervezést. Nekem annak idején nem adtak a szüleim zsebpénzt, azt mondták ha kell, adnak. De gyűjteni így semmire sem tudtam, hiszen ha volt egy pici pénzem nem kértem, mert volt... Így a pénzbeosztást az első fizetésemen gyakorolhattam....és bizony az első hónapokban ért néhány kellemetlen meglepetés, pedig jól kerestem. Én szeretném, ha a gyerekeim ezt kiskorban, pár forintokkal kezdenék el tanulni, hogy ne járjanak úgy mint én.

Ha az én valamelyik gyerekem állna elő ilyen kérdéssel, akkor hagynám, hogy spóroljon rá. Egyrészt tanulja meg, hogy az ilyen dolgok nem esnek az ölébe, sokszor lemondással jár a vágyott dolog megszerzése. Másrészt tényleg olyan dolgot vesz, amit használ, van értelme, akkor miért ne? Még mindig jobb, mintha a zsebpénzét hülyeségekre költené.

2012. szept. 20. 23:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!