Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek normális-e az,...

Szerintetek normális-e az, hogy a szülő megmondja a gyerekének, hogy a zsebpénzét mire költheti? Lent

Figyelt kérdés
Sziasztok ! 13/F vagyok és kb 5 éves korom óta horgászom. Van 1 fenekező 1 picker botom. Szeretnék venni egy matchbotot a zsebpénzemből, de a szüleim nem engedik. Mit tegyek? (NEM úrigazdag genyók vagyunk, a bot+orsó összesen kb 15000 forint lenne.)

2012. szept. 15. 19:43
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
100%
Hát akkor ilyen alapon mi a fenének kap egy gyerek zsebpénzt? Ha előírják, hogy mire költheti, akkor akár ne is adják oda neki, hanem vegyék meg belőle azt, amit gondolnak. Szerintem ez egyrészt nem jó nevelési módszer, másrészt "erőfitogtatás", hogy tőlem kaptad, azt csinálsz vele amit engedek! Ez pedig szerintem nem tisztességes. Nyilván le kell tisztázni, hogy nem vehet cigit, alkoholt (bár ez életkor függvénye), nem szórhatja el több tonna édességre. Ezen felül viszont pont az a szerepe a zsebpénznek, hogy megtanítsa a gyereket gazdálkodni, takarékoskodni és lemondani egy vágyott cél érdekében. Nálunk bevált, a gyerekeim általános iskola első osztálya óta kapnak zsebpénzt, filléres tétellel indítottunk, és évente emeltünk. Mostanra a két fiamnak egyforma szintre emelkedett a zsebpénze, mert már a kisebbik is aránylag önálló. Mind a ketten szépen tudnak takarékoskodni belőle, ha van valami céljuk. A kicsi mondjuk jobban gyűjtöget, és bizony volt, hogy 20-25.000.- forintos yo-yo-t vett belőle, amit más lehet, hogy felesleges hülyeségnek tart, de neki ez a hobbija, ezt szereti, ezért gyűjt, és szerintem megérdemli, ha összegyűjtötte az árát. A nagyobbik is gyűjt ha akar, bár mostanság inkább elmegy moziba, fagyizni a haverokkal, és igen, néha sörözni is, és nem tépem le a fejét miatta csak azért, mert az "én pénzemből" sörözik. Én egészen biztosan hagynám a kérdezőnek, hogy a hobbijára költse a pénzét, és ne arra, amit a szülei jónak látnak. Egy embernek - legyen az gyerek, kamasz, felnőtt - nem azzal kell örömet okozni, aminek mi örülnénk, hanem aminek ő örül.
2012. szept. 15. 20:21
 12/34 anonim ***** válasza:
100%

Ezt sose tartottam normálisnak. Mármint, hogy örülj hogy kapsz meg persze, megmondhatják hogy mire költse a gyerek. Miért? kérdem én. Ha nem engedem, hogy arra költse amire szeretné akkor minek adom? minek zsarolom a saját gyerekem? miért uszítom magam ellen? eszméletlen, hogy van akinek ez normális. Igenis, költse amire szeretné, nyilván cigire meg piára nem engedném, meg ilyesmire, de egy teljesen ártalmatlan horgászbotot sajnálni a saját fiától...mit hisz, hogy majd a zsebpénzből amit ad neki havonta kivesz egy albérletet mert 18 évesen majd kiteszi?

Fel nem fogom néhány "anya" viselkedését.

2012. szept. 15. 20:25
 13/34 anonim ***** válasza:
25%

Szerintem is igazuk van azoknak akik azt mondják hogy ez a te pénzed és arra költöd amire akarod.

Mond meg nekik ha nem igy lesz a gyámügyhöz fordulsz és kérsz új szülőket. Azért álljon már meg a menet.

2012. szept. 15. 20:43
 14/34 anonim ***** válasza:
100%
Az én fiam is horgász. Mikor kicsi volt, még ki is pótoltam a zsebpénzét, ha egy-egy komolyabb darabot akart venni.Mindig örültem, hogy ilyesmire költ, nem drogra, italra vagy cigire.
2012. szept. 15. 20:50
 15/34 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek... Nem is igazán zsebpénz, hanem ünnepekre kaptam innen- onnan.(Mama,rokonok és persze szülők.)
2012. szept. 15. 20:56
 16/34 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem sem mindig kell a szülöknek beleszolni, hogy mit vesz a gyerek. Így megtanulhat jól gazdálkodni a pénzzel.
2012. szept. 15. 21:05
 17/34 anonim ***** válasza:
100%

valamilyen szinten meg is kell mondania:

"fiam itt van egy kis lé, de nem azért adom hogy cigire költsd, hanem értelmes dolgokra" stb

de neked ez hobbi/sport, értelmes és tartós dolog, kérdezd meg tőlük hogy akkor mit is jelent a zsebpénz, ha nem te rendelkezel felette? mellesleg nem is ők adták az egészet

2012. szept. 15. 21:06
 18/34 anonim ***** válasza:
86%

Ma már zsebpénzt is szerintem nehezen adnak úgy a szülők, hogy itt van fiam költsd amire akarod.

Ma sokkal nagyobb a kísértés, hogy olyan dolgokra veri el, ami lehet, hogy tetszik, de konkrétan tényleg haszontalan.

Vagy lecseréli az amúgy jó csukáját, egy 15 ezer Forintosra (élő példa a ronokságomban)mert neki az tetszik.

Sok olyat lehet ma megvenni sok pénzért, ami elsőre jobbnak tűnik, mint az olcsóbb és nem annyira multifunkcionális darabja...

Egy fogyasztói társadalomban élünk. Elég fura lenne, ha nem figyelne egy szülő, mire költi a gyereke a pénzt.

Persze egy idő után, ha megbízható már a gyerek, és meg van a magának való esze, hogy nem esik kísértésbe, akkor lehet csak úgy a kezébe adni. És néha egy-egy "hülyeség" is belefér, hogy megtanulja, hogy felesleges volt megvenni. De hát erre ki ad szívesen pénzt?

Horgászatban sajnos nem vagyok otthon...

2012. szept. 15. 21:13
 19/34 anonim ***** válasza:
100%
És mire szabad költened, ha a hobbidra nem?
2012. szept. 15. 21:22
 20/34 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én sose kaptam zsebpénzt. A pénzem, amit összegyűjtöttem, azt én is ünnepekre kaptam. De anyáék inkább étterembe visznek, vagy ilyesmi (nagyon szeretem a szusit, és saját pénzemen kívül kb. csak évente 2-szer megyünk olyan helyre, ahol szusi kapható). Szóval a pénzt nagymamámtól kapom. Az én szüleim is behatárolják, mire költhetem, de nem "meghatározzák". Tehát ha pl. azt mondom nekik, hogy a saját pénzemen elmegyek egy haverommal az étterembe, közbe beszélgetünk, vagy veszünk 10 túrórudit, és beküldözgetjük a kódokat (mostanság divatban van nálam :DD), azt megengedi. Ha számítógépes játékot szeretnék venni (at úgy sem teszem, mert ott a kalózöböl (thepiratebay)), azt viszont nem engedné, mert amúgy is rühelli, ha játszok a gépen. Viszont pl. könyvre is költhetem. Tehát a pénzem költése csak úgy van behatárolva, hogy baromságokra ne.

Meg még onnan is van pénzem, hogy pl. kaptam pár hónapja u. tesómtól egy Nintendo NES-t. Vettem hozzá játékot, controllert stb. és így 5000-be megállt nekem. Játszottam vele kb. 1 hónapig aztán elpasszoltam 6000-ért. Majd vettem 7000-ért egy Gameboyt + 4 játék, 2 töltő. Vettem hozzá még 2 játékot, így 10.000-ban megállt. 15000-ért el akartam passzolni, nem sikerült, viszont ma hívott egy csávó, hogy megvenné az egyik játékot. 2000-et ajánlott érte. Így már csak 8000-ben van a cucc, és 9900-ért nyugodtan ferakhatom (egy 4 jegyű szám azért meggyőzőbb)

Ui: Egyszer gyűjtöttem pénzt magamtól, fahordással. 3 órámba telt amíg 1200 forintot összeszedtem... szar dolog.

Bocs a hosszú szövegért, de ilyenre sikeredett :S

13/F

2012. szept. 15. 21:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!