Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerinteted sértő, ha a párod...

Szerinteted sértő, ha a párod azt mondja rád, hogy hiányos az alapműveltséged?

Figyelt kérdés
Élettársammal három éve élünk együtt, nekem érettségim van, neki diplomája. Rosszul esett a kijelentése, ha így is van nem szoktunk ilyet mondani a másikra.

2012. szept. 14. 06:51
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
93%
6-osnak igaza van abban, hogy az intelligencia nem egyenlő a műveltséggel. Lehetsz nagyon intelligens, de ugyanakkor lehet hogy nem tudod mikor volt a II.világháború - ami az alapműveltséghez tartozik.
2012. szept. 14. 10:06
 12/34 anonim ***** válasza:
93%

Ha csak a papírjaitok miatt mondta ezt, akkor nyugodtan vágj vissza, hogy az érettségid megléte hivatalosan is az általános műveltség megszerzéséről szóló okirat.

De a tanulmányokról szóló papír nem feltétlenül tükrözi a műveltséget. A műveltséghez szükséges megtanulni, eltárolni bizonyos adatokat, de ezen felül ezeket tudni alkalmazni is, tudni kell gondolkodni, következtetéseket levonni, azaz használni is kell az agyat mellé. Ez igaz szakmát tanultakra, érettségizettekre és bizony diplomásokra is!

Volt barátomnak például nem volt érettségije, de olvasni sem szeretett és tudta is magáról, hogy hiányos az alapműveltsége, sokszor kérdezett tőlem alapvető dolgokat. De soha nem vágtam volna ezt így hozzá, pláne azért, mert tudta magáról.

Csak annyit mondtam neki néha, hogy olvasni jó, rengeteg érdekes téma van, neki is jó lenne, ha tágítaná kicsit az ismereteit. Ettől függetlenül nem volt földbuta, az észnek, a logikus gondolkodásnak, a tanulási képességnek nem volt híján, gyakorlatias, talpraesett embernek ismertem meg.

A családomban van olyan ember is, aki "csak" szakmát tanult, őt mégis műveltnek mondanám, mert imád olvasni, jól tájékozott, gondolkodik, összekapcsolja az információkat, remek következtetéseket tud levonni, fantáziadús, színes egyéniség. Szívesebben beszélget, vitatkozik hasonló műveltségű, akár nála tanultabb emberekkel, az "egyszeri melós" témák nem elégítik ki. Ha valaki azt mondaná neki, hogy hiányos az alapműveltsége, mert csak szakmunkási végzettsége van, azon joggal sértődne meg.

2012. szept. 14. 10:22
 13/34 A kérdező kommentje:
Egyébként az 50-es éveimet taposom és férfi vagyok. Az én időmben még az érettséginek nagyobb becsülete volt mint most. Családom mindig felnézett rám, mert mendenütt megfeleltem, sokmindenhez értek. Sajnos, aki elismert már fentről szemléli a tevékenységemet. Gyermekeim továbbra is nagyra becsülnek.
2012. szept. 14. 11:09
 14/34 anonim ***** válasza:
85%

Szia!

Attól függ miért mondta. Ha az alapműveltséget a diplomára érti, akkor önmaga nem művelt, mert a kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Ezt úgy hívjuk tanult, vagy magasan képzett, vagy felsőfokú végzettsége van. Tehát fogalma sincs a szavak jelentéséről.

Ha viszont ezt arra mondta, hogy tényleg műveletlen van, alap dolgokat nem tudsz, amiket úgymond illik tudni, amiket gimnáziumban és általános iskolában is megtanítanak, akkor eléggé sértő volt, és ha van alapja akkor pedig jogos, bár ettől függetlenül oltári bunkóság. Ha neki nem tetszik, hogy nem diplomással van, akkor mi a francnak ment hozzád és szült gyereket?

Ráadásul egy rohadt befolyásolható személyiség, ha a barátnője hatására mondta ezt. Ne vedd a szívedre, hagyd a francba.

2012. szept. 14. 11:38
 15/34 anonim ***** válasza:
64%

Az a lényeg, nem? Az egyetemisták (és főiskolások) fele(!) nem tud olvasni, nem ért semmihez, 1 héten belül éhen halna ha nem lenne pénze. Tehát még csak nem is talpraesettek.

Ismerek olyan hajléktalant, aki olvas és baromi művelt.

Ennyit erről. Ne feledd, csak az fölényeskedik, akinek szüksége van rá, mert buta. Az okosnak nincs szüksége rá.

(Én még nem hallottam tudóst azt mondogatva, hogy "hűű de baromi okos vagyok".)

2012. szept. 14. 11:43
 16/34 anonim ***** válasza:
43%
Ja és még valami: csak a buta manipulálható. Lást a bedőlt devizásokat, az aranyba, olajba befektetett átlag polgárokat, akik százezreket vesztenek. Buták, könnyen becsaphatóak. (Amúgy a lakosság kb 80%-a buta.)
2012. szept. 14. 11:45
 17/34 anonim ***** válasza:
65%

Utolsó azért ez egy nagyon durva túlzás.

Mi az, hogy nem tud olvasni és éhenhalna??? Hagyjuk már ezt a bunkóságot, az ég világon semmi alapja. Nálunk mindenki csinál valamit, dolgozik,ha van rá lehetősége és főz magára, ha akad ideje.

Ez a nem tud olvasni dolog pedig annyira abszurd, hogy nevetséges. Nem is reagálok rá, mert mindenki, akinek van józan esze, az beláthatja, hogy ez hülyeség.

Szóval az rendben van, hogy a diplomások ne nézzék le a náluk alacsonyabb végzettséggel rendelkező embereket, mert bunkóság, egyet is értek vele, de azért fordítva sem kellene átesni a ló túloldalára.

2012. szept. 14. 12:00
 18/34 anonim ***** válasza:
70%

"Utolsó azért ez egy nagyon durva túlzás.

Mi az, hogy nem tud olvasni és éhenhalna??? Hagyjuk már ezt a bunkóságot, az ég világon semmi alapja."

Némi alapja azért van. Főiskolán dolgoztam, tanulmányin és hát volt pár furcsa eset. Kaptam pár olyan levelet, amit vissza kellett küldenem azzal, hogy legyen szíves írja le újra mit szeretne, mert nem érthető. Némelyik hallgatónak egy banki átutalás vagy egy nem túl bonyolult adatlap kitöltése is gondot okozott. De az túlzás, hogy a fele ilyen, ez egyszerűen nem igaz. Aki ilyen, az vagy lemorzsolódik egy-két félév után és el se jut a diplomáig, vagy ha mégis, akkor olyan is az a diploma.

2012. szept. 14. 12:13
 19/34 anonim ***** válasza:
78%
Nem olvastam a válaszokat a kérdezőnek írom: Először is tisztázd vele szerinte mit fed az alapműveltség. Valszeg itt elvérzik, de azért feszegesd tovább. Mit kell tudjon az aki a szerinte megfelelő alapműveltséggel bír, tehát mit tud ő... Ez annyira tág értelmezéssel bíró szó, hogy nincs két ember akik ebben teljesen egyetértenének. Ezen az alapon, viszont nevesd ki és mond meg neki, hogy ilyen közhelyekkel Téged nem tud megbántani, mert nincs kézzel fogható mérhető szintje az alaptudásnak, papírt meg bárki össze speedezik egy alsó kategóriás főiskolán gyorstalpaló.
2012. szept. 14. 16:46
 20/34 anonim ***** válasza:
56%
A párod nagyon téved. Alapműveltség az, amit az általános iskolában kell tudni. Ezért hívják általános műveltségnek is. Már az érettségi is többet ad alapműveltségnél (aki szerint az érettségi szint az alapműveltség, az gyorsan vezesse le itt a Pitagorasz-tétel bizonyítását vagy sorolja fel Newton törvényeit, mert a középiskolában ezt is tanítják).
2012. szept. 14. 23:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!