3,5hónapos terhes vagyok és szétmentünk a párommal egy ideje. A babám az én nevemen lesz és sehol nincsen feltüntetve hogy ki az apa, akkor nem tud tenni semmit ugye hogy esetleg később láthassa?
A családi jogállás rendezése annyit jelent, hogy:
Ha egy babának az anyakönyvi kivonatába nem kerül be az apja neve (nem is kerülhet, ha nincs apai elismerő nyilatkozat), akkor a gyámhivatal küld egy levelet, hogy fáradj be rendezni a gyermek jogállását, azaz vidd magaddal az apát. Ilyenkor mindenképp be kell menni, ha az apát nem viszed magaddal, akkor jegyzőkönyvbe veszik, hogy miért nem, ezt pár mondatban elmondod. 3 évig megteheted, hogy nem is íratsz be semmilyen nevet, de három év után, ha akkor sincs apa - vagy a három év alatt bármikor meg is teheted ezt - ún. képzelt apát írnak be. Ez lehet bármilyen férfi név, amit jelenleg nem visel senki. Általában úgy szokták beírni, hogy az anyának az anyai nagyapjának vezetékneve, és egy tetszőleges keresztnév.
A jogokról annyit, hogy mivel papíron az apa nem apa, így addig nem is lesznek jogai, amíg ezt ő maga nem rendezi. Viszont apaság megállapítására bármikor beadhat keresetet a bíróságra, akkor jobban jársz, ha ezt minden unszolás nélkül elismered, mert különben kérnek dns-tesztet és azt neked kell fizetned. Elég húzós összeg.
Egyik válaszoló vagyok. (Aki azt szt.társától hallotta, hogy mi a teendő ilyenkor.)
Közben az utánam válaszolókat olvasva eszembe jutott egyik tanítványom. Neki is egy "képzelt apa" volt beírva hivatalosan. A kisgyerek amúgy tudta ki az édesapja, de nem annak férfinek a neve szerepelt a gyerek papírjain.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!