Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » 3,5hónapos terhes vagyok és...

3,5hónapos terhes vagyok és szétmentünk a párommal egy ideje. A babám az én nevemen lesz és sehol nincsen feltüntetve hogy ki az apa, akkor nem tud tenni semmit ugye hogy esetleg később láthassa?

Figyelt kérdés
Föleg ha eddig nem is akarta a gyereket, majd csak ezután kezdi el érdekelni esetleg.
2009. júl. 29. 20:01
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

A családi jogállás rendezése annyit jelent, hogy:

Ha egy babának az anyakönyvi kivonatába nem kerül be az apja neve (nem is kerülhet, ha nincs apai elismerő nyilatkozat), akkor a gyámhivatal küld egy levelet, hogy fáradj be rendezni a gyermek jogállását, azaz vidd magaddal az apát. Ilyenkor mindenképp be kell menni, ha az apát nem viszed magaddal, akkor jegyzőkönyvbe veszik, hogy miért nem, ezt pár mondatban elmondod. 3 évig megteheted, hogy nem is íratsz be semmilyen nevet, de három év után, ha akkor sincs apa - vagy a három év alatt bármikor meg is teheted ezt - ún. képzelt apát írnak be. Ez lehet bármilyen férfi név, amit jelenleg nem visel senki. Általában úgy szokták beírni, hogy az anyának az anyai nagyapjának vezetékneve, és egy tetszőleges keresztnév.

A jogokról annyit, hogy mivel papíron az apa nem apa, így addig nem is lesznek jogai, amíg ezt ő maga nem rendezi. Viszont apaság megállapítására bármikor beadhat keresetet a bíróságra, akkor jobban jársz, ha ezt minden unszolás nélkül elismered, mert különben kérnek dns-tesztet és azt neked kell fizetned. Elég húzós összeg.

2009. júl. 29. 21:44
 12/12 anonim ***** válasza:

Egyik válaszoló vagyok. (Aki azt szt.társától hallotta, hogy mi a teendő ilyenkor.)

Közben az utánam válaszolókat olvasva eszembe jutott egyik tanítványom. Neki is egy "képzelt apa" volt beírva hivatalosan. A kisgyerek amúgy tudta ki az édesapja, de nem annak férfinek a neve szerepelt a gyerek papírjain.

2009. júl. 30. 08:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!