Mit gondoltok a "hagyományos" régimódi nevekről?
A Gergelyt meg semmiképpen nem adnám, de ezt csak azért mert volt egy két ismerősöm akiket nem bírtam, és ez a nevük.
A József sem tetszik, de a többit simán adnám.
Az Attila pl. akkoriban volt divatnév, mikor én születtem (kb 30 éve), nagyon sok korombeli Attila van. :)
Nem azzal kell törődni, hogy mi a divatos, hanem hogy nektek mi tetszik. Szerintem tök rendben vannak ezek a nevek, százszor inkább mint Noel meg hasonlók.
Nekem is tettszik a fent felsorolt összes név. Sokkal jobb, mint pl. az Asztrik, Harka, Kamilló, Nyikoláj, Piramusz, Talabor vagy Tonuzóba nevek.
Most csak felsoroltam párat az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített férfi utónevek jegyzékéből. Többet a helyesírás ellenőrző sem fogadja el, és ezeket a neveket szó nélkül lehetne adni a gyerekeknek (ezek elvileg Magyar nevek).
A Gergely, Csaba és az Attila tetszik, talán adnám is a gyerekemnek, de én ezeket nem hagyományos, régimódinak mondanám. Ami szerintem hagyományos, az az István, József, János, lányoknál meg az Erzsébet, Katalin, Zsuzsanna. Na ezeket nem adnám.
De a 2 éves kislányom Kira lett, és bár tucatnév, de most is ezt adnám, mert tetszik. Amikor született, ahol én néztem, ott nem volt benne az első 100-ban, most viszont már láttam, hogy abban a hónapban, amikor született benne volt az első 10-ben.
én örülök, h nem kifejezetten divatnevet kaptam anno.
csak az osztályunkban 2 Peti, 3 Orsi, 2 Zsuzsi volt, szóval rossz lehetett nekik, mikor folyton teljes néven szólították őket, és mindenféle buta becenevet rájuk akasztottak, csak h meg tudják őket különböztetni.
most, ha a játszótéren elkiáltod magad, hogy Bence!, kb 2 kivétellel az összes kisfiú odarohanna :D
na, én nem szeretném, h ezt átélje a gyerekem, így elfogadott, érthető, konvencionális, mégis ritkábban használt nevet fogok neki adni.
nincs velük bajom de nem adnám mert túl sok van belőlük.
szinte az összes expasim Zoli meg Balázs, Gergely 3 volt az osztályban, Görgő-nek, Görcsnek meg mindenféle marhaságoknak becézték őket tényleg :/
én valami érdekesebb nevet adok majd a gyerekemnek, de olyat hogy azért ne legyen szappanoperás beütése.
Pl. mondjuk Noel, az tetszik vagy a lányomnak Roxána
ami ezek közül a nevek közül még úgy szóba jöhetne az talán az Attila
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!