Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tényleg helytálló egy szülő...

Tényleg helytálló egy szülő részéről az a kifogás, hogy "Amíg az én kenyeremet eszed. "?

Figyelt kérdés

Átlag esetekre értem, nem pedig olyan emberekre akik drogoznak vagy neveletlenek.

Nekem is szokta anyám mondani sokszor, elhatároztam hogy akkor függetlenítem magam, akkor meg én vagyok a hálátlan meg a neveletlen, meg aki úgysem talál munkát. Holott nem vagyok neveletlen, sosem csináltam olyan dolgot, amiért ezt megkaphattam volna.

Szerintetek jogos az ilyen szólás, hogy "Amíg az én kenyeremet eszed..." ?

Mi a véleményetek?

2012. aug. 23. 11:05
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
59%
hát nagyon vicces, szóval a szülő szolgáltasson mindent, főleg anyagiakat, mert a gyerek nem kérte, hogy éljen, úgyhogy a szülő ezért ne is várjon el semmi viszonzást?
2012. aug. 23. 11:56
 22/38 anonim ***** válasza:
94%

2 vagyok

Apám sokszor mondta ugye ezeket nekem, meg tesóimnak, de azt elfelejtette én nem lettem volna akkor már rég a híd alatt lenne, mert 20 évesen elkezdtem dolgozni és 80%ban én tartottam el a családot, mert ő neki fontosabb volt a kocsma

Akkor talán megértem, hogy ilyet mond a szülő ha a 14 éves gyereke bulizni akar menni és hisztizik ezért, vagy pl. tetoválást.

De olyan esetekben nem szabadna mint pl. ez ami velem történt kb. 14 éves lehettem és fél liter tej volt otthon megéheztem és csináltam belőle tejbegrízt erre apám ordított hogy kiengedte meg itt azt csinálhatsz amit én engedek meg, erre mondtam hogy éhes voltam, apám válasza amíg az én házamban élsz neked kuss van

És elhihetitek, hogy rengetek ilyen család van még ahol zsarolják a gyereket és terrorban tartják ezekkel a mondatokkal.

Ti meg csak addig láttok el, hogy bulizni akar menni a gyerek és jogos a szülő részéről a mondat, vagy drogozik vagy cigizik vagy iszik. Az meg se fordul a fejetekben, hogy olyan miatt kapja a gyerek ezeket a súlyos mondatokat amiről egyáltalán nem tehet.

2012. aug. 23. 11:57
 23/38 anonim ***** válasza:
85%

Ez a kijelentés számomra felér azzal, ha vkinek saját lakása van, amibe beköltözik a párja is és azt hangoztatja, hogy "Ez az én lakásom, ...."

Soha nem mondanék ilyet senkinek, se a páromnak, se a gyerekemnek. Máshogy is meg lehet beszélni a dolgot.

2012. aug. 23. 11:57
 24/38 anonim ***** válasza:
89%
Nálunk ugyanez a helyzet, undorító! Még kb. majd nekem kell meghálálnom, hogy felnevelt, nekem elegem van a lelki terrorból...
2012. aug. 23. 12:01
 25/38 anonim ***** válasza:
0%

Audrey80 - szigorúan elvi síkon nézve ez pontosan így van, kinek-kinek abban van felelőssége, amiben öntése is volt, amit vállalt.

Persze itt általában nem elvekről, hanem emberi viszonyokról van szó, amelyek nem statikusak, sokkal bonyolultabbak ennél.

Viszont a lényeg az, hogy az világosan le van írva jogszabályban, hogy a szülő mikor, milyen módon köteles a 18 év feletti gyerekét eltartani. Ennek NINCS olyan másik oldala, hogy akkor a gyerek ettől "korlátozottan nagykorú" lenne, ezt csak az érintett szülők önzőbbik hányada képzeli hozzá, és igen, ezt muszáj helyre tenni a fejecskéikben. Lásd még "leválás folyamata"

2012. aug. 23. 12:03
 26/38 anonim ***** válasza:
74%

igen, azt is írtam korábban, hogy vannak iszonyatos szülők, akik meg sem érdemlik a szülő nevet. Mindenre nem kellene ezt a mondatot felhozni!

Nem egy bulira vagy tetoválásra, hanem az általános viselkedési szabályokra vonatkozik, hogy be kellene tartani. Pl. nem hurcoljuk fel a fél osztályt, hogy bulit tarthassunk a szülő tudta nélkül. Vagy: be kellene attól még segíteni a házimunkába, hogy a gyerek nem kérte, hogy éljen.

2012. aug. 23. 12:04
 27/38 anonim ***** válasza:
91%

Tiniként én is lázadtam ellene, de most, fiatal anyukaként nagyon is helytállónak érzem.

"nem a gyere kérte, hogy szülessen meg" - de alkalmazkodni meg kell tanulni. lásd a rokonomék:

egy szem fiú gyerek, ki van nyalva a pi**ája, munkahelye még nem volt 1 hónapnál tovább, mert mi az, hogy ott nem ő a kiskirály...

Persze túlzásokba sem kell esni, mint az apám, hogy amíg nála lakok csak azt a ruhát vehetem meg, amire rábólint (nem vagyok nagy igényű, csak egyszer vettem olyan nadrágot, amin nem volt zseb, évekig hallgattam..)

2012. aug. 23. 12:05
 28/38 anonim ***** válasza:
100%
nem, én sem tudom, hogy rögzítve lenne, de az elvárható egy szülőtől, hogy szakmát adjon a gyerek kezébe, az meg próbáljon állást találni valahogy. Legalább törekedjen rá, hogy elköltözzön, ne éljen 35 évesen a szülők nyakán, ne ez legyen az alap. (Persze beüthet a krach.)
2012. aug. 23. 12:06
 29/38 anonim ***** válasza:
88%
Audrey80 - amit a #26-ban írsz "l. nem hurcoljuk fel a fél osztályt, hogy bulit tarthassunk a szülő tudta nélkül. Vagy: be kellene attól még segíteni a házimunkába, hogy a gyerek nem kérte, hogy éljen.", annak semmi köze sem az ontopic elátkozott mondathoz, sem a szülő-gyermek kapcsolathoz, azok az emberi együttélés általános normái, a "ha valakivel egy fedél alatt lakom, akkor..."
2012. aug. 23. 12:12
 30/38 anonim ***** válasza:
88%

"14. Nem elkezdik 18 év felett, hanem folytatják a nevelést. :)

Tudom, 18 év felett szerinted a szülő feladata kizárólag a szállodai szolgáltatás nyújtása. Hát a szülők szerint meg nem."

Tévedsz! Nem szállodai ellátást kell nyújtani, de nem véletlenül a nagykorúság ideje a 18. életév. Tehát, addigra már be kellene fejezni a gyereknevelést. Már kialakult az ember személyisége, amely már nem fog változni sokat. Ilyen idősen, már felnőttként kell megbeszélni a dolgokat. Ha valami nem tetszik a szülőnek, leül és elmondja tisztességesen, nem zsarolja a gyerekét ilyen idióta módon.

2012. aug. 23. 12:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!