Szerintetek mit tegyek a kislánnyal? Nem ehet húst, mert az anyukája vega, de remeg érte.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni egy kislánnyal kapcsolatban. Óvónőnek készülök, szeptembertől leszek is, addig csak gyakorlaton. Van egy kislány, akinek az anyukája vegetáriánus, és ebből kifolyólag a gyermekeinek sem ad húst. A kislány 5 éves, a bátyja azt hiszem 11-12. Eddig akárhány ebédnél, reggelinél vettem részt a csoportban, a kislány remegett a húsért. Látom rajta, hogy kívánja, de nem ehet. A kollégáim közül, van aki ad neki titokban, van aki nem engedi húst enni, mert az anya kérte. Nem tudom én mit tegyek, mert egyrészt szüksége van a húsra, másrészt viszont nem akarom titokban etetni én is.
Szerintetek mi lenne a helyes döntés?
Egyetértek az utolsóval. Ha nem etetnék titokban hússal akkor nem is remegne érte.. Én sem remegek a pacalért mert soha nem ettem olyat.
Bár én nem vagyok vega,de vérig sértődnék,és panaszt is tennék ha kérésem ellenére hússal etetnék a gyerekemet.
"Miért az egészségeseb pedagóia ha arra tanítjuk, hogy a beteg dolgokat csináló szülőt elfogadja?"
Igen. Ha az óvónő úgy ítéli meg, hogy a szülő veszélyezteti a gyereket, vagy sérülnek a gyerek jogai, akkor megvannak azok a hivatalos utak, ahol ezt jelezheti. Ilyen pl. az orvos, védőnő, ifjúságvédelem, gyámhivatal. Egyetlen dolgot nem tehet: a háta mögött, a tudta nélkül nem bírálhatja felül a szülő döntését.
Szia! Nagyon felelőtlen az ilyen anyuka. Most ne tégy semmit, de én is egyet értek, hogy ez nem egészséges, a napnál is világosabb, hogy a gyerek igényli a hús evését.
De te, mint kezdő ne csinálj semmit, próbálj ebből tanulni, hogy ki hogyan reagál erre a kollégák közül. egyébként én is adnék neki titokban, ha a szülő nem képes felfogni, hogy egészségtelen életmódot erőltet a gyerekére, őt csak sajnálni tudom, de a gyereket nem bírnám nézni, ahogy csorog a nyála. Óvónőként egyébként is a gyerek érdekét kell szem előtt tartanod, más kérdés, hogy jogosan szólhatsz e bele az élelmezésében.
Én annak a pártján vagyok, hogy azt kéne, amit a gyerek akar ebben a témában. Ha remeg a húsért, az azért van, mert szeretné enni, baja nem lesz tőle, ha eszik. Miért hiszik egyes anyák, hogy a gyereket mindenben alá lehet rendelni a saját akaratuknak????? Ez pont egy olyan téma, amikor teljességgel rá lehetne bízni a döntést a gyerekre, nem értem, hogy azért, mert az anya nem eszik húst, ezt miért várja el a gyerekeitől is? Azoknak írom, akik az "anya kérésének tiszteletben tartása" mellett vannak, az anyuka pedig hol tartja tiszteletben a lánya vágyait, akaratát ebben? Sehol.
Ez kb. olyan, hogy a lányom azt mondta, szeretné megnöveszteni a haját (most rövid neki). Milyen jogon tiltanám én meg neki ezt? Semmi jogom nincs, hiába vagyok az anyja, a gondviselője, de az meg az ő haja és az ő akarata, élete. 4 éves, de ilyenbe eszem ágában sincs beleszólni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!