Hány éves korukban engednétek a gyereketeknek, hogy vízipipázzon? Nikotin és egyéb kátrány nélküli dohánnyal.
Megengedném, ha szeretné, bár igyekeznék megértetni vele, hogy ez is káros, próbálnám lebeszélni, illetve venni nem vennék neki, de ha akarja, úgyis ki fogja próbálni, ha még tiltom is, még izgalmasabbnak fog tűnni és csakazértis fogja, tipikus kamaszreakció. Nem azt mondom, hogy támogatnám, de inkább észérvekkel hatnék rá mint tiltanám.
Én is kipróbáltam 16 évesen (nem fűvel) pedig igazán "jó kislány" voltam, a társaság kedvéért, mindenki mondta hogy ez milyen finom, én meg nem értettem mi benne a jó, azóta se szívtam.
Nos. Mondjuk 14 éves koráig mindenképp megpróbálnám megakadályozni, hogy kipróbálja. Utána ez már nem tartozna a megengedem/nem engedem kategóriába - inkább meggyőzni próbálnám, hogy ez nem helyes, de szabad akarata van.
Emellett, amikor a kérdés fölmerül, akkor vele együtt keresnék orvosi adatokat arról, hogy milyen hatásai vannak (a pozitívakat is, nem egyoldalúan). Sokat beszélgetnék erről vele, hogy miért jó, miért rossz. Ki akarja rávenni? Miért érdeke az illetőnek, hogy rávegye? Ismertetném neki a kognitív disszonancia elméletét, példákkal (pl. amikor én csináltam hülyeséget a kognitív disszonancia miatt. Még jobb, ha ő is emlékszik az esetre.) Ez utóbbi azért fontos, mert idősebb korában úgyse lesz rá közvetlen hatásom a tiltással, de ha arra nevelem, hogy alaposan tájékozódjon, annak lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!