Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Odaadnátok rokonotok/családtag...

Odaadnátok rokonotok/családtagotok szerveit másnak?

Figyelt kérdés

A távolabbi családban történt nem régen egy baleset, velem hasonló korú, huszonéves lánnyal. Jóban voltunk, bár ritkán találkoztunk. Ma kaptunk egy telefont, hogy a lány nagyon rosszul van, tulajdonképpen gépek tartják életben. Még nem mondták ki az agyhalált, de azt sajnos igen, hogy ha magához is térne, sosem lesz már teljes értékű élete olyan mértékben sérült az agyi központja.

A lényeg, hogy az orvosok felvetették a szervdonor témát a szülőknek, illetve kaptak némi gondolkozási időt.

Sosem beszéltek erről a lányukkal, igazán én sem, csak megérzése van mindenkinek, hogy szerintük a lány hogyan döntene.

A szülők zokogva telefonáltak, hogy hátha nekünk mondott valaha is erről valamit, könnyebb lenne úgy dönteniük, ha tudnák a lányuk mit akart. Azt mondták bármilyen tanácsot is elfogadnak, hirtelen nem tudtunk semmit mondani nekik.

Én úgy gondolom, hogyha már rajtam nem tudnak segíteni, hát segítsenek máson, egy kis darabom legalább tovább él másban, viszont édesapám egyáltalán nem így látja. Ő azt vallja, hogy egy embert egyben kell eltemetni. Nektek mi a véleményetek erről? Ti hogyan döntenétek?

2012. jún. 17. 16:09
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

Azért utánajárnék, hogy mit akart, de ha nem tudom kideríteni, akkor igen. A sajátom mindenképp.

(Mi ez a szem fóbia? Több hasonló témájú kérdésnél olvastam már, hogy bármit, csak a szemét nem.)

2012. jún. 17. 16:27
 12/29 A kérdező kommentje:
Mégegy kérdésem azért lenne! Magyarországon engedélyezett nyílt átadás? Értem azt, ha mindkét fél szeretné, akkor meg lehet tudni ki kapta a szervet? Mert valahonnan rémlik az, hogy ezt nálunk nem engedélyezik!
2012. jún. 17. 16:31
 13/29 anonim ***** válasza:
100%

Én egy nagyon alapos kivizsgálásnak vetném alá a lány testét(szervdonációhoz ez elengedhetetlen amúgy is).

Aztán ha egy több orvosból álló orvoscsoport, konzílium keretében menthetetlennek nyilvánítja,akkor megpróbálnék - akármilyen kemény dolog is ez lelkileg - belenyugodni a halálába,és belemennék a szervdonációba,ha a fogadó félnek megfelelnek a donor szervei.

2012. jún. 17. 16:33
 14/29 anonim ***** válasza:

Én felajánlanám a szerveit, mint ahogy szeretném, ha az enyémet is felajánlanák, ha velem történne ilyen.

Mondjuk én egyáltalán nem vagyok vallásos, de szerintem ezt nem "tiltják" a nagyobb egyházak.

Borzasztó dolog, hogy elveszítik a huszonéves lányukat, ezért nyilván az sem vigasztalja őket, hogy más emberek életét megmenthetik. Ők szerintem nem tudnak most más emberekre gondolni, ezért kérnek tőletek tanácsot - én mindenképpen azt tanácsolnám, hogy adják oda a szerveit.

Édesapád is biztos örülne a segítségnek abban az esetben, ha a te életedet menthetné meg egy felajánlott szerv.

Nagyon sajnálom, ami a lánnyal történt. :(

2012. jún. 17. 17:12
 15/29 anonim ***** válasza:

én odaadnám...neki jobb nem lesz, akkor legalább másokon segítsünk.

Amúgy én úgy tudom, ha valaki nem nyilatkozott életében arról, hogy ellenezte, hogy szerveit más megkapja, akkor az úgy veszik, hogy beleegyezett, tehát mindegy, hogy a család mit mond

2012. jún. 17. 17:12
 16/29 anonim ***** válasza:
32%

Uhh,erős túlerőben vagytok,de én nem adnám oda.

Engem zavarna,hogy szétcincálják a testét..

Lehet önző dolog,de nekem nem menne.

2012. jún. 17. 17:16
 17/29 A kérdező kommentje:

Magyarországon arról kell nyilatkozni, hogy beleegyezik. Amennyiben nem nyilatkozott életében, a legközelebbi rokonok dönthetnek.

Fejlettebb országokban kell arról nyilatkozni, hogy nem egyezik bele.

2012. jún. 17. 17:18
 18/29 anonim ***** válasza:

rosszul tudod kérdező!

[link]

2012. jún. 17. 17:26
 19/29 anonim ***** válasza:
100%

Annyit fűznék a dologhoz, hogy az agyhalál megállapításának szigorúan előírt törvényi feltételei vannak (több orvos, bizottság, várakozási idő, vizsgálatok, többször ismételve stb), és ha azt kimondják, akkor azt a pillanatot be is írják a halál időpontjának. Ezt csak azért írtam le, mert sokan keverik a kómával (ami átmeneti jellegű is lehet).

Szóval, ha neki már mindegy, akkor én is azt javasolnám, hogy legalább másokon segíthessen.

Azon viszont felháborodok, hogy hogyan vannak olyan begyepesedett felfogású emberek, hogy "az embert egyben kell eltemetni". Miért?! Vese nélkül a mennyországban nem tud pisilni? És mi van akkor, ha valakinek még életében kivették a vakbelét vagy mondjuk daganat miatt az egyik veséjét? Akkor azt is meg kell keresni és mellétemetni?

Mennyivel jobb, ha egy szerv a föld alatt rohad szét és megeszik a kukacok, minthogy máson segíthessenek vele...

Amúgy hivatalosan csak 18 év alatti ill. (még életében) cselekvőképtelennek nyilvánított ember esetében dönthetnek a szülők, csak szokás a családot is megkérdezni.

(Szemet pedig nem ültetnek át, csak szaruhártyát, azt a 0,2mm vastag átlátszó hártyát.)

2012. jún. 17. 17:45
 20/29 anonim ***** válasza:
Odaadnám,természetesen.A halálom legalább nem értelmetlen,más életeket megmenthetek.
2012. jún. 17. 17:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!