Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egyetemistaként dolgozni vagy...

Egyetemistaként dolgozni vagy a szülők pénzén élvezni az életet?

Figyelt kérdés
2012. jún. 1. 10:15
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
85%

Nyílván a jó megoldás a kettő között van valahol. Én is csak a saját példámat tudom elmesélni. Szerencsére nekem megadatott, hogy egyetemre járhattam, a szüleim végig tudtak támogatni, eltartottak. Engem olyan szellemben neveltek, hogy a tanulás nagyon fontos.

Az órarendem nem tette lehetővé, hogy olyan munkát vállaljak, amiből meg lehetne élni. A szüleim támogatása ellenére nekem mégis igényem volt arra, hogy dolgozzam egy kicsit, így időnként diákmunkát vállaltam, valamint gyerekeket korrepetáltam. Ez utóbbit nagyon megszerettem, volt 3 diák, akikhez rendszeresen jártam évekig.

2012. jún. 1. 11:05
 12/23 anonim ***** válasza:
Én már gimi mellett is dolgoztam,de akkor szerettem a munkámat,azt is mondhatnám,hogy az volt nekem a szórakozás valamilyen szinten.Fősuli mellett is dolgoznom kellett,de azt gyűlöltem,mert hossteskedtem.Annál megalázóbb,sz@rabb munka nincs a földön.Szerencsére azt már befejeztem.Most levelezős leszek és amellett muszáj lesz dolgoznom.Apám kiakadt,hogy ő nem akar engem eltartani,csinált egy nagy hisztit,hogy ő nem akarja,hogy nappali tagozatra menjek,mert akkor nem tudok elég pénzt keresni.Én nem értem,mert mindig is dolgoztam,de hát apám egy nagyon sóher ember,ez van.Lehet,nekem is jobb lesz így,hogy levelezőre megyek,mert 23 éves fejjel nem akarok a most érettségizettek között ülni:)De azt már előre leszögezem,hogy apámnak nem fogok pénzt adni piára.Egy doboz sörre sem.Cigire sem.:)
2012. jún. 1. 11:39
 13/23 anonim ***** válasza:
11:39-es nálam is igy volt 16 éves koromtól kezdve és kenyérgyárban dolgoztam éjszakai munka volt és utána mentem reggel suliban, anyám elvette az összes pénzem, mindig elkellett dugnom a cipőmben pár ezret hogy vehessek füzetet, meg tollat magamnak! Minden vágyam volt hogy fősulira vagy egyetemre járhassak!
2012. jún. 1. 11:47
 14/23 anonim ***** válasza:
66%
12 Vagyok.Nekem szerencsére nem veszik el a pénzem,de az azért rosszul esett,hogy nem akar támogatni,pedig ha nagyon akarna,tudna.Csak magára költi a pénzt.És még az is rossz,hogy sok ismerősöm van,akik korombeliek,szintén egyetemre járnak és a családjuk mellettük van,nem kell dolgozniuk a szabadidejükben,hanem lehetnek a barátaikkal,szórakozhatnak és persze jut elég idő a tanulásra is.És ők nem ezek a minden hétvégén bulizós csajok.
2012. jún. 1. 11:56
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Nálam kicsit félúton volt a kettő között. 16 éves koromtól dolgoztam nyáron. De azt a pénzt mindig magamra költöttem, soha egy fillért nem kért belőle se anyu, se apu.

Amikor egyetemre mentem, akkor is ez a felállás volt, kiegészítve, hogy hétvégenként dolgoztam. Ebből finanszíroztam az extra kiadásaimat. pl. könyv, vagy jegyzet, bulik, fodrász, kaja (sok kaját hoztam otthonról, szóval ez nem volt mindennapos kiadás)

De ahhoz ragaszkodtak, hogy a kolit fizessék. Meg anyu minden hónapban átutalt 15ezret, hogy hátha megszorulok... :D :D Azóta sem értem, sosem kellett, így aztán abból a havi 15-ből hozzátettem a nyári közös nyaraláshoz. :)

2012. jún. 1. 11:59
 16/23 anonim ***** válasza:
81%

Én is azzal a nézettel értek egyet, hogy az arany középutat kell etéren is megtalálni.

Vagyis egyetimstaként elsősorban a tanulásra kell koncentrálnod. Sokan tanulnak és dolgoznak egyszerre, de ennek az a következménye, hogy nem tudnak minden órára bejárni, és a vizsgákon is sokszor csak a kettes a cél.

Ez így nem jó, persze, nincs más választásuk, senki nem tudná eltartani őket.

Ha neked nem a megélhetésed függ a munkától, akkor keress szakmai gyakorlati helyet minden nyáron, körülbelül minimálbért fogsz kapni (diákmunkások se kapnak többet) építed az önéletrajzodat és a kapcsolataidat, pénzt is keresel, megtanulsz gazdálkodni, és sokkal könnyebben fogsz elhelyezkedni.

2012. jún. 1. 12:34
 17/23 anonim ***** válasza:

Ez nagyban függ attól, hogy milyen a szülők anyagi háttere. Én suli mellett nem tudtam elmenni még diákmelózni sem, csak nyaranta, mert azokon a helyen, amit néztem, szinte napi 5-6-8 órákat vártak volna el, ami képtelenség összeegyeztetni. Viszont sok csoporttársam dolgozik suli mellett, hát, nekik a tanulmányi eredményeik nem a legjobbak.

Én itthon lakom, viszont nem érzem azt, h anyukám és a párja pénzén élvezném az életet, nyilván a rezsi rám eső részét ők fizetik, de ezen kívül szinte mindent saját pénzből állok. Kapok ösztöndíjat, és van árvaságim, szórakozni nem igazán járok, fodrászhoz, kozmetikushoz pedig 2-3 havonta, nincsenek különösebb igényeim, amik vannak (kaja terén pl.), azokat pedig magamnak veszem meg.

2012. jún. 1. 12:54
 18/23 anonim ***** válasza:
Nekem sajnos muszáj dolgoznom egyetem mellett, iszonyat nehéz, pláne mivel fix órarendünk van (eü.-s szak) :( Ha nem adnék le minden hónapban 15 ezret, akkor vinnék a házat a fejünk felől. Így is az ösztöndíjamból élünk hó végén, mivel máskülönben nincs mit ennünk, még félre tenni sem tudok :(
2012. jún. 1. 14:22
 19/23 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok. Bocsánat, nem házat, hanem lakást, egy kis panelban lakunk.
2012. jún. 1. 14:23
 20/23 anonim ***** válasza:
Én dolgozok nappali mellett. Nem azért, mert annyira rá lennék utalva, hanem azért, hogy felhalmozzak némi pénzt arra az esetre, ha a szüleim elválnának és el kell költöznöm itthonról. Ez most gyakorlatilag egy időzített bomba... Továbbá el akarom kerülni, hogy anyukám naplopónak tituláljon és ezért minden létező munkát elvállalok, ami csak az utamba kerül. + addig se vagyok itthon. Sokszor erőn felül vállalok el mindent, és tiszta szerencse, hogy ez még nem ment a tanulás rovására. (4,64-es átlagom van gépészmérnökként)
2012. jún. 1. 14:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!