Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Lehet ilyet csinalni? Van-e...

Lehet ilyet csinalni? Van-e valamilyen jogi, torvenyi akadalya?

Figyelt kérdés

Szeretnek egy kulfoldi ferfival (akihez semmilyen erzelmi szal nem fuz, mondhatni idegen) szexualis kapcsolatot letesiteni, hogy aztan gyermekem szulethessen. A gyermekrol a ferfi lemondana. Ez csak egy segitseg lenne szamomra. A celszemely mar azt hiszem, megvan, a kerdesem, hogy kell-e (es ha igen, hogyan) szerzodesben tisztazni, hogy semmifele kotelezettsege nincs es nem is lesz (pl. gyerektartas) a gyerek iranyaban, cserebe viszont lemond rola, es ugymond "eltunik" a szinrol?

Remelem, ertheto a kerdes, de ha valami nem tiszta, szivesen pontositok.

2009. jún. 29. 14:28
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
100%
Az a szerződés, amely jogszabályba ütközik vagy jogszabály megkerülésével kötöttek, illetve jóerkölcsbe ütközik semmis (Ptk.200.), ráadásul, ha hamisan nyilatkozol az anyakönyvezés során a gyerek apjáról az bűncselekmény, okirat hamisítás. Csatlakozom a szegény gyerek brigádhoz! Túl sok mexikói sorozatot nézel...
2009. jún. 29. 15:35
 22/41 anonim ***** válasza:
100%
Az a válasz téves miszerint a magyar jognak nincs köze a témához, ugyanis a gyerek függetlenül a születési helyétől vagy lakhelyétől magyar állampolgár lesz a magyar szülő révén, így a magyar törvények vonatkoznak Rá is és Rád is! Ha abban a külföldi államban érvényesül a "születési hely" elve ahol a gyermek világra jön, akkor kettős állampolgár lesz. Magyarországon mindenképp anyakönyveztetni kell, ha bármilyen okiratot szeretnél kiállítatni a nevére vagy hivatalos ügyet akarsz intézni.
2009. jún. 29. 15:44
 23/41 anonim ***** válasza:
73%

Ne haragudj,de a kérdés feltevésedből nem érzem,hogy ezt a gyereket te valójában akarod és szeretetből vállalnád.

Úgy fogalmazol mikor róla beszélsz mintha egy üzlet tárgya lenne.

Nem tudom és nem is tartozik rám,hogy miért akarod felcsináltatni magad és úgy hazajönni. De azért gondolád át. itthon nem olyan rózsás a helyzet egyedülálló szülőként.

2009. jún. 29. 15:52
 24/41 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem te ebben a legfontosabbra nem gondoltál, méghozzá a gyerekre, aki nem csak egy tárgy vagy egy háziállat, hanem egy érző emberi lény. Nem gondolod, hogy esetleg érdeklődni fog az apja iránt, hogy keresni akarja majd? Nem gondolsz arra, hogy ha felnő, akkor mit fog szólni ehhez? Mi az akadálya, hogy olyan embertől legyen gyereked, akit szeretsz is? Van párod, és neki biológiailag nem lehet gyereke? Mást nem tudok elképzelni értelmes indoknak, ne haragudj...

Tudtommal jogi akadálya nincs...

DE egy gyerek nem arra való, hogy általa anya legyél, ő egy élet, egy ugyanolyan élet, mint te vagy itt bárki, nem szabad önös célokra felhasználni.

2009. jún. 29. 15:53
 25/41 anonim ***** válasza:
100%
Az apa apai jogairól örökbefogadó szülő biztosítása nélkül lemondhat a gyermek megszületését követő kettő vagy hat (nem emlékszem pontosan, és most lusta vagyok utánanézni) évig.
2009. jún. 29. 16:20
 26/41 anonim ***** válasza:
75%

Én a helyedben 3 dologra nagyon odafigyelnék:

1.) Lehethogy nem jön össze elsőre a gyerek, sőt az is lehet, hogy sok alkalom kell hozzá.

2.) Alaposan vizsgáltasd meg a partnered, nem lenne jó ha a gyerek valami betegséget örökölne!

3.) Gondoskodj egy barátről/férjről, aki segít felnevelni a gyereket. Nagyon fontos egy apaszemély a gyerekek szocializációjában.

2009. jún. 29. 16:23
 27/41 anonim ***** válasza:
71%

Én egyáltalán nem ítéllek el, ugyanis van itt egy csomó tény.

Például:

- nem minden gyereket akaró nőnek adatik meg a megfelelő társ mondjuk 35 éves korára - akkor már ne is legyen gyereke? Mi van, most nem sírunk, hogy jaj fogy a magyarság?!

- az egyedülálló nők számára nem elérhetők a mesterséges megtermékenyítési programok - úgy látszik, a hagyományos család romantizált ideálja fontosabb még a népességnövekedésnél is... Én nem ítélek el senkit, aki "szerez" magának egy gyereket. De ha már így van, és is korrektebbnek tartom, ha az illető tud róla. Én akár hagynám is, hogy ha akar, részt vegyen a gyereke életében, nem tiltanám el tőle. Tekintve a házasságban apává lett férfiak egy részének igen halovány lelkesedését, szerintem egy ilyen pasinak, aki csak szerződéses apa, még hamarabb elapad a lekesedése, sok gondod nem lesz vele.

- rengeteg gyerek nő fel gyakorlatilag vagy érdemben apa nélkül, mégis lesz belőlük valami

- később még lehet kapcsolatod valakivel, és akkor lesz a gyereknek pótapja

- a gyereknek szeretetre van szüksége (amit kaphat az anyjától, nagyszüleitől, rokonoktól), nem a hagyományos nemi szerepek kéynszeres tovább örökítésére

- sok esetben a "teljes család" se ad jó péládt a gyerek számára

2009. jún. 29. 16:43
 28/41 anonim ***** válasza:
86%
16:43 - És az örökbefogadás már nem is jó? Gyerekek nőnek fel árvaházban, én inkább örökbefogadnék, ha másképp nem lehet, de nem csináltatnám fel magam egy olyan pasival, akitől aztán többé semmit nem akarok és direkt ki is zárom a gyerek életéből is önkényesen (esélyt se adva arra, hogy a gyerek ismerje az apját). Sok árvaházi gyerek van, ők már nem is jók? Náluk nem merül fel ilyen jogi kérdés, hiszen őket sok esetben nem is keresik már a szüleik (vagy azért, mert meghaltak, vagy másért). És őket is lehet szeretni. És egyedülálló nők is fogadhatnak örökbe, megvan a lehetőség.
2009. jún. 29. 17:01
 29/41 anonim ***** válasza:
67%
Én is inkább felcsináltatnám magam, mint örökbe fogadjak. Egyébként pedig undorítónak tartom, hogy egyedülálló nő nem mehet pl spermabankba, hanem ilyen módszerekhez kell folyamodnia. Ismerek olyat, aki mellett nincs férfi, munkája, saját lakása van, meg beteg a méhe. Tehát eredetileg is csak a mesterséges út maradna. És már 30 felett van. Minden vágya egy gyerek... De nem lehet neki. Ja, és ha lett volna hamarabb gyereke, akkor lehet most beteg se lenne....Én nem ítéllek el,ezt csak azért mondtam el, mert nem kell vakon ítélkezni...
2009. jún. 29. 18:21
 30/41 anonim ***** válasza:
51%
Én nem kívánok vitatkozni, de ha valaki minden áron az édesapja nélkül akar felnevelni egy gyereket, akkor az örökbefogadás sokkal értékesebb a számomra (ha a spermabank lehetséges volna, még az is jobb), mint felcsináltatni magát. Ugyanis azzal, hogy örökbe fogadsz (vagy sperma bankba mész), anyát adsz egy gyereknek, akinek se anyja, se apja, de azzal, hogy felcsináltatod magad, és elzárod az apját, elveszel egy apát egy gyerektől. Nem ugyanaz. Mindegy, milyen apa lenne, legalább ismerné, hogy ő dönthesse el, neki az milyen minta. És biztos, hogy ha egy ilyen gyerek felnő, keresni fogja az apját, vagy legalábbis sokat fog kérdezősködni, hogy neki miért nincs, neki hova lett?
2009. jún. 29. 18:34
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!